Το πρόγραμμα της παράταξης «Μαζί για την Κοζάνη»

21 Min Read

Η παρουσίαση των υποψηφίων της παράταξης «Μαζί για την Κοζάνη» έγινε το απόγευμα του Σαββάτου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού, παρουσία πλήθους κόσμου.

«Εσείς μας δώσατε τη δύναμη από την πρώτη στιγμή, εσείς μας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε και εσείς είστε αυτοί που θα μας δώσετε τη δύναμη να αλλάξουμε το δήμο μας. Την πόλη και τα χωριά μας. Κι εμείς μόνο σε εσάς θα λογοδοτούμε και θα προσπαθούμε κάθε μέρα να δημιουργούμε όμορφα πράγματα για τον τόπο μας» ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Κοκκαλιάρης.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος τόνισε ότι η σημερινή δημοτική αρχή έχει παρατήσει στην τύχη τους την πόλη και τα χωριά. «Κάθε μέρα που περνάει η παραίτηση γίνεται πιο έντονη σε τέτοιο σημείο που κι εμείς οι ίδιοι κινδυνεύουμε να συνηθίσουμε την ασχήμια» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοκκαλιάρης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε τους τελευταίους μήνες με πολίτες του δήμου για να δει τα προβλήματα από πρώτο χέρι και ζητώντας τους να συστρατευθούν σε έναν αγώνα «για να αλλάξουμε το δήμο μας, την καθημερινότητα μας, το μέλλον του τόπου μας».

Απευθυνόμενους στον κόσμο που βρέθηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και σε όλους τους δυνητικούς ψηφοφόρους, ο κ. Κοκκαλιάρης είπε: «Αν μας δώσετε τη δύναμη να διοικήσουμε το δήμο, ο πολίτης θα είναι στο επίκεντρο. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχουν πολίτες διαφόρων κατηγοριών.  Δεν θα ξεχωρίσουμε τα παιδιά σε δικά τους και δικά μας.  Όπως δεν θα ξεχωρίσουμε τα προβλήματα σε δικά τους και δικά μας… Κάτι που γίνεται σήμερα κατά κόρον».

Το πλάνο για την επόμενη ημέρα

«Το πλάνο μας για την επόμενη μέρα είναι ξεκάθαρο. Ο πρώτος πυλώνας θα αφορά την καθημερινότητα και ο δεύτερος το πιο μακροχρόνιο όραμα.

Η καθημερινότητα θα αποτελέσει το όχημα για να πάμε στο δήμο που ονειρευόμαστε. Ο ένας πυλώνας θα στηρίζει τον άλλον. Γιατί αν απουσιάζει το όραμα, η διαχείριση της καθημερινότητας κινδυνεύει να χάσει  το νόημα της και να καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση σε ασύνδετα έργα και στη χειρότερη, σε εξυπηρέτηση συμφερόντων» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κοκκαλιάρης στην ανάγκη να αγαπήσουμε και πάλι το δημόσιο χώρο. «Θέλουμε να ξανακάνουμε την πόλη και τα χωριά φιλικά στους πολίτες. Θέλουμε να ξανακατεβάσουμε τον κόσμο στις γειτονιές. Πρέπει να αγαπήσουμε ξανά το δημόσιο χώρο και να θυμηθούμε κάτι που έρχεται από τα παλιά. Ο δημόσιος χώρος είναι προέκταση του σπιτιού μας.  Οι παλιές νοικοκυρές πρώτα σκούπιζαν το πεζοδρόμιο και μετά το σπίτι τους. Το ξεχάσαμε, αλλά πρέπει να το θυμηθούμε» είπε.

Τα βασικά σημεία της πρότασης της παράταξης «Μαζί για την Κοζάνη»

Πρόγραμμα «Μαζί για την Κοζάνη»

«Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός καλύτερου επιπέδου ζωής για όλους τους συμπολίτες μας στον Δήμο Κοζάνης, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και των υπηρεσιών, της δημιουργίας των κατάλληλων συνθηκών για την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων με αποδοτικό, ανταποδοτικό και διαχρονικό τρόπο,  και τέλος μέσω της διαμόρφωσης των προϋποθέσεων εκείνων, που θα οδηγήσουν τον Δήμο μας στην πορεία της μετάβασής προς έναν καινοτόμο, αειφόρο και «έξυπνο» Νέο Δήμο Κοζάνης, με σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον»

Για την υλοποίηση του οράματός μας, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων, ο σχεδιασμός δράσεων και η κατάρτιση των επιχειρηματικών σχεδίων ώστε να επιτευχθεί η άντληση κεφαλαίων μέσω Ευρωπαϊκών κι Εθνικών Προγραμμάτων, με απώτερο σκοπό:

•        τη βελτίωση της καθημερινότητας,

•        την αναβάθμιση υφιστάμενων και την ανάπτυξη νέων υποδομών για την τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

•        την κοινωνική πρόνοια για την παροχή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία .

•        την ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων εκπαίδευσης, δικτύωσης και υποστήριξης νέων επιστημόνων.

•        την καινοτομία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας, τον Πόλο Καινοτομίας και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της περιοχής για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων, συστάδων επιχειρήσεων κτλ.

•        την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσω της ενίσχυσης κι ανάδειξης των δράσεων των πολιτιστικών, των αθλητικών και των φυσιολατρικών συλλόγων της περιοχής.

•        τη «σύνδεση» του Δήμου μας με όμορους Δήμους και Νομούς, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτ Μ, ώστε να αποτελέσουν οι Δημοτικές μας Ενότητες «σταθμό» στις πολιτιστικές δράσεις, τα συνέδρια και τα φεστιβάλ των πόλεων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας .

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμά μας περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες προτεραιότητας και τις αντίστοιχες δράσεις:

Άξονας 1. Βελτίωση ποιότητας ζωής & καθημερινότητας

•        Βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους

•        Διαχείριση και περιορισμός του ζητήματος της διαχείρισης των ζώων συντροφιάς

•        Ανάπλαση Πλατείας Αριστοτέλους και αισθητική παρέμβαση για τη σύνδεση του με τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ

•        Βελτίωση του συστήματος διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων για την ενίσχυση των δράσεων πρόληψης, ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης κι ανάκτησης

•        Συντήρηση κι αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, τηλεθέρμανσης και τηλεπικοινωνιών

•        Αποκατάσταση κι αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού

•        Εκσυγχρονισμός παιδικών χαρών με βάση πιστοποιημένες τεχνικές προδιαγραφές

•        Δημιουργία νέων χώρων απασχόλησης παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας σε κοινόχρηστους χώρους, με παιχνίδια φυσικής και πνευματικής δραστηριότητας

•        Συντήρηση πράσινων υπαίθριων χώρων (πάρκα, πλατείες, νησίδες, αστικά και περιαστικά δάση)

•        Αξιολόγηση, επικαιροποίηση και υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για τη μείωση της χρήσης αυτοκινήτου και την προώθηση της χρήσης ήπιων μέσων μεταφοράς

•        Αποκατάσταση και προστασία περιοχών από έντονα καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές (π.χ. φαινόμενα πυρκαγιάς, πλημμύρας, χαλαζόπτωσης, σεισμού)

•        Καθαρισμός ρεμάτων (π.χ. Άνω Κώμης, Κρόκου, Ρυμνίου) με σκοπό την προστασία των περιοχών από ακραία καιρικά φαινόμενα και την παράλληλη αξιοποίηση τους ως χώρους αναψυχής κι ανάπτυξης δραστηριοτήτων

•        Ενίσχυση του ρόλου του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης»

•        Βελτίωση των υποδομών στα Δημοτικά και τα Κοινοτικά Κοιμητήρια

2. Οργάνωση και λειτουργία του Δήμου

Στόχος μας είναι ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και της λειτουργίας των νομικών προσώπων του Δήμου για τη μετάβαση προς μία χρηστή και ψηφιακή διοίκηση και τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου προς τον πολίτη μέσω:

•        Της αξιολόγησης των διαδικασιών που εφαρμόζονται από τις υπηρεσίες του Δήμου

•        Της βελτίωσης του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου σε όσους τομείς κριθεί απαραίτητο

•        Της διοικητικής και ψηφιακής απλούστευσης των διαδικασιών και των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες

•        Της εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού σε νέες τεχνολογίες και συστήματα

3. Κοινωνική πρόνοια

•        Στήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, σε ανέργους, χαμηλόμισθους, ηλικιωμένους, ΑμεΑ, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες με παροχές άμεσης απολαβής όπως μερική απαλλαγή πληρωμής δημοτικών τελών ,διευκόλυνση με ευνοϊκούς όρους και διαφορετική χρέωση με «Κοινωνικό Τιμολόγιο» προτεραιότητα εξυπηρέτησης σε παιδικούς σταθμούς. Ενίσχυση της λειτουργίας και της δράσης των δομών του Δήμου Κοζάνης «Βοήθεια στο Σπίτι», «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ)», «Παιδικοί –Βρεφονηπιακοί Σταθμοί», «ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ Αμεα» και «Συσσίτιο απόρων δημοτών Δήμου Κοζάνης»

•        Δημιουργία «Κοινωνικού Βιβλιοπωλείου» για κάλυψη αναγκών σε ξενόγλωσσα βιβλία και βιβλία εκμάθησης μουσικών οργάνων

3. Παιδεία

Α. Σχολεία

Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μεριμνήσουμε για:

•        την κάλυψη των αναγκών όλων των σχολικών μονάδων σε θέματα υποδομών και υλικοτεχνικής υποστήριξης

•        την υποστήριξη κι ενθάρρυνση των μαθητών για τη συμμετοχή τους σε δράσεις που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την εξοικείωση με νέες τεχνολογίες, τον επαγγελματικό προσανατολισμό

•        τη διοργάνωση «βδομάδων καριέρας» κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές θα επισκέπτονται τοπικές επιχειρήσεις ή παραδοσιακά επαγγέλματα για τη γνωριμία με την τοπική αγορά, και την ανάπτυξη δεξιοτήτων

•        την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα εθελοντισμού και προστασίας του περιβάλλοντος με τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων κατά τη διάρκεια του διδακτικού ωραρίου

•        τη συμμετοχή των μαθητών σε μαζικές αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις

•        διοργάνωση τουρνουά με σχολεία του Δήμου Κοζάνης αλλά και με ισόβαθμες τάξεις σχολείων γειτονικών πόλεων

•        την ενίσχυση της λειτουργίας του «Κοινωνικού Φροντιστηρίου», με δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία στο χώρο των σχολείων για τις τάξεις Λυκείου, από εκπαιδευτικούς διορισμένους από τον Δήμο Κοζάνης, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. 

Β. Πανεπιστήμιο

•        Κατασκευή και λειτουργία Τεχνολογικού πάρκου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη ΖΕΠ

•        Στήριξη κι ανάδειξη του έργου του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας μέσω της πραγματοποίησης πιλοτικών κι επιδεικτικών δράσεων και της κοινής συμμετοχής σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα σε τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια, το περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες και τις τηλεπικοινωνίες.

4. Περιβάλλον– ενέργεια

•        ενεργειακή κι αισθητική αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων συμπεριλαμβανομένων των σχολικών μονάδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του κόστους συντήρησης και λειτουργίας

•        προώθηση και στήριξη της πρωτοβουλίας πολιτών για τη δημιουργία «Ενεργειακών Κοινοτήτων»

•        Αξιοποίηση δημοτικών ή άλλων εκτάσεων για την κατασκευή ενός μεγάλου Φ/Β πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 15000 νοικοκυριών σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες

•        διαχείριση και αξιοποίηση των αστικών λυμάτων

•        διαχείριση των αστικών αποβλήτων με στόχο τη μείωση των αποβλήτων και την αξιολόγηση αξιοποίησής τους για επαναχρησιμοποίηση ή ανάκτηση

•        στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αποκατάσταση και την περαιτέρω αξιοποίηση των εκτάσεων που χωροθετούνται εντός των ορίων των πρώην Δήμων  Ελλησπόντου και Υψηλάντη για αγροτικές, κτηνοτροφικές ή άλλες δραστηριότητες

•        Τέλος  ,στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με το πρόγραμμα (ecoθερμανση) που σχεδιάσαμε και  προτείνουμε για τις ανάγκες της θέρμανσης όλων των τοπικών διαμερισμάτων του Δήμου Κοζάνης, δίνουμε  λύση  σε  15.000 νοικοκυριά με φθηνή θέρμανση σε επίπεδα κόστος τηλεθέρμανσης  για τουλάχιστον 25 χρόνια ,

ενισχύοντας απευθείας το εισόδημα των συνδημοτών μας με μηδενικό αποτύπωμα για το περιβάλλον , λύνει το δυσβάστακτο πρόβλημα για μια περιοχή όπου ο χειμώνας διαρκεί  8 μήνες .

Με την κατασκευή ενός καθαρά Δημοτικού  ηλιακού πάρκου

180 μεγα watt  με έκταση 2.700 στρεμμάτων στο χώρο των ορυχείων της ΔΕΗ εξασφαλίζετε όχι μόνο η θέρμανση αλλά και μέρος των αναγκών δημοτικών κτιρίων όπως το κολυμβητήριο , κομμάτι  για τον πρωτογενή τομέα αλλά και τον δημοτικό ηλεκτροφωτισμό όλου του δήμου Κοζάνης που συνεπάγεται μείωση των τελών του δήμου.

5. Τοπική Απασχόληση

Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια, τον ΟΑΕΔ και άλλους φορείς θα δοθεί έμφαση για:

•        την εκπαίδευση και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής σε βασικές και νέες τεχνολογίες, σε προγράμματα προσαρμοσμένα στις ηλιακές κατηγορίες και τις ικανότητες κάθε ενδιαφερόμενου

•        την κατάρτιση και την αποκατάσταση των ανέργων και των ευπαθών ομάδων σε δημοτικές δομές, με την απασχόλησή τους σε τμήματα που μπορούν να συνδράμουν

•        τη στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων μέσω της αναβάθμισης και της βελτίωσης των υποδομών τους (οδικό δίκτυο, τηλεπικοινωνίες κτλ.), αλλά και με την παροχή ανταποδοτικών κινήτρων μείωσης του κόστους λειτουργίας τους

•        την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω της αξιοποίησης διαθέσιμων εκτάσεων και υδατικού δυναμικού για την εγκατάσταση προσοδοφόρων και πολλά υποσχόμενων καλλιεργειών και την κατασκευή και λειτουργία μεγάλων θερμοκηπιακών μονάδων

•        τη δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης σε νεοσύστατες δημοτικές δομές με σκοπό τη μείωση της ανεργίας

6. Αθλητισμός

•        βελτίωση και αναβάθμιση των ανοιχτών και των κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου με γνώμονα την ασφάλεια των αθλούμενων και των θεατών, και τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών δράσεων

•        στήριξη των ατομικών και των εξειδικευμένων αθλημάτων (π.χ. τοξοβολία, τέννις) για τη διοργάνωση δράσεων και την προσέλκυση ειδικών ομάδων τουριστών

•        καθιέρωση δράσεων μαζικού αθλητισμού σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους

•        συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες όλων των αθλημάτων για την διερεύνηση της δυνατότητας ανάληψης μεγάλων διοργανώσεων

•        στήριξη των αθλητικών σωματείων

•        δημιουργία ενός κοινού ημερολογίου δράσεων κ εκδηλώσεων για  τον καλύτερο συντονισμό και οργάνωση όλων των αθλητικών δράσεων

7. Πολιτισμός

•        στήριξη κι ενίσχυση πολιτιστικών συλλόγων

•        αξιοποίηση της Κοβεντάρειου Δημοτικής Βιβλιοθηκης  για τη διοργάνωση δράσεων με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και την ανάπτυξη συνεργασιών με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα

•        στήριξη κι ενίσχυση του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης

•        στήριξη κι ενίσχυση της Φιλαρμονικής Πανδώρας του Δήμου

•        τόνωση και προώθηση των εκδηλώσεων της Αποκριάς

•        ενίσχυση και προώθηση των «Λασσανείων»

8. Τουρισμός

•        αναβάθμιση και βελτίωση υποδομών Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης και Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής και άλλων σημαντικών ιστορικών σημείων του δήμου μας

•        ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και την προσέλκυση επισκεπτών μέσω της προώθησης εξειδικευμένων μορφών τουρισμού (αθλητικός τουρισμός, αγροτουρισμός, επαγγελματικός/ συνεδριακός τουρισμός κτλ)

•        Ανάπτυξη δράσεων κι υποδομών στις παραλίμνιες ζώνες Ρυμνίου, Σπάρτου με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων (π.χ. πλωτά γήπεδα μπάσκετ, τένις κτλ)

•        Καθιέρωση Φεστιβάλ Κρόκου για την ενημέρωση και συμμετοχή μαθητών, πολιτών και επισκεπτών στις εργασίες συγκομιδής και διαλογής του Κρόκου

•        Κατασκευή θεματικών πάρκων τσέπης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, σχολεία της περιοχής (π.χ. ενεργειακό πάρκο, αποκριάτικο πάρκο, πάρκο ανακύκλωσης , βοτανικό πάρκο κτλ.) για την προώθηση κι ανάδειξη του εκάστοτε τομέα, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού προϊόντος

•        Δημιουργία παραλίμνιου δρόμου ποδηλασίας, στίβου κλπ

•        Διοργάνωση φεστιβάλ χορού, τόσο για παραδοσιακούς χορούς σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς μας συλλόγους, όσο και για ευρωπαϊκούς χορούς, με συμμετοχή σχολών χορού από όλο τον κόσμο.

•        Δημιουργία Μουσείου Κρόκου και ενίσχυση του έργου του συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών

•        Δημιουργία επικοινωνιακής οδού και συνεργασίας με άλλες χώρες παραγωγής κρόκου, όπως επίσης και με χώρες μεγάλης εξαγωγής και κατανάλωσής του, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της πολυ-πολιτισμικής μας τοπικής μας «κουζίνας» (ποντιακή, βλάχικη, ντόπια κοζανίτικη κλπ) με σκοπό τη δημιουργία γαστρονομικού τουρισμού 

•        Αξιοποίηση του χώρου του Ξενία από τον ίδιο τον Δήμο μέσω σχετικού Κοινοτικού προγράμματος χρηματοδότησης, με σκοπό την εκμετάλλευση των χώρων του για αθλητικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δημιουργώντας εξοικονόμηση πόρων αλλά και επίτευξη κέρδους από εξωτερικούς επισκέπτες.

•        Καθαρισμός και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Ξενία με δημιουργία χώρου ανάγνωσης αλλά και αναψυχής για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας

•        Ενίσχυση των δομών και της λειτουργίας των ΚΑΠΗ

•        Δημιουργία πίστας δικυκλιστών, τόσο για αγώνες ταχύτητας όσο και δεξιοτεχνίας, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας του Δήμου μας αλλά και τη διοργάνωση σχετικών αγώνων στον Δήμο Κοζάνης

•        Ανάπτυξη διαύλου επικοινωνίας και συνεργασία με την ΜΟΤΟΕ και τη FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme) καθώς και συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές Ενώσεις Δικυκλιστών με σκοπό τη διοργάνωση του MOTO TOUR OF NATIONS (Νάσιον) καθώς και παρόμοιων ετήσιων φεστιβάλ. 

•        Δημιουργία Δημοτικού τμήματος  αποκλειστικά και μόνο για τη συντήρηση και εκμετάλλευση του άλσους Κουρί, με έσοδα τα οποία θα επιστρέφουν στον πολίτη του Δήμου Κοζάνης. Η λειτουργία του θα περιλαμβάνει δημοτικούς χώρους δωρεάν αναψυχής για όλες τις ηλικίες με ασφαλείς παιδικές χαρές και κιόσκια αναψυχής, πίστες τύπου «survivor» για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, δημοτικά αναψυκτήρια με προσιτές τιμές για όλους, και τέλος χώρους για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τα έσοδα θα προέρχονται από επισκέψεις σχολείων γειτονικών Νομών στα πλαίσια ημερήσιας εκδρομής, από αθλητικές δραστηριότητες, τουρνουά και αγώνες σε επίπεδο Περιφέρειας και όχι μόνο,

από επισκέψεις αθλητικών σωματείων άλλων πόλεων, από διοργανώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, καθώς και από στάσεις ιδιωτικών τουριστικών λεωφορείων, κ.ά. 

9. Μεταλιγνιτική περίοδος

Δεν αποτελεί ξεχωριστό άξονα προτεραιότητας, καθώς είναι αλληλένδετη με όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες του Δήμου. Παρόλα αυτά πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, καθώς το επερχόμενο κλείσιμο των μονάδων της περιοχής θα επηρεάσει την καθημερινότητα και το ΑΕΠ της περιοχής εξαιτίας της:

•        Μείωσης των θέσεων εργασίας

•        Μείωσης αγοραστικής δύναμης των πολιτών

•        Ενδεχόμενης μετανάστευσης των κατοίκων του Δήμου σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού

•        Μείωσης της κίνησης στα εμπορικά καταστήματα και τους χώρους εστίασης

Για τον περιορισμό όλων αυτών των επιπτώσεων, θα κινηθούμε προς:

•        Τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης, όχι μόνο στην περιοχή των ορυχείων αλλά σε όλη την έκταση που καταλαμβάνει ο Δήμος Κοζάνης για τη οριοθέτηση νέων ΒΙΠΕ ή ΒΙΟΠΑ οι οποίες  θα έχουν τις κατάλληλες υποδομές για την εγκατάσταση διάφορων οικονομικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων

•        Την εκπαίδευση των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του Δήμου, σε τομείς που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τις έξυπνες πόλεις

•        Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (ταμείο ανάκαμψης, πράσινο ταμείο, πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης) για το σχεδιασμό δράσεων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση νέων επενδύσεων

10. Μεταφορές

Σε συνεργασία με το Τμήμα Συγκοινωνιών, ειδική χωροθέτηση εντός κι εκτός του αστικού ιστού, θέσεων φόρτισης και στάθμευσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

11. Πολιτική προστασία

•        Αξιοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Κλιματική Αλλαγή (Π/Υ 100.000.000 για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα καθαρισμός ρεμάτων με ταυτόχρονη ανάδειξη των συγκεκριμένων χώρων (Κρόκος, Άνω Κώμη κτλ)

•        Καταγραφή κι αναβάθμιση εξοπλισμού του Δήμου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

•        Κατάρτιση κι επικαιροποίηση μητρώου υπαλλήλων με τεχνικά προσόντα στον τομέα της πολιτικής προστασίας

•        Προσδιορισμός και επιλογή χώρων που θα αξιοποιηθούν ως χώροι καταφυγής σε περιόδους εκτάκτων αναγκών

•        Ενημέρωση και εκπαίδευση της εκπαιδευτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας στον τομέα της διαχείρισης κι αντιμετώπισης ακραίων φαινομένων κι έκτακτων αναγκών (σεισμοί, πυρκαγιές, πλημμύρες κτλ)

Μοιραστείτε την είδηση