Το πρόβλημα με την αριστεία

2 Min Read

Είναι ολοφάνερο ότι οι περισσότερες επιλογές του υπουργείου Παιδείας λαμβάνονται προς την κατεύθυνση της εξάλειψης της αριστείας. Η αριστεία ορίζεται ως κάτι αντιλαϊκό, άρα και απαραίτητο να εξοβελιστεί τάχιστα. Η αριστεία λογίζεται «ρετσινιά» και ο φέρων αυτή απο παράδειγμα προς μίμηση κοντεύει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος.
Κάπως έτσι φάνηκε στους ιθύνοντες νόες του υπουργείου Παιδείας ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο θα δώσει άπαξ και δια παντός ένα συντριπτικό χτύπημα στην αριστεία, ώστε να τελειώνουμε πλέον με τη «ρετσινιά» της.
Αυτό που φυσικά δεν υπολογίστηκε είναι η διαδικασία που θα ακολουθεί στην πράξη, ώστε ένα τέτοιο σενάριο να γίνει –έστω και λίγο- εφικτό. Απο τη μια τα Πανεπιστήμια ασφυκτιούν έχοντας πάρει πολλαπλάσιο κόσμο απ’ αυτόν που έπρεπε να έχουν, πράγμα που ειδικά στις ιατρικές σχολές και στις σχολές με εργαστήρια δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Δεύτερον, το ελληνικό Πανεπιστήμιο πάσχει απο θεσμούς αξιολόγησης. Με απλά λόγια, άπαξ και μπεις, βγαίνεις, ακόμα κι αν δεν καταφέρεις να αδράξεις την ευκαιρία και να πάρεις τις γνώσεις που σου δίνονται.
Επομένως, έτσι και τελικά επικρατήσει έως τέλους η απονενοημένη αυτή κίνηση, χωρίς να υπάρξουν άλλες προβλέψεις που θα λειτουργήσουν ως ασφαλιστικές δικλείδες, το μόνο σίγουρο είναι ότι όσα μυαλά μας απέμειναν θα φύγουν τρέχοντας.
Iωάννα

Μοιραστείτε την είδηση