Το Σάββατο ξεκινούν οι δοκιμαστικές φορτίσεις στη γέφυρα των Σερβίων

3 Min Read

Μετά τα μέσα Ιουνίου εκτιμάται το άνοιγμα της γέφυρας

Σε εξειδικευμένες εργασίες που απαιτήθηκαν για την τοποθέτηση των ειδικών τενόντων για την επιδιόρθωση της γέφυρας Σερβίων, οφείλεται η καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα που είχε αρχικά οριστεί και έλεγε πως μέχρι τις 15 Μαΐου θα δοθεί στην κυκλοφορία. Σύμφωνα με ενημέρωση του Περιφερειάρχη το μεσημέρι της Τρίτης, το Σάββατο ξεκινούν οι δοκιμαστικές φορτίσεις και εκτιμάται πως αν τα αποτελέσματα είναι καλά τότε μέσα στον Ιούνιο η γέφυρα θα ανοίξει για τα οχήματα.

- Advertisement -

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ανέφερε πως έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, μετά και την παρέμβαση που έγινε, η τρίτη φάση των εργασιών, με την τοποθέτηση μεταλλικών πλακών, για την ενίσχυση της στατικότητας της υψηλής γέφυρας των Σερβίων. Πρόσθεσε πως τη Δευτέρα έγινε επιθεώρηση με το κλιμάκιο των καθηγητών και τον ανάδοχο του έργου και διαπιστώθηκε πως έχουν στεγνώσει και οι ρητίνες και έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως είχε σχεδιαστεί.

Εντός της εβδομάδος θα εγκατασταθεί ο εργολάβος και θα αρχίσει η τέταρτη και πιο δύσκολη φάση των εργασιών, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, η οποία περιλαμβάνει την τοποθέτηση των τενόντων που θα θωρακίσουν και θα ενισχύσουν ολοκληρωτικά την ασφάλεια και τη στατικότητα της γέφυρας, με την εφαρμογή μιας ειδικής και εξειδικευμένης μελέτης. Η συγκεκριμένη μελέτη μάλιστα, θα παρουσιαστεί στους δημοσιογράφους αυτό το Σάββατο από τους καθηγητές που επιβλέπουν το έργο και τον ανάδοχο.

Οι τέσσερις τένοντες, υπολογίζεται ότι θα αντέξουν ένα πρόσθετο βάρος, περίπου 250 τόνων και θα επιτρέψουν στους μηχανικούς να ασκήσουν δυνάμεις άνω των 1000 τόνων για να ανασηκωθεί ο πρόβολος της γέφυρας περίπου 1,5 εκατοστό. «Είναι τρομακτική η πίεση που θα ασκηθεί για αυτό και έγινε μια εντυπωσιακή, τεχνικά και επιστημονικά, μελέτη, με μεγάλη μεθοδικότητα και προσοχή. Είμαστε σε καλό δρόμο ως προς τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και αυτές που έχουν προγραμματιστεί για τη συνέχεια. Έχει ολοκληρωθεί μια πολύ δύσκολη και πάρα πολύ απαιτητική μελέτη» σημείωσε ο κ. Κασαπίδης.

Παράλληλα με την τέταρτη φάση των εργασιών επισκευής της γέφυρας, θα γίνουν και οι δοκιμαστικές φορτίσεις, ώστε να κερδηθεί χρόνος και να παραδοθεί η γέφυρα στην κυκλοφορία πιο γρήγορα. Κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει πριν τα μέσα Ιουνίου, καθώς όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης πρέπει όλες οι εργασίες να γίνουν με ακρίβεια χιλιοστού, σχολαστικά και με μεθοδικότητα. 

Προτεραιότητα των μηχανικών, είναι και η στεγανοποίηση του καταστρώματος, για την αποφυγή οξείδωσης του οπλισμού και τη δημιουργία προβλημάτων. «Αν όλες οι μετρήσεις αποδώσουν τα αναμενόμενα, ίσως παρθούν αποφάσεις, για να απελευθερώσουμε τη διέλευση στη γέφυρα σε οχήματα χαμηλών φορτίων και οχήματα ειδικού σκοπού» κατέληξε ο κ. Κασαπίδης. 

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση