Εκδήλωση στο «Κοβεντάρειο» από την συγγραφέα του βιβλίου

Το σεντούκι της οικογένειας Μαλούτα, έκρυβε πολλούς θησαυρούς. Ήταν γεμάτο αγάπη στην πατρίδα, προσήλωση στο καθήκον, λεβεντιά. Ήταν γεμάτο από την ιστορία του Μακεδονικού αγώνα μέσα από τις μνήμες και τα σημειώματα (έγγραφα, ντοκουμέντα, χειρόγραφα) των αδελφών Μαλούτα, του λόγιου Νικολάου Μαλούτα Δρ. Θεολογίας, καθηγητής σε σπουδαία σχολεία της εποχής και του ολιγογράμματου αδελφού του Λάζαρου Μαλούτα. Τα δύο αδέλφια είχαν το ίδιο πάθος για την πατρίδα, για την ελευθερία.

Η Άννα Τανή – Καραχάλιου εντρύφησε σε αυτό το θησαυρό, ερεύνησε την ιστορική περίοδο, την τοποθέτησε στο ιστορικό – πολιτικό – γεωγραφικό περιβάλλον της εποχής και χάρισε στην Κοζάνη ένα ιστορικό βιβλίο, πολύτιμη γνώση για τους ειδικούς αλλά και για κάθε Κοζανίτικο σπίτι.

Η παρουσίαση του βιβλίου το πρωί της Κυριακής στο Κοβεντάρειο, ήταν μια γιορτή. Έγινε σε μια κατάμεστη αίθουσα, σε μια ευφρόσυνη διάθεση που τη δημιουργούσε η παρουσία πλήθους κόσμου, οι εξαιρετικές ομιλίες και οι ήχοι από το Κοζανίτικο τακίμι που παρεμβάλλονταν μεταξύ των ομιλιών. Ήταν μια καλοδουλεμένη παρουσίαση. 

Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της ως αντίδωρο στη μητέρα της Κατίνα Μαλούτα – Τανή «Που πήρε από τον πατέρα της Λάζαρο, τη λεβεντιά, την αξιοσύνη και το αίσθημα του καθήκοντος». Ταυτόχρονα όμως προσφέρει ένα δώρο στη γενέτειρα της πόλη και κατακτά έτσι μια σημαντική θέση μεταξύ των ιστορικών της Κοζάνης. Ως γνωστόν είχε προηγηθεί το βιβλίο της που είναι αφιερωμένο στην ιστορία της Κοζάνης. 

 

Την παρουσίαση του βιβλίου χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας ενώ ο Κώστας Καραμάρκος (στη θέση του απουσιάζοντος λόγω ασθένειας Γιάννη Κορκά), διάβασε τον πρόλογο του βιβλίου, όπως γράφτηκε από τον Γιάννη Κορκά ο οποίος γνώριζε προσωπικά και ήταν γείτονας του Νικολάου Μαλούτα. Με έντονη συναισθηματική φόρτιση έγινε, η ομιλία της Άννυς Μαλούτα, εξαδέλφης της συγγραφέως και απόγονου της ίδιας οικογένειας, η οποία έδωσε πολύτιμα στοιχεία για το βιβλίο και αναφέρθηκε στα προσωπικά της βιώματα. Με θλίψη ακούσαμε για την τύχη της δωρεάς της κατοικίας του Νικολάου Μαλούτα στον Δήμο Κοζάνης προκειμένου να γίνει μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Το οίκημα αυτό επί της οδού Παύλου Χαρίση, εγκαταλείφθηκε, ερημώθηκε και τελικά κατέρρευσε κάτι που δεν τιμά κανέναν σε αυτή την πόλη.  Αποσπάσματα ποιημάτων διάβασε ο Παναγιώτης Μπετσάκος. 

Όπως τόνισε η συγγραφέας, το βιβλίο βασίζεται κυρίως στη χειρόγραφη αυτοβιογραφία του Νικολάου Μαλούτα και συμπληρώθηκε με γεγονότα, σχόλια, φωτογραφίες για τη ζωή και τη δράση του. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζονται τα απομνημονεύματα του αδελφού του Λάζαρου Μαλούτα που σαν άλλος αγράμματος «Μακρυγιάννης» περιγράφει τη συμμετοχή του σε μάχες του Μακεδονικού Αγώνα. 

Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση την επιμέλεια της οποίας είχε ο γνωστός για την αισθητική του Κώστας Καραδήμος. 

Πανταχού παρών ο γενναιόδωρος σύζυγος της συγγραφέως Πάρις Καραχάλιος.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διδάκτορας Κλασσικής Αρχαιολογίας Δημήτρης Μυλωνάς.

Καλοτάξιδο!

 

Πόπη Κωσταρέλλα www.xronos-kozanis.gr

Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Καραδήμου