Το σκληρό “πρόσωπο” της απολιγνιτοποίησης δοκιμάζει ο Δήμος Σερβίων – Άμεσα μέτρα ζητάει ο Δήμαρχος

3 Min Read

Τον “κώδωνα του κινδύνου” για τις θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα του τόπου κρούει η δημοτική αρχή Σερβίων ως απόρροια των αλλαγών που προκαλεί η απολιγνιτοποίηση, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προς εξομάλυνση της ενεργειακής μετάβασης της περιοχής και μετριασμού των συνεπειών.

Η περιοχή του Δήμου Σερβίων διαθέτει δύο ορυχεία, αυτό της ΛΑΡΚΟ και το ορυχείο Προσηλίου όπου άμεσα ή έμμεσα απασχολείται ένα σημαντικό μέρος των δημοτών της περιοχής. Το μεν πρώτο -το ορυχείο της ΛΑΡΚΟ – βρίσκεται βαλτωμένο εδώ και 8 μήνες, ενώ το δεύτερο βρίσκεται “προ αδιεξόδου” με την εταιρεία ΜΕΤΕ να επεξεργάζεται την απόφαση μαζικής απόλυσης εργαζομένων, περί τα 40 άτομα, λόγω μείωσης της δραστηριότητας με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων.

Μιλώντας στο energypress, ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου υπογράμμισε πως η συρρίκνωση της δραστηριότητας του ορυχείου θέτει εκτός δουλειάς πάνω από 400 φορτηγά που απασχολούνταν στην μεταφορά του κάρβουνου, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποιο “σενάριο επόμενης μέρας” για τους εργαζόμενους αυτούς. Μάλιστα ο Δήμος Σερβίων δεν συγκαταλέγεται στους ενεργειακούς δήμους με αποτέλεσμα τα όποια αντισταθμιστικά μέτρα έναντι της απολιγνιτοποίησης να αναμένονται σε δεύτερο χρόνο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης, όπως διαβεβαιώνει ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων.

Η μείωση της ζήτησης λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου οδηγεί την εν λόγω εταιρεία σε μείωση της δραστηριότητάς της και κατ’ επέκταση στην απόλυση των εργαζομένων. Μάλιστα η αγωνία των εργαζομένων κορυφώνεται καθώς πέραν της υφιστάμενης σύμβασης που υπάρχει μεταξύ εταιρείας και ΔΕΗ, δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για την συνέχεια. Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή, όπως ανέφερε ο κ. Ελευθερίου, έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Γιώργο Στάσση προκειμένου να διασαφηνιστούν οι προθέσεις της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ως προς το ζήτημα αυτό.

Σε αντιστάθμιση των αλλαγών που επιφέρει η απολιγνιτοποίηση, ο Δήμαρχος Σερβίων ζητάει να υπάρξουν σαφή κίνητρα από πλευράς Πολιτείας (φορολογικά, επενδυτικά, γεωγραφικά κλπ) ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής όπως είναι τα μάρμαρα, όπου σύμφωνα με εκτιμήσεις, δύναται να δώσουν 500 θέσεις εργασίας σε βάθος πενταετίας.

Μοιραστείτε την είδηση