Το “στοίχημα” του Βιοκλιματικού Σχολείου στη ΖΕΠ θα κερδηθεί μόνο αν γεμίσει μαθητές

2 Min Read

Σχολικό κτίριο πρότυπο μπορεί να χαρακτηριστεί το Βιοκλιματικό Σχολείο (Νηπιαγωγείο και Δημοτικό), αξίας 5εκ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε στη ΖΕΠ Κοζάνης. Το διαφορετικό αυτού του σχολείου που το καθιστά βιοκλιματικό είναι ότι συνδυάζει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ένα γεωθερμικό σύστημα 52 γεωτρήσεων, φωτοβολταικό, τηλεθέρμανση, μονάδες αερισμού, ενεργειακά τζάμια που εξοικονομούν πρωτογενή ενέργεια σε ποσοστό 45% και μειώνουν τις δαπάνες κατά 75%. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που θεωρούν πως είναι ένα από τα κορυφαία σχολικά κτίρια της χώρας. Έχει βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, κυλικείο και αίθουσα εκδηλώσεων 300 τμ., ενώ απλώνεται σε 3.500 τμ.
Το εντυπωσιακό αυτό σχολείο, παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στο Κοβεντάρειο.
Στην εκδήλωση όμως, εκτός των αδιαμφισβήτητων εντυπωσιακών χαρακτηριστικών του σχολικού αυτού κτιρίου αναδείχθηκε και ο μεγάλος προβληματισμός από πολλούς συμμετέχοντες να μείνει το σχολείο χωρίς μαθητές.
Και αυτό γιατί τα παιδιά της ΖΕΠ είναι πολύ λίγα ενώ και από τη γύρω περιοχή ο αριθμός τους δεν μπορεί να καλύψει τη λειτουργία του. Είναι χαρακτηριστικό πως στο Νηπιαγωγείο από τις 50 διαθέσιμες θέσεις, φοιτούν μόλις 12 νήπια.
Το δημοτικό που αναμένεται να λειτουργήσει την επόμενη σχολική χρονιά είναι 12/θέσιο και έχει δυναμική 300 μαθητών, νούμερο πολύ μεγάλο για τη ΖΕΠ, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως σε πολύ κοντινή απόσταση, υπάρχει το Δημοτικό σχολείο του Νέου Κλείτου, που παραδόθηκε προς χρήση πριν από 4 χρόνια , είναι 150 θέσεων έχει έξι σχολικές αίθουσες σε δύο ορόφους, καλύπτοντας συνολική επιφάνεια σχεδόν 1 370 τετραγωνικών μέτρων.
Όλα αυτά κάνουν το μέλλον του αβέβαιο, με την σχολική κοινότητα πάντως να δηλώνει πως θα κάνει τα πάντα ώστε να λειτουργήσει. Στο «τραπέζι» έχουν πέσει ιδέες για να γίνει πειραματικό, να χρησιμοποιηθεί ώς κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευση και ΑΠΕ, να υπάρχει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, να επιτραπεί να φοιτούν παιδιά από την Κοζάνη και να διασφαλίζεται η μεταφορά τους κ.α.
Το στοίχημα είναι μεγάλο…

Μοιραστείτε την είδηση