Το σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

2 Min Read

Με επιτυχία και όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, το βράδυ της Τετάρτης 2 Σεπτεμβρίου, η εξ αναβολής συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Το σύνολο εγχόρδων της Κ.Ο.Θ. ενθουσίασε το κοινό με την ζωντάνια και την εκφραστική του δύναμη. Η επιλογή των έργων ταίριαξε απόλυτα με τον χώρο διοργάνωσης της συναυλίας. Στις παρυφές της σύγχρονης Αιανής, έναν οικισμό με μεγάλο πλούτο βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, το σύνολο εγχόρδων της Κ.Ο.Θ. ερμήνευσε το έργο του Σόλωνα Μιχαηλίδη, ιδρυτή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ‘Δύο Βυζαντινά Σκίτσα’, ένα έργο υποβλητικό με μελωδίες βυζαντινότροπου χαρακτήρα. Στη συνέχεια, η ερμηνεία των ‘Τεσσάρων Εποχών’ του Αντόνιο Βιβάλντι, ενός από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της μουσικής,  μάζεψε τους θεατές, οι οποίοι είχαν τη χαρά να απολαύσουν το έργο υπό το φως της πανσελήνου του Σεπτεμβρίου και τους ανταγωνιστικούς ήχους των τριζονιών. Η μουσική καλοκαιρινή καταιγίδα του δεύτερου μέρους του έργου δεν θα μπορούσε παρά να θυμίζει την καλοκαιρινή καταιγίδα που στάθηκε αφορμή να αναβληθεί η συναυλία της 25ης Αυγούστου. Το πάθος της ερμηνείας του εξάρχοντα βιολιστή της Κ.Ο.Θ., Σίμου Παπάνα, που έπαιξε σόλο βιολί, διηύθυνε την ορχήστρα αλλά και εξηγούσε στο κοινό τις λεπτομέρειες των έργων κάνοντας προσιτά τα έργα ακόμα και στους πιο αμύητους ακροατές, καθήλωσε τους παρευρισκόμενους.

- Advertisement -

Οι μουσικοί ξεναγήθηκαν στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρετή Χονδρογιάννη-Μετόκη και τον αρχαιολόγο Θεοχάρη Τσάμπουρα, που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης της εκδήλωσης. Εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τον πανέμορφο χώρο διοργάνωσης της συναυλίας αλλά και για τα εντυπωσιακά εκθέματα του Μουσείου.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», και προσφέρθηκε δωρεάν για το κοινό. Διοργανώθηκε από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης. Η συμμετοχή ήταν με προκράτηση εισιτηρίων, με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων, ενώ την παρακολούθησαν 150 άτομα.

 

Μοιραστείτε την είδηση