Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στη συνεδρίαση της ΠΕΔ- Απαιτείται να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος τόνισε ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης

2 Min Read

Η δημιουργία  του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, μετά την υπερψήφιση της πρότασης από το Ευρωκοινοβουλίου και την καταρχήν θετική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου των Κρατών μελών της ΕΕ, ήταν βασικό θέμα στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, το μεσημέρι της Παρασκευής.
Το  Ταμείο θα χρηματοδοτείται από το 2% των συνολικών εσόδων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις δημοπρασίες των δικαιωμάτων CO2. Οι πόροι αυτοί που εκτιμώνται σε 8 δις ευρώ για τη δεκαετία 2021-2030 θα υποστηρίζουν τις περιφέρειες της Ε.Ε. των οποίων η οικονομία έχει πολύ μεγάλη εξάρτηση από τον λιγνίτη και τον λιθάνθρακα και παράλληλα το ΑΕΠ τους είναι αρκετά κάτω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κύρια κατεύθυνση των πόρων αυτών θα είναι η στήριξη και ο επαναπροσανατολισμός  του ανθρώπινου δυναμικού, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αλλά και νέων επιχειρήσεων.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως οι εξελίξεις απαιτούν να ανοίξει ο δημόσιος διάλογος και μια οργανωμένη διαβούλευση για την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο.

«Για το Δήμο Κοζάνης αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας άσχετα αν κατά καιρούς έχουμε λοιδορηθεί από διάφορους κύκλους και πιστεύουμε πως οι εξελίξεις μας δικαιώνουν» . Πρόσθεσε πάντως πως απαιτείται συστράτευση  σημειώνοντας πως «δεν περισσεύει κανείς».

Μοιραστείτε την είδηση