Το τέλος της τεχνολογικής εκπαίδευσης

1 Min Read

Φαίνεται πως η τεχνολογική εκπαίδευση περίσσευε. Εδώ και δεκαετίες το Υπουργείο Παιδείας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να την συρρικνώσει. Στον αγώνα είχε βοηθούς πρώτες απ’ όλες τις κοινότητες των ίδιων των τεχνολογικών ιδρυμάτων που ήθελαν να “ψηλώσουν”, να ανωτατοποιηθούν.
Κούνια που τους κούναγε. Κούνια που μας κούναγε. Αργά, αλλά μεθοδικά το βαρύ πυροβολικό των τεχνολογικών ιδρυμάτων αφοπλίστηκε. Το εξαιρετικό τμήμα οχημάτων μαράζωσε, Οι λογιστές άρχισαν να βγαίνουν οικονομολόγοι. Οι ηλεκτρολόγοι ζήλεψαν τη δόξα του Πολυτεχνείου.
Με τα χρόνια, τα εργαστήρια μειώθηκαν και οι θεωρίες αυξήθηκαν. Βολικό, εφόσον τα εργαστήρια κοστίζουν, ενώ οι θεωρίες χρειάζονται μόνο μια αίθουσα.
Ήρθε το περιβόητο Α της ανωτατοποίησης, για να ακολουθήσει το τέλος με τις συγχωνεύσεις με τα Πανεπιστήμια.
Σε όλη αυτή την πορεία, ελάχιστοι υπεραμύνθηκαν του σπουδαίου ρόλου των ΤΕΙ στην παραγωγή και στην προετοιμασία ικανών επαγγελματιών. Οι περισσότεροι κοιτούσαν πως θα αυξηθούν τα εξάμηνα φοίτησης, πως θα ανέβουν τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού, ώστε στο τέλος τα ΤΕΙ να γίνουν Πανεπιστήμια.
Και η στιγμή αυτή ήρθε. Το μέλλον θα δείξει πόσο θα λείψει η τεχνολογική εκπαίδευση απο την αγορά. Υποψιάζομαι πολύ περισσότερο από όσο φανταζόμαστε.

Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση