Το θέμα των ΜΕΘ Μαμάτσειου και Μποδοσάκειου στη Βουλή

4 Min Read

Ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή

Το θέμα της πλήρης στελέχωσης των ΜΕΘ των Γενικών Νοσοκομείων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας και η ασφαλής λειτουργία τους, θα συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Στο έγγραφο που κατέθεσε αναφέρει πως προκαλείται ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας από την υποστελέχωση των δομών υγείας στην περιοχή. Επίσης αναφέρει πως υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό υπάρχουν σε όλα τα Γ.Ν. και Κ.Υ. της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας και πως έχουν αναδειχθεί από το ΚΚΕ επανειλημμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με επιπτώσεις και κινδύνους τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους ασθενείς.

Συνέχισε σημειώνοντας πως χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα στη λειτουργία των ΜΕΘ στα δύο Γ.Ν. της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας τα τρία τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα στο Γ.Ν. Κοζάνης η λειτουργία της ΜΕΘ ξεκίνησε μέσα στην πανδημία Covid 19 και μετά από τον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου και των φορέων της περιοχής. Το τελευταίο διάστημα λειτουργούσε με τέσσερις κλίνες και δύο γιατρούς μόνιμους από το νοσοκομείο Κοζάνης (έναν εντατικολόγο και έναν αναισθησιολόγο από το αναισθησιολογικό) και έναν εντατικολόγο, που η 3η ΥΠΕ μετακινούσε για ένα διάστημα από το Γ.Ν. Γιαννιτσών Π.Ε. Πέλλας δημιουργώντας προβλήματα στην εκεί ΜΕΘ.  «Για να καλυφθούν οι ανάγκες υπήρχε υπερεφημέρευση με εξουθένωση των εργαζομένων. Σήμερα η λειτουργία της είναι επισφαλής, γιατί μόνο δύο οργανικές θέσεις ιατρών από τις έξι είναι καλυμμένες με αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να γίνουν τρεις διακομιδές σε άλλες ΜΕΘ. Στο Γ.Ν. Μποδοσάκειο η ΜΕΘ είναι κλειστή από τον  Ιανουάριο 2024, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υπολειτουργούσε με τέσσερις κλίνες».

Επιπλέον, ανέφερε πως είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως και οι δύο ΜΕΘ είναι άρτια εξοπλισμένες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν περαιτέρω αν καλυφθούν τουλάχιστον όλες οι οργανικές θέσεις  από τα ελλιπή οργανογράμματα των νοσοκομείων. 

Τόνισε πως σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναλογούν 12 κλίνες ΜΕΘ σε 100 χιλ. κατοίκους και η Δυτική Μακεδονία έχει 255 χιλ. περίπου πληθυσμό. Μέχρι τώρα λειτούργησαν οκτώ κλίνες ενώ σύμφωνα με επιστημονικούς φορείς απαιτούνται ΜΕΘ παίδων και νεογνών.  Γνωστές άλλωστε είναι οι περιπτώσεις παιδιών από την Κοζάνη και τα Γρεβενά που διαμετακομίστηκαν  σε άλλες ΜΕΘ.

«Υπεύθυνη για αυτή την κατάσταση είναι η διαχρονική πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις στην Υγεία. Είναι η πολιτική της Ε.Ε., της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης  και της εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος  υγείας, που είναι πολιτική όλων των αστικών κομμάτων. Αυτή η πολιτική είναι που καταδικάζει σε υπολειτουργία ή και σε κλείσιμο μονάδες υγείας και το τίμημα αυτής της πολιτικής είναι να  πληρώνουν καθημερινά οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ζήτησε απαντήσεις για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον όλα τα οργανικά κενά των ΜΕΘ των νοσοκομείων «Μαμάτσειο» Κοζάνης και «Μποδοσάκειο» Πτολεμαΐδας με μόνιμο προσωπικό και να υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έτσι ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού. Καθώς και να δοθούν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να φύγουν οι εργολάβοι από τις δημόσιες δομές υγείας.            

Μοιραστείτε την είδηση