“Το Τούνελ”, της Βιολέττας Μπούσιου

2 Min Read

Από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ κυκλοφόρησε πρόσφατα η δεύτερη  ποιητική συλλογή του Μιχάλη Μανδραβέλη,  με τίτλο «Το Τούνελ».  Πρόκειται για ένα βιβλίο καλαίσθητο εξωτερικά, μικρό σε μέγεθος (63 σελ.) και, εν τέλει,   αισιόδοξο στο περιεχόμενο, αφού ο ποιητικός λόγος του κ. Μανδραβέλη εστιάζει, από την αρχή μέχρι το τέλος, στην αξία της οικογένειας και στην δυναμική της απόλυτης αγάπης. Η πρώτη του ποιητική συλλογή έχει τίτλο, «Του έρωτα και της ζωής.»  

Ο Μιχάλης Μανδραβέλης  γεννήθηκε και ζει στην Αιανή Κοζάνης, είναι πατέρας τριών παιδιών και αφιερώνει την ποιητική του συλλογή στην οικογένεια. Συγκεκριμένα, η  ιεράρχηση της αξίας της οικογένειας στην συνείδηση του ποιητή, αποτυπώνεται με την φράση: «Στο βάθος της ψυχής  Οικογένεια.»   

Μία από τις πρώτες σκέψεις που κάνει κάποιος, διαβάζοντας τα γεμάτα λυρισμό ποιήματα του Μιχάλη Μανδραβέλη, είναι ότι τα τούνελ παρεμβάλλονται ενίοτε στη ζωή μας, μόνο και μόνο  για να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το φως. 

Προσωπικά,  εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από τον τρόπο που ο ποιητής εκφράζει την καθαρότητα της ψυχής του και την απεριόριστη αγάπη του, στους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.  Σε μια εποχή,  που η σκληροκαρδία και  ο εγωισμός αποτελούν πρότυπα συμπεριφοράς για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, η ευαισθησία του Μιχάλη Μανδραβέλη μας  αποκαλύπτει ότι η καλοσύνη και η ανιδιοτελής αγάπη, όσο  ζουν  στις καρδιές των ανθρώπων, γεννούν θαύματα. 

Εν κατακλείδι, η ποίηση του Μιχάλη Μανδραβέλη  έχει προορισμό να ανανεώσει  την ελπίδα στις ανθρώπινες καρδιές. Άλλωστε, η αναφορά  και σε έναν μόνο στίχο  του, «Μπορώ να αγαπάω και αγάπη να παίρνω από αυτούς που νοιάζονται για μένα», αρκεί για να επισημάνει την χρηστική αξία της ποίησής του. 

 Κλείνοντας, αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ θερμά τον Μιχάλη Μανδραβέλη για το ήθος του ποιητικού του λόγου και εύχομαι, ολόψυχα,  το νέο του βιβλίο να είναι  καλοτάξιδο και τα ξέφωτα, στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή, πολλά!

Μοιραστείτε την είδηση