Το τρολάρισμα και η ατομική ευθύνη, της Τάνιας Ώττα

4 Min Read

Χωρίς αμφιβολία, οι Έλληνες αντιμετώπισαν από την αρχή την πανδημία με αστείρευτο χιούμορ και σάτιρα. Μέσω των social media, που αποτέλεσαν ένα είδος ενασχόλησης, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης και απόδρασης από τον εγκλεισμό, οι Έλληνες επιδόθηκαν σε διάφορα σχόλια και αναρτήσεις, γεμάτα χιούμορ, σάτιρα, αλλά και πολιτική κριτική και σχολιασμό. Το γέλιο είναι κομμάτι της ζωής μας και απαραίτητο για την ψυχική μας υγεία , κι όχι μόνο.

Η κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα από την περασμένη Άνοιξη είναι σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο και αναπάντεχο , κι ο καθένας μας από όποια θέση κι αν βρίσκεται είχε τη δική του άποψη και συμπεριφορά για αυτόν τον νέο ιό που εισέβαλλε στη ζωή μας κι έφερε τα πάνω κάτω.

- Advertisement -

Σε κάποιο σημείο, όμως, η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει. Ξαφνικά κάποιοι έγιναν ειδικοί επί της πανδημίας και του τρόπου αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης. Έγιναν γιατροί, λοιμωξιολόγοι, ψυχολόγοι, επιστήμονες που είχαν άποψη για τα πάντα, παρότρυναν τον κόσμο να κάνει σενάρια επιστημονικής φαντασίας στο μυαλό του για συνωμοσιολογίες, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να κάνουν μικροπολιτική και να δείξουν την εξυπνάδα τους. Ένας ασταμάτητος σχολιασμός για τα πάντα, με μπόλικη δόση άρνησης, αμφισβήτησης και βλακείας. Ίσως γιατί δεν είδαν τον κίνδυνο να χτυπάει τη δική τους πόρτα. Εξάλλου η τακτική του «μακριά από εμάς κι ότι θέλει ας γίνει» είναι σύνηθες φαινόμενο.

Σήμερα φτάσαμε στο σημείο να χάνουμε συνανθρώπους μας, να κινδυνεύει η ζωή μας, να θρηνούμε αγαπημένα μας πρόσωπα και κάποιοι συνεχίζουν το βιολί τους κι αμφισβητούν κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η νόσος. Η ανυπακοή στα μέτρα και η έλλειψη ατομικής ευθύνης ήταν η κυριότερη αιτία που φτάσαμε σήμερα σε οριακό σημείο όσον αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη και την επαγγελματική μας κατάσταση. Λάθη σίγουρα έγιναν και πάντα θα γίνονται, το ζήτημα είναι να μαθαίνουμε από αυτά κι όχι να αλληλοκατηγορούμαστε. Γιατί όταν τελειώσει όλο αυτό που βιώνουμε, πόσοι άραγε θα έχουν διδαχθεί κάτι, ανεξαρτήτως θέσης και κατάστασης;

Συνεχίζουμε την επίρριψη ευθυνών και την ανούσια κριτική, που στο σημείο που βρισκόμαστε δεν βοηθά πουθενά, με τους πολίτες να συνεχίζουν να μην υπακούουν στα μέτρα και να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία με την ανεύθυνη συμπεριφορά τους.

Αναρωτιέμαι που θα βοηθήσει όλο αυτό. Η επιβίωση του επιχειρηματικού κόσμου, η ανεργία, η παιδεία, η υγεία είναι ζητήματα σοβαρά που θα πρέπει οι έχοντες την αρμοδιότητα και οι πολίτες από την πλευρά τους να τους απασχολούν και να πράξουν αυτά που πρέπει. Ίσως η διασκέδαση να είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί όταν συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ , με τους δικούς τους ανθρώπους να προσεύχονται γι’ αυτούς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Οι φετινές γιορτές θα είναι σίγουρα διαφορετικές για όλους, σημασία έχει ο καθένας να είναι με τους ανθρώπους που αγαπά , γιατί ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί συνάνθρωποί μας είναι μόνοι, ζουν στους δρόμους και δεν έχουν κανέναν να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς.

Όρια θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ακόμη και στο χιούμορ, τη σάτιρα και στον ανεξέλεγκτο σχολιασμό. Μην μπερδεύουμε την ελευθερία της έκφρασης με τα καραγκιοζιλίκια…

Μοιραστείτε την είδηση