Το βαρόμετρο του φόβου

1 Min Read

Φοβόμαστε ό,τι μας υποδείξουν ως απειλητικό. Ο φόβος έχει μεγάλη απόδοση στο χρηματιστήριο της κοινής γνώμης. Α, και η συνωμοσία. Ό,τι κυριαρχήσει στη δημόσια θεματολογία ως τρομακτικό ή έχει διαστάσεις συνωμοσίας τα πάει περίφημα. Άλλοτε είναι η “αρρώστια”, άλλοτε οι “ξένοι”, άλλοτε η “οικονομική κρίση”. Ανάλογα με το τι μας “πονάει” περισσότερο, θα ανταποκριθούμε και στο αίσθημα του φόβου.
Τώρα, για παράδειγμα, που τα απόνερα της κρίσης είναι λιγοστά, η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν θεωρείται πια μεγάλη απειλή. Θαρρείς και εξέλιπαν οι βασικοί παράγοντες που την προκάλεσαν, αλλά και οι συνέπειές της στην καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με την έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα (dianeosis.org), μόλις το 11,8% πιστεύει ότι η οικονομία είναι πρόβλημα.
Καθόλου έκπληξη δεν δημιουργεί, επίσης, και το γεγονός ότι επτά στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι τα μνημόνια ήταν εφεύρημα των Ευρωπαίων για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας. Απόλυτα συμβατό με την αγάπη για τη συνωμοσιολογία. Μας ψεκάζουν, μας δημιουργούν τεχνητές κρίσεις, αλλά και ιούς.
Άραγε, παθαίνουμε ό,τι φοβόμαστε;

Μοιραστείτε την είδηση