Το βιντεοκλάμπ της οδού Δημοκρατίας 11, της Βάιας Λαμπροπούλου

4 Min Read

Στην εποχή του διαδικτύου, του Netflix και του downloading, o Βλάσσης Πόγκας διατηρεί σε πείσμα των καιρών ένα από τα τελευταία βιντεοκλάμπ στην πόλη της Κοζάνης, με την επωνυμία ΚΟΖΑΝΗ video club.
Για τον κ. Πόγκα, τον δικό μας Βλάσση, το video club είναι συνήθεια. H ταύτιση με αυτόν τον χώρο από το 1984 αλλά και η επαφή με τους λίγους νοσταλγούς και υποστηρικτές αυτού του είδους της διασκέδασης προσφέρει ικανοποίηση. Η αίσθηση των παλιών ταινιών, των επίπλων που στέκονται με τη σειρά αραδιασμένα τα DVD και κάποιες κασέτες, φέρνουν την αίσθηση μια άλλης εποχής.

Βλάσση, το video club βγάζει τα προς το ζην αυτές τις δύσκολες εποχές;

Δεν υπάρχουν οικονομικές απολαβές από το κατάστημα και αυτό δεν έχει να κάνει με τις σημερινές δυσκολίες. Τα αίτια είναι παλιότερα και βαθύτερα, με βασικότερο την χωρίς κανόνες χρήση του διαδικτύου και τη μη προστασία εκ μέρους της πολιτείας των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών που εμείς -τα video clubs- καταβάλλαμε με κάθε αγορά.

 

Ποια είναι η μαγεία της βιντεοταινίας;

Η μαγεία σχετίζεται με την επιλογή του θέματος, την ανταλλαγή απόψεων και τις προσωπικές σχέσεις που αναπτύσσονταν με αφορμή αυτό το κοινό ενδιαφέρον για τις ταινίες, κάτι που δεν υπάρχει στις ιντερνετικές αναζητήσεις και στις διαδικτυακές ανταλλαγές.
Ποιές ταινίες όλων των εποχών είχαν την μεγαλύτερη ζήτηση;

Οι ελληνικές βιντεοταινίες με πρωταθλητή τον Στάθη Ψάλτη, αλλά και οι ταινίες action τύπου Rambo και Terminator, τα θρίλερ και φυσικά οι ταινίες sex.

Επηρέασε ο εγκλεισμός τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην αναζήτηση ταινίας;

Eπηρέασε έντονα ο εγκλεισμός στην παρακολούθηση ταινιών, καθώς ο χρόνος που περνάμε όλοι στο σπίτι είναι περισσότερος, όμως αυτό δεν βοήθησε τα video clubs, αφού και εμείς είμαστε εκτός λειτουργίας, όπως και όλα τα καταστήματα. Σε άλλες εποχές με αυτές τις συνθήκες δεν θα είχαμε κασέτα ή DVD να ενοικιάσουμε, όμως καλώς ή κακώς ο τρόπος διασκέδασης έχει αλλάξει ριζικά.
Ποιές ταινίες έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση και ποιες θεωρείτε τις πιο πετυχημένες της τελευταίας πενταετίας;
Αρκετοί μου ζητούν παιδικές ταινίες, γιατί τα παιδιά είναι συνέχεια στο σπίτι. Οι πιο επιτυχημένες τουλάχιστον εμπορικά είναι οι ταινίες της MARVEL, καθώς και οι συνέχειες κάποιων παλιών θρίλερ.

Ποια είναι η πιο έντονη ανάμνησή σας από τις καλές εποχές των video-clubs;

Η χαρά των παιδιών όταν έρχονται στο video club και η αγάπη που εισέπραξα από όλα εκείνα τα παιδιά και συνεχίζω να την εισπράττω ακόμη, αν και έχουν γίνει 30 και 40 ετών, και η φιλία πολλών ανθρώπων που με θεωρούσαν και με θεωρούν δικό τους άνθρωπο.

Ποιό είναι το μέλλον της έβδομης τέχνης;

Ζοφερό από άποψη ποιότητας. Κυριαρχεί ο εντυπωσιασμός και τα εφέ. Έχει «playstationποιηθεί» ο κινηματογράφος, δεν υπάρχει πρωτότυπο σενάριο, δεν υπάρχει όραμα ούτε μήνυμα. Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, εμένα προσωπικά δεν με καλύπτει.

Ποιές ταινίες προτείνετε να δούμε στην περίοδο των εγκλεισμών;

Τα γνωστά οικογενειακά έργα, αλλά και έξυπνες περιπέτειες και κωμωδίες για να μην πάθουμε κατάθλιψη, και κάποιες καλές κλασικές ταινίες χωρίς βία, ανθρώπινες για να μας ισορροπούν. Φτάνει η ένταση.
Τα video-club είναι σήμα κατατεθέν μιας άλλης εποχής που ο Βλάσσης κρατά ζωντανό στις μέρες μας.

Μοιραστείτε την είδηση