Μεγάλο το ενδιαφέρον των επενδυτών για την περιοχή σύμφωνα με τον Ν. Παπαθανάση
Τον Απρίλιο θα βγουν στον αέρα οι πρώτες προκηρύξεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο ανακοίνωσε χθες από την αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας στη ΖΕΠ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
«Στόχος είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με γρήγορο βηματισμό και καινοτομίες» είπε ο κ. Παπαθανάσης που έδωσε έμφαση στην εγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων στη Δυτική Μακεδονία.
«Η Δυτική Μακεδονία πήρε ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, τονίζοντας ότι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα αρχίσει να φαίνεται πολύ σύντομα με την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης φορέων ο κ. Παπαθανάσης παρουσίασε το πως θα γίνει η στήριξη των επιχειρήσεων, ποιες θα είναι οι νομοθετικές προβλέψεις για τις περιοχές μετάβασης που θα απλοποιούν την αξιολόγηση των σχεδίων, αλλά και τα νέα θεματικά καθεστώτα των ενισχύσεων (ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός, πράσινη μετάβαση, αγροδιατροφικός τομέας, εναλλακτικές μορφές τουρισμού κλπ.).
Να υπενθυμίσουμε ότι βάσει των νέων δεδομένων στη Δυτική Μακεδονία η ενίσχυση θα είναι στο 50% για μεγάλες επιχειρήσεις, 60% για τις μεσαίες και 70% για τις μικρές.
Ο κ. Παπαθανάσης φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει, ενώ σε ό,τι αφορά στα 150 χιλ. στρέμματα που θα περιέλθουν από τη ΔΕΗ στη Μετάβαση Α.Ε. που θα ανήκει στο δημόσια, αυτά αφού αποκατασταθούν θα δοθούν με μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να εγκατασταθούν επιχειρήσεις.
«Είναι από τις λίγες φορές που η περιφέρειά μας ευνοείται από αναπτυξιακό νόμο, που σε συνδυασμό με το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης και το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, δίνονται ισχυρά κίνητρα και πολλά πλεονεκτήματα για επενδύσεις στην Δ. Μακεδονία” ανέφερε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης. Ο κ. Κασαπίδης μίλησε για μια περιφέρεια που βρίσκεται σε αποδρομή και χάνει πολλές θέσεις εργασίες και έκανε λόγο για την ανάγκη για περισσότερο χρόνο «για να φέρουμε εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο που θα είναι μια διαρκής ανάβαση της Δυτικής Μακεδονίας. Από σήμερα ζεσταίνονται οι καρδιές των Δυτικομακεδόνων από τα όσα ακούσαμε από τον κ. Παπαθανάση, ώστε να ανταποκριθούμε με επιτυχία στην ιστορική πρόκληση».
Μάλιστα, ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για νέες ρευστές καταστάσεις που προέκυψαν στην ενέργεια και λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι «φαίνεται ότι ο λιγνίτης αποτελεί μια εγγύηση και ασφάλεια για την περιοχή μας. Και το χαιρετίζουμε γιατί θα μας βοηθήσει για μια ομαλότερη προσαρμογή στη μετάβαση».
Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών
Με τρακτέρ υποδέχτηκαν οι αγρότες Σερβίων και Κοζάνης τον κ. Παπαθανάση. Ο υπουργός δέχτηκε τριμελή επιτροπή τους, η οποία αναφέρθηκε στα ζητήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Οι αγρότες αναφέρθηκαν στην απολιγνιτοποίηση, αλλά και στα φωτοβολταϊκά, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως είναι «άναρχη» η εξάπλωση των ΑΠΕ. Έκαναν λόγο για δυσβάσταχτα χρέη, ζητώντας περισσότερο «άτοκο» χρόνο για να αποπληρωθούν, ενώ ζήτησαν πρόσθετη μοριοδότηση, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα άνω των 200.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαθανάσης διαμεσολάβησε για να κλειστεί ραντεβού με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης για τις 11 Μαρτίου, ενώ πρόσθεσε πως είναι υπό επεξεργασία ένα νέο εργαλείο με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να υπάρχει πιο εύκολος δανεισμός, αλλά και ευνοϊκά κίνητρα για την περιοχή με την υψηλότερη στήριξη.
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr