Τόπος καλλιτεχνικής συνύπαρξης οι Πρέσπες

4 Min Read

98 καλλιτέχνες και θεωρητικοί από 23 διαφορετικές χώρες συνυπάρχουν δημιουργικά αυτές τις ημέρες στις Πρέσπες, στο πλαίσιο των διεθνών συναντήσεων «Περιπατητικές πρακτικές, Περιπατητική Τέχνη, Περιπατητικά Σώματα». Τις συναντήσεις διοργανώνει το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Μέσα από καλλιτεχνικά projects, περιπατητικά εργαστήρια και άλλες δράσεις εξετάζεται η περιπατητική τέχνη ως μια καλλιτεχνική πρακτική που συμβάλει στην εξερεύνηση του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.
Οι Πρέσπες γίνονται ένα σημείο συνάντησης και διεθνούς εικαστικής αναφοράς. «Από το 2007 η περιοχή έχει γίνει ένα εργαστήρι ιδεών. Υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση του φαινομένου της τέχνης που συνδέεται με το σώμα και το περπάτημα. Έχουν έρθει καλλιτέχνες στις Πρέσπες και παρουσιάζουν το έργο τους, είτε πρόκειται για καλλιτεχνικές εργασίες, είτε για τα κείμενά τους» λέει ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Ζιώγας.
Σύμφωνα με τον κ. Ζιώγα «η διαδικασία αυτή έχει μια μοναδικότητα, καθώς είναι η πρώτη του είδους διεθνώς. Αντιπροσωπεύονται, μέσω των ανθρώπων που συμμετέχουν, 44 πανεπιστήμια, φορείς τέχνης και άλλα ιδρύματα από πολλές χώρες και με αυτό τον τρόπο οι Πρέσπες, η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία καθίστανται ένας διεθνής τόπος συνάντησης, όπου δημιουργείται ένα σύνολο διαδικασιών που δεν έχουν ξαναγίνει, με την έννοια ότι δεν προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τίποτα λιγότερο από έναν τρόπο να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την τέχνη και τις σχέσεις της με την κοινωνία».
Η Federica Martini από Πανεπιστήμιο Edhea της Λωζάννης έχει έρθει με τους φοιτητές της και αναφέρει πως αναγνωρίζει, καθώς έχει καταγωγή από την Ιταλία, τις μυρωδιές και του δικού της τόπου.
Ο Pill Gilbert, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του New Mexico ταξίδεψε από την άλλη άκρη του κόσμου για να βρεθεί στους Ψαράδες.
«Είμαι εδώ καθώς γνωρίζομαι με το Γιάννη (σσ. Ζιώγα) εδώ και αρκετά χρόνια και έχουμε πολλά κοινά. «Τρέχω» στο Πανεπιστήμιο του New Mexico ένα πρόγραμμα που ονομάζεται η τέχνη του τοπίου στη Δυτική Αμερική. Έχουμε κάνει πολλά κοινά πρότζεκτ στα σύνορα με το Μεξικό και δουλεύουμε και οι δύο πάνω στη διασυνοριακότητα των τοπίων» αναφέρει ο κ. Gilbert.
Σε ότι αφορά στο μέρος, οι εντυπώσεις που έχει είναι θαυμάσιες «έχουμε κάνει μέχρι τώρα αρκετές διαδρομές που μου θυμίζουν σε αρκετές περιπτώσεις τη δική μου περιοχή». Όσο για το δικό του project, αυτό είναι να φέρει «τον ουρανό στη γη», όπως χαρακτηριστικά λέει μέσα από τα ίχνη που αφήνουν οι αστερισμοί.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναντήσεις και για τους φοιτητές. Η φοιτήτρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αριάδνη Πεδιωτάκη θεωρεί ότι είναι μια ευκαιρία για να έρθουν άνθρωποι κοντά και να βρεθούν σ’ έναν κοινό εικαστικό διάλογο.
Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με ένα συνέδριο στο Λαιμό που θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 7 Ιουλίου, ενώ από τις 6 Ιουλίου έως τις 21 στη Βυζαντινή συλλογή στον Άγιο Γερμανό θα γίνει έκθεση των έργων που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων.

Μοιραστείτε την είδηση