Τόπος Να Ζεις: το ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι ιδιωτικό για να κάνει η Διοίκηση ότι θέλει

3 Min Read

Θέτει ηθικό θέμα για την συμπερίληψη του έργου του Προέδρου στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό

 

- Advertisement -

Απείχε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, η παράταξη «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ελλιπή εισήγηση του καλλιτεχνικού σχεδιασμού μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, έθεσε και θέμα ευθιξίας του Προέδρου Νίκου Κέφαλου, αφού στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται ένα δικό του έργο.

«Δεν έχουμε καμία διάθεση να κρίνουμε το καλλιτεχνικό επίπεδο των έργων ούτε την αξία των δημιουργών, όμως πέρα από την προχειρότητα της εισήγησης, πόσο ηθικό είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ κύριος Κέφαλος,  να ψηφίζει για να ενταχθεί στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του ΔΗΠΕΘΕ ένα δικό του έργο;» έγραψαν χαρακτηριστικά στο Facebook οι διαχειριστές του «Τόπος Να Ζεις».

Πρόκειται για το έργο «Καλλιπάτειρα» που προγραμματίζεται για την κεντρική και εφηβική σκηνή. Τα άλλα τρία έργα είναι το «Αταίριαστο Ζευγάρι» κωμωδία του Νήλ Σάιμον που προτείνεται για καλοκαιρινή περιοδεία, το «Ρίσκο» της Δήμητρα Παπαδήμα (Εναλλακτική Σκηνή) και «Το μαγεμένο πηγάδι» το νέο έργο του Μιχάλη Πιτένη, βασισμένο σε ένα τοπικό μύθο (Παιδική Σκηνή).

«Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, καμία ανάλυση, καμία αιτιολογία, κανένας προϋπολογισμός, μόνο αυτές οι τέσσερις γραμμές» αναφέρει ο «Τόπος Να Ζεις» και θέτει θέμα και για τον προϋπολογισμό της καλοκαιρινής περιοδείας, ο οποίος υπολογίζεται σε 137.000 ευρώ. Το έργο της καλοκαιρινής περιοδείας, σκηνοθετεί ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Νικόλαος Πλασκοβίτης, ο οποίος δικαιούται τη νόμιμη αμοιβή του. Ωστόσο στον προϋπολογισμό «προβλέπεται μάλιστα και έξτρα κόστος για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του ως καλλιτεχνικός διευθυντής  και όχι ως σκηνοθέτης» τονίζει η Δημοτική Κίνηση Τόπος Να Ζεις.

«Το ΔΗΠΕΘΕ χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τον Δήμο Κοζάνης και σε ένα μικρότερο ποσοστό από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Πολιτισμού, ορθώς δεν είναι ανταποδοτικό, όμως δεν είναι και ιδιωτικό για να κάνει η Διοίκηση ότι θέλει  με αυτό και σίγουρα δεν είναι η μόνη περίπτωση κακής διαχείρισης του ΔΗΠΕΘΕ από την Δημοτική Αρχή Μαλούτα. Οι πλειοψηφίες και οι συνεργασίες στο ΔΣ είναι δεδομένες, επομένως σε ένδειξη διαμαρτυρίας η εκπρόσωπος της Δημοτικής Κίνησης θα απέχει από το συγκεκριμένο Διοικητικό Συμβούλιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Όλγα Τουφεγγοπούλου

Μοιραστείτε την είδηση