Τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ δέσμευσε η ΔΕΗ μετά από δικαστικές αποφάσεις για χρέη τη δεκαετία του 90′- Έντονη αντίδραση του Δήμου (Όλο το ιστορικό)

4 Min Read

Τους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΕΥΑΚ δέσμευσε σήμερα  η ΔΕΗ έναντι οφειλών περίπου 7εκ. ευρώ (κεφάλαιο και τόκοι). Το ποσό αυτό αφορά δυο παλιές υποθέσεις της ΔΕΥΑΚ, που έρχονται από τη δεκαετία του 90΄(1989-1999) και για τις οποίες ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ έφτασαν στα δικαστήρια με τη δεύτερη να δικαιώνεται.

Το ιστορικό

Συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΚ  από την 1-1-1989 έως και 31-3-1999  δεν πλήρωσε πόσο ύψους  3.339.275,5 ευρώ   για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε υδρογεωτρήσεις της στην περιοχή Σάρι- Γκιολ του παλιού εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης της Κοζάνης.

Το ποσό αυτό δεν πληρώθηκε καθώς ο τότε Δήμος Κοζάνης και το Δημοτικό του Συμβούλιο, όπως και η ΔΕΥΑΚ βέβαια, έθεσαν από το 1991 στη Διοίκηση της ΔΕΗ, τόσο με παραστάσεις όσο και με επιστολές τους, το πρόβλημα των επιπτώσεων από τη δραστηριότητα της Επιχείρησης στην ύδρευση του Δήμου Κοζάνης. Πρόβλημα που δημιούργησε η εξορυκτική δραστηριότητα της ΔΕΗ στο Νότιο Πεδίο του Λ.Κ.Δ.Μ. στον υδροφόρο ορίζοντα της λεκάνης Σαρί- Γκιολ, απ΄ τις υδρογεωτρήσεις της οποίας υδροδοτείτο μέχρι το καλοκαίρι του 2008 η πόλη της Κοζάνης. Για τη διεκδίκηση του παραπάνω ποσού η ΔΕΗ προχώρησε στην κατάθεση δικαστικών αγωγών τις οποίες και κέρδισε το 2003 και το 2012  ενώ μπήκαν και τόκοι περίπου 6εκ. ευρώ (9%) οι οποίοι μετά από διαπραγμάτευση διαμορφώθηκαν σε 4εκ. ευρώ (6%).

Παράλληλα από το 2010 ο Δήμος Κοζάνης διεκδίκησε δικαστικά ποσό 15εκ. ευρώ από τη ΔΕΗ ως ζημία από γεωτρήσεις στην περιοχή Σαριγκιόλ τις οποίες έκανε το 1988, ως εναλλακτικές λύσεις για την υδροδότηση της Κοζάνης. Η ΔΕΥΑΚ  πριν από λίγο καιρό έχασε  το δικαστήριο  σε δεύτερο βαθμό και πλέον το θέμα είναι στον Άρειο Πάγο.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Να σημειώσουμε εδώ πως το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα στις 2 πλευρές με τη ΔΕΥΑΚ να αναγνωρίζει την οφειλή και να ζητά ρύθμιση  όσον αφορά το κεφάλαιο των 3,3εκ. ευρώ αλλά να ζητά καλύτερο επιτόκιο. Μάλιστα χθες το θέμα συζητήθηκε ανάμεσα στο Δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη στην Αθήνα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για καλό κλίμα.

Κεραυνός εν αιθρία

Και ενώ όλα έμοιαζαν να φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο τους, η ΔΕΗ με μια επίδειξη δύναμης, έδωσε εντολή να δεσμευτούν όλοι οι λογαριασμοί της ΔΕΥΑΚ για το σύνολο του ποσού της οφειλής (7εκ. ευρώ). Γεγονός που σημαίνει ότι δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη ΔΕΥΑΚ καθώς δεν έχει πρόσβαση σε κανέναν τραπεζικό λογαριασμό (μισθοδοσίας, πληρωμένες δαπανών κτλ).

Να σημειώσουμε πως η ΔΕΥΑΚ είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία με ετήσια κατανάλωση 5,5 εκ. ευρώ ενώ είναι και καλοπλήρωτής καθώς  πέρα από την παλιά οφειλή δεν έχει άλλο χρέος προς τη ΔΕΗ.

Αντίδραση του Δήμου

Την έντονη του αντίδραση για την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΚ  εξέφρασε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ο οποίος έκανε λόγο για μια άδικη και άστοχη ενέργεια της ΔΕΗ.

Τη Δευτέρα η ΔΕΥΑΚ θα καταθέσει αίτηση προσωρινής  ανακοπής της απόφασης ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόταση προς τη ΔΕΗ για ρύθμιση της οφειλής.

Μοιραστείτε την είδηση