Τους εθελοντές αιμοδότες τίμησε η Γέφυρα Ζωής

4 Min Read

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εθελοντή αιμοδότη, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών «Γέφυρα Ζωής», διοργάνωσε δράση ενημέρωσης στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει τους εθελοντές αιμοδότες για την προσφορά ζωής που κάνουν ανιδιοτελώς, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον ευρύτερο πληθυσμό σχετικά με την αναγκαιότητα εθελοντικής προσφοράς αίματος. 

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Το βράδυ, διοργανώθηκε αιμοδοσία στα γραφεία του συλλόγου, αλλά και ένα γλέντι για.. όλα τα γούστα, με Δημοτικό, Ποντιακό και Λαϊκό πρόγραμμα. Τη δράση υποστήριξαν ο οργανισμός νεολαίας Go Alive, το ΚΕΘΕΑ Δυτικής Μακεδονίας, η εθελοντική ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας και η 1η ΤΟΜΥ Κοζάνης.

«Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πολύ σημαντική πράξη για όλα τα νοσοκομεία καθώς το αίμα δεν παρασκευάζεται, μόνο δωρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο» τόνισε ο Δημήτρης Σιδερίδης, πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Κοζάνης «Γέφυρα Ζωής».

Δημήτρης Σιδερίδης Πρόεδρος Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Γέφυρα Ζωής

Η 14η Ιουνίου είναι μια υπενθύμιση πως όλοι μαζί θα πρέπει να ευχαριστήσουμε, να συγχαρούμε, να στηρίξουμε αλλά και να προωθήσουμε την εθελοντική αιμοδοσία, εξαλείφοντας κάθε προκατάληψη ή φόβο. Κάθε δωρεά αίματος είναι ένα πολύτιμο δώρο το οποίο σώζει ζωές, αλλά η επαναλαμβανόμενη δωρεά αίματος, δημιουργεί ένα ασφαλές και βιώσιμο απόθεμα αίματος. 

Η Ελένη Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος του νεανικού οργανισμού Go Alive, ανέφερε πως θέλουν να δώσουν το μήνυμα «δίνω αίμα – σώζω μια ζωή», να ενημερώσουν τον κόσμο για τη σημαντικότητα αυτής της πράξης και να τον παρακινήσουν να γίνει εθελοντής αιμοδότης και να μην περιμένουν να τύχει κάτι στους ίδιους ή τους οικείους τους, για να αποκτήσουν αυτή τη νοοτροπία. «Είναι πολύ σημαντική η δωρεά αίματος, γιατί δεν μπορείς να ξέρεις πότε κάποιο θα το χρειαστεί» τόνισε η ίδια.

Ελένη Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος του νεανικού οργανισμού Go Alive

Οι ανάγκες για αίμα είναι μεγάλες και τα αποθέματα μικρά. 20 λεπτά από το χρόνο μας, μπορεί να σώσουν μια ζωή. Στην Ελλάδα το αίμα καταναλώνεται κυρίως για τροχαία ατυχήματα, μεταγγίσεις και σε νοσηλείες καρκινοπαθών, ενώ έρευνες έχουν δείξει πως το 75% του πληθυσμού, μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί αίμα, ενώ μόνο το 1,5% του πληθυσμού είναι αιμοδότες.

«Η Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας αναγνωρίζει βαθιά της αξία αυτής της δράσης και στηρίζει συστηματικά και καθολικά κάθε μορφή ανιδιοτελής προσφοράς και αλληλεγγύης, καθώς και η ίδια αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα εθελοντικής δράσης και υποστήριξης νέων μητέρων», τόνισε η Παναγιώτα Γαργαβανούδη, διαχειρίστρια της εθελοντικής ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας. «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι θα πει ανιδιοτελής προσφορά και αλληλεγγύη. Θέλουμε όλοι μαζί να στείλουμε το ηχηρό μήνυμα του εθελοντισμού και της προσφοράς, καταρρίπτοντας τον μύθο ότι οι θηλάζουσες δεν επιτρέπεται να είναι αιμοδότες και δότες» σημείωσε η ίδια. Η μόνη προϋπόθεση είναι να έχουν παρέλθει έξι μήνες από τον τοκετό και να αισθάνονται καλά οι μητέρες.

Παναγιώτα Γαργαβανούδη, διαχειρίστρια της εθελοντικής ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού και μητρότητας

Βασικές προϋποθέσεις για αιμοδοσία

  • 18-65 ετών
  • Βάρος άνω των 50 κιλών
  • Ελαφρύ γεύμα και κατανάλωση υγρών πριν την αιμοδοσία
  • Ξεκούραστοι (τουλάχιστον 5 ώρες ύπνου)
  • Υγιείς

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση