Τρακτέρ έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης έφεραν οι αγρότες του Δρεπάνου- Διαμαρτύρονται για την θέση της επένδυσης θερμοκηπίου που καταργεί τις δικές τους καλλιέργειες

3 Min Read

«Δεν ξεπουλάμε εύφορη γη σε λύκους» λένε οι αγρότες του Δρεπάνου, οι οποίοι το πρωί της Πέμπτης πάρκαραν τα τρακτέρ τους έξω από το Δημαρχείο Κοζάνης, διαμαρτυρόμενοι για την επιχειρούμενη παραχώρηση αγροτικής έκτασης που δραστηριοποιούνται σε ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή θερμοκηπίων υδροπονίας. Οι αγρότες μιλούν για «αρπαγή της γης αφού, όπως λένε, εδώ και δεκαετίες η συγκεκριμένη έκταση αξιοποιείται επιτυχώς από τους ίδιους.

«Ο χρόνος περνά και εμείς πρέπει να ξεκινήσουμε τις αγροτικές εργασίας μας και αυτοί κάθονται στα γραφεία τους και μας έχουν στην αναμονή» λέει στον «Χ» ο εκπρόσωπος των αγροτών Κωνσταντίνος Ματσαρίδης. Αυτό που ζητούν είναι να τους δοθεί με συμφωνητικά το είδος της καλλιέργειας που επιθυμεί η εταιρεία να παράξει και να το πράξουν οι ίδιοι που τόσα χρόνια καλλιεργούν την γη.

- Advertisement -
O εκπρόσωπος των αγροτών Κωνσταντίνος Ματσαρίδης

Η διαμαρτυρία των αγροτών έχει να κάνει κυρίως για το αγροτεμάχιο «850» στο Ζυγαρολίβαδο, συνολικής έκτασης 450 στρεμμάτων, στο Δρέπανο. Το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο προορίζεται να γίνει θερμοκήπιο υδροπονίας από την εγκατάσταση Σ.Η.Θ.Υ.Α. (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης) και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει χρήση.

Οι αγρότες της Κοζάνης, αντιδρούν γιατί, όπως αναφέρουν, πρόκειται για καλλιεργήσιμη γη με δυναμικές καλλιέργειες, η οποία εδώ και χρόνια νοικιάζεται, χωρίζεται και καλλιεργείται ανάλογα με το ενδιαφέρον του κάθε αγρότη, με συμφωνητικά έναντι του δήμου. Η αλλαγή χρήσης σε υδροπονική καλλιέργεια δεν προϋποθέτει αυτό που λένε «καλλιεργήσιμη γη».

Τον περασμένο Δεκέμβριο τοπικό συμβούλιο και δήμος, είχαν προγραμματίσει ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα στο Δρέπανο. Η εκδήλωση δεν έγινε μιας και οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο και αποδοκίμασαν τον Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα κατά την προσέλευσή του. Αυτό που προτείνουν είναι να βρεθεί άλλος χώρος για να γίνει η επένδυση.

«Το μόνο που σκέφτεται ο Δήμος είναι το συμφέρον του και όχι το συμφέρον των δημοτών. Δεν αξιολογεί τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας τα οποία είναι πάρα πολλά» τονίζει ο κ. Ματσαρίδης. «Ζητάμε να γίνει άμεσα δημοπρασία με συμφωνητικά, όπως γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, για να μπορέσει ο κάθε αγρότης να καλλιεργήσει. Έχουν ήδη καλλιεργήσει κάποιοι με την ανοχή του δήμου, έχοντας πάρει μια παράταση στα λόγια! Εμείς ζητάμε παράταση στα χαρτιά» καταλήγει ο ίδιος.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση