Τρεις «δροσιστικές» βραδιές από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

3 Min Read

Το «Σκοτσέζικο Ντους» πηγαίνει περιοδεία

Τρεις βραδιές γεμάτες γέλιο αλλά και τροφή για σκέψη προσέφερε το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Κοζάνης, με την απολαυστική, ανατρεπτική κωμωδία της Χρύσας Σπηλιώτη, «Σκοτσέζικο Ντους».

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Ο κόσμος της Κοζάνης έσπευσε να δει το υπέροχο έργο της Χρύσας Σπηλιώτη που γράφτηκε το 2000 και πραγματεύεται, με σατιρική και αυτοσαρκαστική διάθεση, τον κόσμο του θεάτρου και των παρασκηνίων, με ευρηματικές κωμικές καταστάσεις, που διαδέχονται η μία την άλλη, με ένα γρήγορο, δυναμικό, άμεσο, ευφυή διάλογο που ενισχύεται με ευφάνταστες ατάκες, λεξιλόγιο της αργκό και πολλά πνευματώδη λογοπαίγνια.

Η συγγραφέας, εκτός από το στοιχείο της σάτιρας που κυριαρχεί ιδιαίτερα στον τρόπο που διαγράφονται οι στερεοτυπικές συμπεριφορές των πρωταγωνιστών, αναφέρεται και στην έλλειψη ενσυναίσθησης και ανθρωπιάς, αλλά και σε καίρια κοινωνικά και πολιτικά θέματα της εποχής (πόλεμοι, εγκληματικότητα, φυσικές καταστροφές, διαφυλικές σχέσεις).

Το  «Σκοτσέζικο Ντούς» χρησιμοποιεί ως αφορμή τον κόσμο του θεάτρου, αλλά λειτουργεί μετωνυμικά ως εναλλαγή μεταξύ χαράς και λύπης, επιτυχίας και αποτυχίας, πραγματικότητας και θεάτρου, σοβαρού και αστείου, κωμωδίας και δράματος, που αδιάρρηκτα συνυπάρχουν σε κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Μετά τις τρεις βραδιές στην Κοζάνη, το «Σκοτσέζικο Ντους» αρχίζει την περιοδεία του σήμερα στο «Θέατρο Καστράκι» στα Γρεβενά ενώ στις 12 Ιουλίου θα «ανέβει» στο Άργος Ορεστικό, στις 15 Ιουλίου στο «Θέατρο Βουνού» στην Καστοριά, στις 17 Ιουλίου στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών στην Πτολεμαΐδα, στις 22 Ιουλίου στη Φλώρινα και στις 24 Ιουλίου στο Υπαίθριο Θέατρο στο Βελβεντό.

Λίγα λόγια για το έργο

Ένας θίασος κάνει πρόβες για να παρουσιάσει την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη. Επικεφαλής του θιάσου και θεατρώνης, είναι ένας ερωτύλος, φαλλοκράτης, «κουλτουριάρης» σκηνοθέτης, ο οποίος έχει χάσει όλα τα λεφτά του στο τζόγο, ακόμα και την επιχορήγηση του υπουργείου πολιτισμού και για να κρατήσει τους απλήρωτους ηθοποιούς και τεχνικούς στον θίασο, χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να τους πείσει ότι κοντά του θα έχουν μία σίγουρη και μεγαλειώδη καλλιτεχνική καριέρα.

Κατά την διάρκεια όμως των προβών του θιάσου, γίνεται το σώσε. Ο θίασος γίνεται μαλλιά κουβάρια γιατί βγαίνουν στην επιφάνεια, η ανασφάλεια και η επαγγελματική αβεβαιότητα των ηθοποιών, οι αντιζηλίες, η υπέρμετρη φιλοδοξία, οι βεντετισμοί και η προσπάθεια επαγγελματικής ανέλιξης, μέσω των ερωτικών σχέσεων με όρους επαγγελματικής συναλλαγής, χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς όρια και η παράσταση κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. 

Το κείμενο έχει γράψει η Χρύσα Σπηλιώτη, τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Λευτέρης Πλασκοβίτης, σύμβουλος σκηνογραφίας είναι ο Αντώνης Χαλκιάς, τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Κοζανίτισσα Δώρα Γαζή, η μουσική είναι του «δικού» μας Χάρη Γκατζόφλια, στους φωτισμούς είναι ο Παναγιώτης Μανούσης, χορογράφος και βοηθός σκηνοθέτη είναι η Κοζανίτισσα Κωνσταντίνα Λάλλου και οι φωτογραφίες είναι του Πάτροκλου Σκαφίδα.

Παίζουν: Χρήστος Ευθυμίου, Νίκη Παλληκαράκη, Μιχάλης Μαρκάτης, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Κωνσταντίνος Μουταφτσής,  Δανάη Σταματοπούλου και ο Κοζανίτης Παναγιώτης Δαβιδόπουλος.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση