Τριήμερη απεργία από τους γιατρούς των κλινικοεργαστηρίων και διαγνωστικών

2 Min Read

Σε τριήμερη απεργία που ξεκινά αύριο Πέμπτη και ολοκληρώνεται το Σάββατο 28 Μάϊου, προχωρούν οι γιατροί σε κλινικοεργαστηριακά και διαγνωστικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα με αφορμή τις διαγνωστικές εξετάσεις και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που προβλέπεται να δίνουν. Ο κλάδος ζητά την άμεση λήψη μέτρων μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη πως «η μη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τους συμβεβλημένους σημαίνει παραβίαση των όρων της σύμβασης και θα εφαρμοστούν όλες οι κυρώσεις που προβλέπονται σε αυτήν».

Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, στηρίζουν τα αιτήματα του απεργών και καλούν σε καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και επιπλέον ζητούν την υποστήριξη και των κλινικών ιατρών στον αγώνα των συναδέλφων τους.

- Advertisement -

«Ενωμένοι και συνεπείς αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του clawback, την ελάφρυνση των συσσωρευμένων αναγκαστικών υποχρεώσεων και την καθιέρωση αξιοπρεπών αμοιβών και αποζημιώσεων» τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχοντας τις υπογραφές των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Σύμφωνα με τους γιατρούς του κλάδου, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις – επιστροφές που πρέπει να γίνονται στον ΕΟΠΥΥ (clawback) όταν υπάρχει υπέρβαση τις προϋπολογισθείσας δαπάνης, σε πολλές περιπτώσεις λόγω των υποχρεωτικών εκπτώσεων και των επιστροφών (rebate και clawback) αφαιρείται ακόμη και το 50% έως 60% των εισοδημάτων που αναμένουν οι εργαστηριακοί γιατροί ή τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν αύξηση του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε να αποπληρώνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους ιατρούς.

Όλγα Τουφεγγοπούλου www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση