Τριπλάσια από τα δημοτικά τα κρούσματα σε γυμνάσια και λύκεια στην ΠΕ Κοζάνης. Συνολικά 1.140 κρούσματα την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων

5 Min Read

Συνολικά 1.140 κρούσματα βρέθηκαν σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των εορτών, προκαλώντας ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς. Ο κώδωνας του κινδύνου για την πορεία των κρουσμάτων έχει κρούσει εδώ και μέρες, αφού όπως φαίνεται τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού δεν ήταν αρκετά για να περιορίσουν την διασπορά του. 

Τα κρούσματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε επίπεδο ΠΕ Κοζάνης, οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας ανήλθαν σε συνολικά 224 εκ των οποίων τα 181 σε μαθητές και τα 43 σε εκπαιδευτικούς. Αναλυτικά:

  • Την Δευτέρα 10/1 βρέθηκαν 123 κρούσματα (85 μαθητές, 38 εκπαιδευτικοί)
  • Την Τρίτη 11/1 υπήρξαν συνολικά 32 κρούσματα (30 μαθητές, δύο εκπαιδευτικοί)
  • Την Τετάρτη 12/1 οι νέες μολύνσεις ήταν 26 κρούσματα (25 μαθητές, ένας εκπαιδευτικός)
  • Την Πέμπτη 13/1 συνολικά 20 νέα κρούσματα (18 μαθητές, δύο εκπαιδευτικοί)
  • Την Παρασκευή 14/1 η εβδομάδα έκλεισε με 23 κρούσματα όλα σε μαθητές.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Σάκης Κωτούλας

«Η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Τα νέα κρούσματα προκάλεσαν μεγάλες ελλείψεις αφού δεν υπάρχουν αναπληρωτές για να καλύψουν αυτά τα κενά με αποτέλεσμα οι ήδη υπάρχοντες καθηγητές που δεν έχουν νοσήσει, να επιφορτίζονται με επιπλέον ώρες διδασκαλίας. Οι αναπληρωτές που έχουν έρθει είναι μόνο τρείς καθώς έχουν γίνει μόνο  δύο διορισμοί πλήρους ωραρίου και ένας αγγλικής γλώσσας. Όσον αφορά τους τριμηνιαίους διορισμούς λόγω Covid-19, έχουν γίνει μόνο δύο προσλήψεις δασκάλων και μιας νηπιαγωγού όποτε η ανάγκη για άμεσες προσλήψεις είναι επιτακτική» τόνισε μιλώντας στον «Χ» ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Αθανάσιος Κωτούλας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ένα επιπλέον self test «Δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέτρο πρόληψης για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ρίξει στο τραπέζι προτάσεις όπως την μείωση του ποσοστού 50% + 1 νοσούντων μαθητών για να κλείσει ένα τμήμα, την άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, μείωση των μαθητών ανά τμήμα στους 15 και να υπάρχουν καθαρίστριες καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Τα κρούσματα στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Πολλαπλάσια της πρωτοβάθμιας ήταν οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην ΠΕ Κοζάνης. Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων, βρέθηκαν συνολικά 916 κρούσματα εκ των οποίων τα 779 σε μαθητές και τα 137 σε εκπαιδευτικούς. Αναλυτικά:

  • Δευτέρα 10/1 344 κρούσματα (288 μαθητές, 56 εκπαιδευτικοί)
  • Τρίτη 11/1 207 κρούσματα (173 μαθητές, 34 εκπαιδευτικοί)
  • Τετάρτη 12/1 137 κρούσματα (123 μαθητές, 14 εκπαιδευτικοί)
  • Πέμπτη 13/1 125 κρούσματα (106 μαθητές, 19 εκπαιδευτικοί)
  • Παρασκευή 14/1 103 κρούσματα (89 μαθητές, 14 εκπαιδευτικοί)
Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας

«Αν εξαιρέσουμε τις δύο πρώτες μέρες, τα κρούσματα δεν παρουσιάζουν αυξητική τάση. Νομίζω πως η πρώτη εβδομάδα κύλησε καλά αναλογικά με τον αριθμό κρουσμάτων στην εκτός σχολείου κοινωνία. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που νοσούν αλλά ο αριθμός δεν είναι τέτοιος για να προκαλέσει προβλήματα. Σε αυτό που υπάρχει πρόβλημα είναι στην διαχείριση με την διαδικασία των rapid test καθώς  όταν εντοπίζεται κρούσμα σε κάποιο τμήμα θα πρέπει να διενεργούνται rapid  τα οποία για να γίνουν δωρεάν, θα πρέπει να γίνουν σε δημόσιες δομές, οι οποίες αυτή τη δεδομένη χρονική περίοδο έχουν έλλειψη προσωπικού, προκαλώντας συμφόρηση και κάνοντας τον χρόνο αναμονής να μεγαλώνει. Μην ξεχνάμε και τις καιρικές συνθήκες που δεν είναι οι καταλληλότερες για να επιτρέπουν σε παιδιά να περιμένουν έξω από τον ΕΟΔΥ,  με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οικονομικά οι οικογένειες των μαθητών, καθώς αναγκάζονται να κάνουν ελέγχους σε διαγνωστικά κέντρα ή φαρμακεία» είπε στον «Χ» ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας.

Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση