Τσίπρας από Φλώρινα : Η Δυτική Μακεδονία δεν θα γίνει μαύρη κηλίδα στον χάρτη

3 Min Read

Περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα σε Φλώρινα και Καστοριά πραγματοποιεί από ο  Αλέξης Τσίπρας.

«Επισκέπτομαι μια περιοχή ιδιαίτερα βεβαρημένη όπου η ανεργία αυξάνεται, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται να φεύγουν προς το κέντρο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το εξωτερικό, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πολιτεία τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια έχει δημιουργήσει συνθήκες υποβάθμισης της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν εδώ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας πως «η απολιγνιτοποίηση ήταν βίαιη και χωρίς σχέδιο. Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι δυσκολίες μεγεθύνονται από την ακρίβεια, από την ενεργειακή κρίση.Η ακρίβεια στα ήδη πρώτης – μαζικής κατανάλωσης αλλά και η ακρίβεια στην ενέργεια έχει δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, ακόμα και ανθρωπιστικής κρίσης».

Έκανε ειδική αναφορά στο κόστος της θέρμανσης για τη Δυτική Μακεδονίας το οποίο και χαρακτήρισε  δυσβάσταχτο.

« Στη Φλώρινα ιδιαίτερα που αποτελεί μια περιοχή όπου έχει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη την Ελλάδα και έναν χειμώνα μακράς διάρκειας οι πολίτες αντιμετωπίζουν πραγματικά ζητήματα επιβίωσης. Διότι για νοικοκυριά που δεν αντέχουν αυτό το κόστος, είναι αντιμέτωπα με τη φτωχοποίηση, για επιχειρήσεις που δεν αντέχουν αυτό το κόστος, είναι αντιμέτωπες με το λουκέτο. Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορούμε ως πολιτεία να αποδεχόμαστε το γεγονός ότι θα έχουμε συνανθρώπους μας να μένουν αβοήθητοι στο κρύο και στην παγωνιά.

Για όλη την Ελλάδα θα έπρεπε η κυβέρνηση εδώ και καιρό να είχε προβλέψει την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα χαμηλότερα προβλεπόμενα επίπεδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης όσο και στα καύσιμα».

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την απολιγνιτοποίηση

Μιλώντας για την απολιγνιτοποίηση έκανε λόγο για την αναγκαιότητα να υπάρχει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος «που να διασφαλίζει τις θέσεις εργασίες και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς και όταν αυτοί δεν διασφαλίζονται – στην προοπτική της απολιγνιτοποίησης – να υπάρχει η άμεση παρέμβαση του κράτους, προκειμένου να δημιουργεί μέσα από παρεμβάσεις τη δυνατότητα να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και οι αναπτυξιακοί ρυθμοί.

Αυτό για τη Δυτική Μακεδονία, κατά την εκτίμησή μας, είναι κάτι που θα έπρεπε ήδη να έχει σχεδιαστεί. Εφόσον δεν έχει σχεδιαστεί, εμείς είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολίτες αλλά και να δώσουμε τη δέσμευσή μας ότι η Δυτική Μακεδονία δεν θα μείνει μόνη, ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει μέλλον και προοπτική, δεν θα γίνει μαύρη κηλίδα στον χάρτη».

 

Μοιραστείτε την είδηση