Β. Αποστόλου: «Τον Οκτώβριο οι αποζημιώσεις από χαλαζοπτώσεις και παγετό σε Μεσόβουνο, Πύργους και Βελβεντό»

4 Min Read

Στην περιοχή  βρίσκεται ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου, ο οποίος είχε διαδοχικές συναντήσεις με φορείς της περιοχής και του αγροτικού χώρου, ενώ επισκέφθηκε το Μεσόβουνο και τους  Πύργους Εορδαίας, που πριν λίγες μέρες επλήγησαν από το χαλάζι. Το βράδυ θα μιλήσει στο  Βελβεντό.

Στους Πύργους ο κ. Αποστόλου, που συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ  Θεοφάνη Κουρεμπέ, ενημερώθηκε από τους αγρότες για την ολική καταστροφή της παραγωγής στα κεράσια και τα μήλα. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, ήδη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ έχει έρθει στην περιοχή για να ξεκινήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων, που υπολογίζεται σε χρονικό διάστημα 6 μηνών. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι ευτύχημα ότι οι καλλιέργειες σχεδόν στο σύνολο τους είχαν ασφαλιστική κάλυψη, γεγονός που βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

- Advertisement -

Ο κ. Αποστόλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που έγινε σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής, παραδέχτηκε πάντως πως υπάρχουν γενικά καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες ωστόσο έχουν μειωθεί σημαντικά με το προηγούμενο καθεστώς. Όπως τόνισε χαρακτηρίστηκα «υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες όσο και να προσπαθήσουμε δεν μπορούν να παρακαμφτούν, που σημαίνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε γρηγορότερα». Πρόσθεσε, δε, πως για τις συγκεκριμένες περιοχές, οι διαδικασίες ολοκληρώνονται και οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι αγρότες θα αποζημιωθούν τον Οκτώβριο.

Λίγο νωρίτερα ο κ. Αποστόλου είχε επαφή με φορείς της περιοχής, στους οποίους ανέφερε πως η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και υπογράμμισε πως ο αγροτικός τομέας, αλλά και η κτηνοτροφία μπορούν να αποτελέσουν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης.

Βασικός στόχος της συνάντησης, όπως δήλωσε ο υπουργός, ήταν να «συζητήσουμε και να ενημερώσουμε τους φορείς πάνω στα ζητήματα που αφορούν στην αγροτική δραστηριότητα, με κύριο άξονα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ένα πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει και συναποφασίσει να συνδιαχειριστούν κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, κυρίως σε ότι αφορά στο 37, 5% των πόρων. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει γνώση των ιδιαιτεροτήτων και βρίσκεται πιο κοντά στον αγροτικό χώρο, γι’ αυτό και η συμβολή της είναι πολύτιμη».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αποστόλου και στα αρωματικά φυτά. «Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται στην περιοχή περίπου 8000 στρέμματα. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχει η περιοχή και φυσικά την καταλληλότητα των εδαφών.  Θέλουμε να μπουν νέοι αγρότες και εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε με την παραχώρηση εκτάσεων αλλά και τη στήριξη με τεχνογνωσία μέχρι το τελικό στάδιο της παραγωγής».

Ο Υπουργός σημείωσε πως οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων πηγαίνουν κάθε χρόνο και καλύτερα αναφέροντας πως το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών μειώθηκε από 2,5δις ευρώ σε 600εκ. ευρώ.

Ανακοίνωσε ότι έως το Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), όπου “μετά από πρόταση που καταθέσαμε και έγινε δεκτή θα περιλαμβάνονται και οι εκτάσεις ξύλινης βλάστησης” που σημαίνει ότι εξασφαλίζονται για τους Έλληνες κτηνοτρόφους 8-9 εκατ. στρέμματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις επιλέξιμες ενισχύσεις τους.

Κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανωθούν σε δίκτυα, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν το σύνολο των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Επανέλαβε την ανακοίνωση για τη δημιουργία 300 δομών σε όλη την Ελλάδα, που σε επίπεδο Καλλικρατικών δήμων θα παρακολουθούν τις ανάγκες των ανθρώπων του αγροτικού χώρου. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια πέντε ετών και θα προσληφθούν επιστήμονες γεωτεχνικοί με συμβάσεις 6-8 μηνών, που θα υποστηρίζουν και θα προσφέρουν συμβουλές και τεχνογνωσία στους αγρότες, καλλιεργητές, μελισσοκόμους, βιολογικούς καλλιεργητές και κτηνοτρόφους σε κάθε γωνιά της χώρας.

Μοιραστείτε την είδηση