Β. Χαραλαμπογιάννη: «Το 2025 θα γίνουν στοχευμένες προσλήψεις στο δημόσιο»

5 Min Read

Στην Κοζάνη η Υφυπουργός Εσωτερικών

Στην Κοζάνη βρέθηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, όπου επισκέφθηκε την ΑΝΚΟ συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Αμανατίδη και το Βουλευτή Πιερίας της Ν.Δ. Ξενοφών Μπαραλιάκο και στη συνέχεια μετέβησαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης. 

- Advertisement -

Η κα. Χαραλαμπογιάννη ενημερώθηκε αναλυτικά για το διαχρονικό έργο και την προσφορά της ΑΝΚΟ στη Δυτική Μακεδονία από τον Γενικό Διευθυντή της, Αναστάσιο Σιδηρόπουλο και από τα στελέχη της εταιρείας ανά τομέα ευθύνης τους. Στη συνέχεια ξεναγήθηκε στους χώρους της εταιρείας βλέποντας από κοντά όλη τη δομή του οργανισμού και δήλωσε εντυπωσιασμένη από την οργάνωση και την επιχειρησιακή ικανότητα της.

Κατά την επίσκεψη της στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ σημείωσε πως ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκε στην Κοζάνη και δήλωσε εντυπωσιασμένη από τους ανθρώπους της. «Είναι ένας πάρα πολύ όμορφος τόπος και κυρίως με πολύ όμορφους ανθρώπους αλλά και πολύ καλούς υπαλλήλους με αγάπη για το αντικείμενο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτό».

Συνέχισε λέγοντας πως τα τελευταία πέντε χρόνια, στο Υπουργείο Εσωτερικών, παράγουν ένα συνεχές έργο με τελικό αποδέκτη τον πολίτη, με προσπάθεια για καλύτερη αναδιοργάνωση δομών, για καλύτερη εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου και για απλούστευση διαδικασιών για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. «Θα συζητήσουμε με τον Περιφερειάρχη για να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Δυτική Μακεδονία και την Κοζάνη» τόνισε η ίδια. 

Αναφορά έγινε και στην έλλειψη προσωπικού στους δήμους, με την ίδια να σημειώνει πως τα τελευταία πέντε χρόνια, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκρίνει πάνω από 81.000 θέσεις εργασίας στο ελληνικό δημόσιο και ένα μεγάλο ποσοστό εξ’ αυτών, ήταν για τους δήμους μετά το δεκαετές «πάγωμα» των προσλήψεων. «Εδώ έχουμε δώσει πάνω από 3.000 – 4.000 προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού» σημείωσε η ίδια και ανέφερε πως την επόμενη χρονιά θα γίνουν πολύ στοχευμένες προσλήψεις μετά από συνάντηση με όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας, ώστε να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες για να ενισχυθούν. 

Τέλος, η κα. Χαραλαμπογιάνη στάθηκε στο bonus παραγωγικότητας με την ίδια να τονίζει πως οι υπάλληλοι «ανυπομονούν» για το συγκεκριμένο bonus. Σύμφωνα με το νόμο 4940, που έχει να κάνει με το σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα και άλλες διατάξεις, οι υπάλληλοι αξιολογούνται για την επίδοση τους και ενισχύονται διαρκώς οι δεξιότητες τους. «Έχουμε και το θέμα της στοχοθεσίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο δημόσιο. Έχουν συμπληρωθεί πάνω από 24.000 έντυπα για το 2023 με 165.000 στόχους και για το 2024 που θα έχουμε μια πολύ καλύτερη εφαρμογή και για τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, θα έχουμε ένα πολύ καθαρό πεδίο σε επίπεδο στοχοθεσίας. Έχουμε στόχους, ξέρουν οι υπηρεσίες τι ακριβώς έχουν να κάνουν μέσα στο έτος και οι καλύτερες επιδόσεις θα επιβραβευθούν με το μπόνους παραγωγικότητας». 

Κατέληξε λέγοντας πως με το γενικό λογιστήριο και την προεδρία της κυβέρνησης έχουν φτιάξει το προσχέδιο του νομοσχεδίου που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με το ύψος του να ανέρχεται στα 40 εκατομμύρια.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης σημείωσε πως θα συζητήσουν θέματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό και την οικονομία. «Η Δυτική Μακεδονία σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, βρίσκεται συνεχώς στην πρωτοπορία. Πολλές αλλαγές που έγιναν στην αυτοδιοίκηση ξεκίνησαν από τη Δυτική Μακεδονία και κυρίως από το νομό Κοζάνης. Παράλληλα με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ετοιμάζουμε κάποια συστήματα διαχείρισης που αφορούν τη στοχοθεσία και την αναβάθμιση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού». 

Ο κ. Αμανατίδης κατέληξε λέγοντας πως η Δυτική Μακεδονία λόγω και της έλλειψης του ανθρώπινου δυναμικού, παρουσιάζει δυσκολίες στην προώθηση του αναπτυξιακού της έργου. «Οι ίδιοι οι υπάλληλοι που έχουν όλες αυτές τις δυσκολίες, καλούνται να υλοποιήσουν και το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» τόνισε ο ίδιος και σημείωσε πως θα δοθεί στην υπουργό μια έκθεση σκοπιμότητας για να αξιολογηθεί το αν μπορεί να έχει θετική ανταπόκριση η προσπάθεια για να επιτευχθεί το νέο αναπτυξιακό έργο με το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό.

Μοιραστείτε την είδηση