Β. Παπαποστόλου: Η επόμενη πενταετία είναι ίσως η πιο σημαντική στην ιστορία της Κοζάνης

5 Min Read

Ο Βασίλης Παπαποστόλου θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του Γιάννη Κοκκαλιάρη στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβρη. Με την εμπειρία του από τη θητεία του στην Προεδρία της  Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης μιλά στο «Χ» για τις προτεραιότητες της επόμενης περιόδου.

Η θητεία του στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης: «Εγώ δεν ήμουν ποιητής, ήμουν μάνατζερ»

- Advertisement -

Η θητεία του στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη συνέπεσε με μια δύσκολη περίοδο. «Τοποθετήθηκα στη βιβλιοθήκη, υπήρχε μια έκρυθμη κατάσταση ετών κι έπεσα πάνω στη βόμβα εκείνο το διάστημα, την οποία αναγκάστηκα να διαχειριστώ μόνος. Κανένας δήμος δε με βοήθησε. Διαχειρίστηκα την υπόθεση και νομίζω ότι έληξε ομαλότατα. Είμαι αυτός που μαζί με τη βοήθεια της διεύθυνσης, των υπαλλήλων της και ενός μόνο υπαλλήλου του δήμου, κατορθώσαμε και πήραμε την πρόσκληση 118,  που περιλαμβάνει γύρω στις 700.000 ευρώ και τρεις θέσεις εργασίας για ψηφιακή ανασυγκρότηση της βιβλιοθήκης. Φέραμε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ στη βιβλιοθήκη, με τη βοήθεια του Γιώργου Αμανατίδη και του Θοδωρή Σκυλακάκη» λέει ο κ. Παπαστόλου.

Κοιτώντας πίσω τη θητεία του στη Βιβλιοθήκη σημειώνει πως από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του είναι που άλλαξε η ταχύτητα του ίντερνετ για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα κυρίως οι φοιτητές που μελετούσαν, αλλά και όλοι οι επισκέπτες της, καθιερώθηκε η ηλεκτρονική υπογραφή και άνοιξε το φουαγιέ στη βιβλιοθήκη για να γίνονται εκδηλώσεις.

Επίσης, επί των ημερών του, ξεκίνησαν και οι «ημέρες καριέρας» όπου οι μεγαλύτεροι ξενοδοχειακοί όμιλοι στην Ελλάδα, ήρθαν στη βιβλιοθήκη, έκαναν συνεντεύξεις και προσέλαβαν παιδιά από την περιοχή. «Αυτό ήθελα να το καθιερώσω και κάθε χρόνο από το Νοέμβρη και μετά, ήθελα να έχω τουλάχιστον 20 τέτοιες μονάδες, ώστε να φέρνω έσοδα στην περιοχή και να έχουν θέσεις εργασίας τα παιδιά».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαποστόλου στόχος του ήταν η βιβλιοθήκη να είναι σύγχρονη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει : «Ήθελα να κάνω τη βιβλιοθήκη σύγχρονη και παγκόσμια, να μην έχει σχέση μόνο με το βιβλίο, καθώς εγώ δεν ήμουν ποιητής, ήμουν μάνατζερ. Σκοπός μου ήταν να αναδιοργανώσω τη δομή της βιβλιοθήκης και να την κάνω σύγχρονη, αλλά δεν με άφησαν. Ήθελα η  βιβλιοθήκη να μην είναι ένας χώρος για την ελίτ του πνεύματος, αλλά ένας χώρος για όλους τους πολίτες που να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία ή με κάτι διαφορετικό».

Μιλώντας για τις δυνατότητες της βιβλιοθήκες λέει «μόνο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μπορεί να τη φτάσει και να την ξεπεράσει σε χώρους. Έχει πάρα πολλούς χώρους που μπορούν να γίνουν ποικίλες εκδηλώσεις και όχι μόνο για το βιβλίο, η βιβλιοθήκη μπορεί να έχει πολλά έσοδα ακόμα και από εκδηλώσεις εταιρειών, από συναυλίες στην αυλή κ.ο.κ. Η βιβλιοθήκη είναι ένας όμορφος πολυχώρος, για προσέλκυση τουρισμού και πολιτών και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε καταλλήλως».

Η υποψηφιότητα του με τον Γ. Κοκκαλιάρη

«Το Γιάννη τον ξέρω 25 χρόνια, από μικρό παιδί. Ξέρω τι έχει κάνει στη ζωή του, εκτιμώ ιδιαίτερα τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, ξέρω ότι δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ αυτός και η οικογένεια του, γνωρίζω πως σε κάποια σημεία έχουμε διαφορετική πολιτική ιδεολογία, αλλά εδώ μιλάμε για έναν δήμο. Ο δήμος διοικείται από ανθρώπους για τους πολίτες. Δεν υπάρχουν ούτε πολιτικές ιδεολογίες, ούτε τίποτα. Υπάρχει μόνο ένα κοινό όραμα. Θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πόλη και να έχουμε σαν προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών και τα καθημερινά προβλήματα τους».

Βασικός στόχος του συνδυασμού είναι η απορρόφηση προγραμμάτων και κονδυλίων για την πόλη σε όλους τους τομείς. Ο κ. Παπαποστόλου αναγνωρίζει σαν ένα από τα κύρια προβλήματα στην περιοχή, την ανεργία.  «Υπάρχουν χρήματα που μας αναλογούν και μπορούμε να τα διεκδικήσουμε λόγω της απολιγνιτοποίησης για μια πενταετία ακόμα, από εκεί και πέρα τελείωσε. Είναι ίσως η πιο σημαντική πενταετία στην ιστορία της Κοζάνης και αν σε αυτή την πενταετία δεν κάνουμε κάτι για να αναπληρώσουμε τις χαμένες θέσεις εργασίας ή να δημιουργήσουμε κάτι διαφορετικό, η Κοζάνη θα γίνει μια περιοχή σαν τα Γρεβενά, όπου θα υπάρχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπόλοιποι που θα τρέχουν. Αν γίνουν λάθος κινήσεις ή δε γίνουν καθόλου κινήσεις, νομίζω πως αυτό θα το πληρώσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας».

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση