Βάλε τη ροζ μάσκα και ένωσε δυνάμεις για την εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού- Οκτώβρης, ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

4 Min Read

Ο σύλλογος Φαρμακοποιών Κοζάνης σε συνεργασία με το σύλλογο Καρκινοπαθών Κοζάνης συνασπίζονται για έναν αγώνα ζωής! Με μότο «Βάλε τη ροζ μάσκα και ένωσε δυνάμεις για την εκστρατεία κατά του καρκίνου του μαστού»  υπενθυμίζουν σε όλες τις γυναίκες το ετήσιο ραντεβού τους με τον γιατρό.

« Με απόφαση του το Δ.Σ του φαρμακευτικού συλλόγου Κοζάνης σε συνεργασία με τον σύλλογο Καρκινοπαθών Κοζάνης πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού για την ζωτικής σημασίας έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του μαστού»” επισημαίνει στο «Χ» η φαρμακοποιός , μέλος του Δ.Σ του Φαρμακευτικού συλλόγου Κοζάνης και αντιπρόσωπος του Π.Φ.Σ νομού Κοζάνης Τερέζα Χαραμή.

- Advertisement -

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της.

«Ο φαρμακοποιός είναι διπλά σου για να σου θυμίζει την σπουδαιότητα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης. Με αυτή την εκστρατεία, συλλογικά, αξιοποιήσαμε την προσβασιμότητά μας και την επιστημονική μας κατάρτιση σε μια προσπάθεια αφύπνισης, ευαισθητοποίησης και δύναμης θέτοντας μοναδικό στόχο την ζωή» συμπληρώνει η κ. Χαραμή. Αν ο καρκίνος διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν επεκταθεί σε άλλα όργανα, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%. Παρ’ όλες όμως τις προόδους στη διάγνωση και τη θεραπεία, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο στις γυναίκες, και την υπ’ αριθμόν τρία αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμμετοχή των φαρμακοποιών γίνεται σε εθελοντική βάση. Η πραγματοποίηση της εκστρατείας πραγματοποιείται φορώντας και διανέμοντας τις χαρακτηριστικές μάσκες με τη ροζ κορδέλα- έμβλημα κατά του καρκίνου του μαστού .

«Μακάρι να είμαι η τελευταία» αναφέρει στο «Χ» η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Φανή Δινοπούλου

“ Καμιά γυναικά δεν πρέπει να αμελεί τις εξετάσεις της, αυτές οι εξετάσεις σώζουν κυριολεκτικά ζωές. Να αγαπάτε τον εαυτό σας, δεν υπάρχει αύριο υπάρχει το τώρα.

Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη..”

Από την Τετάρτη 7  Οκτωβρίου οι μάσκες με το χαρακτηριστικό κορδελάκι- έμβλημα κατά του καρκίνου του μαστού διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Η δράση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο σύλλογο Καρκινοπαθών Κοζάνης.

Για όλες εκείνες τις υπέροχες γυναίκες που μπορεί να μην τις γνωρίζω προσωπικά όμως υπάρχουν και παλεύουν καθημερινά εκεί έξω. Για όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν το έβαλαν κάτω,για όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν αναφέρθηκαν ποτέ σε μια αρρώστια. Για όλες εκείνες τις υπέροχες γυναίκες που κοιτώντας τες βλέπεις μόνο φως.

Για όλες εκείνες τις υπέροχες γυναίκες με το μεγαλείο ψυχής που για μήνες ολόκληρους ήταν στρατιώτες , που τρόμαξαν μα δεν απελπίστηκαν ποτέ που έκαναν τρομερές σκέψεις άλλα κάθε φορά που έπεφταν σηκωνόταν όλο και πιο δυνατές.

Ποτέ μην αφήνεις αυτό που σε τρώει να χορτάσει. Το οφείλεις στον εαυτό σου!

 

Αργυρώ Ξανθοπούλου

 

Μοιραστείτε την είδηση