Βαντής Διαμαντής: ο ευπατρίδης Κοζανίτης, μέγας ευεργέτης. Του Πάρι Καραχάλιου*

7 Min Read

Προ ημερών δέχτηκα τηλεφώνημα από γνωστή μου κυρία ότι πήγε στο νεκροταφείο για να καθαρίσει τον τάφο του Βαντή Διαμαντή και βρήκε ειδοποίηση του Δήμου προς τα μέλη της οικογένειας του, να γίνει η εκταφή του, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα την κάνουν οι ίδιοι και θα πετάξουν τα οστά του! Κατευθείαν πήγε στον Δήμαρχο, ο οποίος προς τιμήν του, έδωσε αμέσως εντολή στους υπαλλήλους που βρέθηκαν ανιστόρητοι και άσχετοι, να σταματήσουν κάθε ενέργεια, κι έτσι γλυτώσαμε το ρεζιλίκι και ευτυχώς, γιατί ο θανών δεν είχε ούτε απογόνους, αλλά ούτε και συγγενείς.

Όταν υπηρετούσα ως επιθεωρητής στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μια ημέρα δέχτηκα την επίσκεψη κάποιου κυρίου, ο οποίος μου είπε ότι είναι Κοζανίτης και όταν πληροφορήθηκε ότι ήμουν και αρχιμουσικός της Πανδώρας, με παρακάλεσε αν μπορώ να ανοίξω τη μουσική, γιατί όπως μου είπε, διετέλεσε κι αυτός μαθητής και ήθελε να δει κάποιες φωτογραφίες. Πήγαμε μαζί και είδε ότι ήταν μαθητής από το 1926 έως το 1929. Με ρώτησε πώς θα μπορούσε να τις προμηθευτεί, του είπα να βγάλω αντίγραφα και θα του τις στείλω στη Θεσσαλονίκη, που ήταν μόνιμος κάτοικος. Του έδειξα και την αποθήκη των οργάνων με το παράπονό μου ότι δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω της παλαιότητας τους. Μου άφησε τη διεύθυνσή του με το όνομα Βαντής Διαμαντής και με ενημέρωσε ότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κοζάνη μέχρι το 1929, οπότε μετακόμισε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Νομική. Έβγαλα τις φωτογραφίες και του τις έστειλα.

- Advertisement -

Μια μέρα μου τηλεφωνεί ο Δήμαρχος Πάρις Κουκουλόπουλος να πάω επειγόντως στο γραφείο του. Όταν μπήκα ήταν όρθιος μ΄ ένα χαρτί στο χέρι. Πάρη, μου λέει, έχεις επιταγή των έξι εκατομμυρίων στο όνομα σου από κάποιον Βαντή Διαμαντή, για την αγορά νέων οργάνων!

Αμέσως του τηλεφωνήσαμε για να του εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας. Ο Δήμαρχος ανέλαβε και βρήκε εταιρεία για την αγορά των οργάνων από την Ιταλία και σε λίγο καιρό αποκτήσαμε καινούρια όργανα. Σε συνέχεια ανέλαβε και πραγματοποίησε με το Δημοτικό Συμβούλιο μια σεμνή τελετή, όπου τον ανακήρυξε μεγάλο ευεργέτη. Μετά από αυτό δεθήκαμε ο Δήμαρχος και η ταπεινότητα μου, πιο πολύ με τον Διαμαντή και την αξιαγάπητη σύζυγό του, Ρηγούλα. Μετά απ΄ αυτό, βλέποντας ο ευεργέτης ότι χρειαζόμουν κι άλλα όργανα, δώρισε επιπλέον 4 εκατομμύρια, οπότε η δωρεά ανήλθε στα 10 εκατομμύρια.

Ο Διαμαντής και η Ρηγούλα άρχισαν να έρχονται στην Κοζάνη πολύ συχνά, όπου οι συμπολίτες τους πλησίαζαν, τους χαιρετούσαν και πολλοί τους κερνούσαν καφέ. Η χαρά του ήταν αφάνταστη όταν ερχόταν στην Κοζάνη, αν και δεν μπόρεσε να βρει συγγενείς.

Σε λίγο καιρό έκανε κι άλλη δωρεά 10 εκατομμυρίων στο Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών για τις ανάγκες του μουσείου. Στο 1ο Λύκειο Κοζάνης έδωσε ένα μεγάλο ποσό για την αγορά οργάνων γυμναστικής. Ο σύλλογος των καθηγητών τον τίμησε και έγραψε στην είσοδο του Λυκείου, 1ο Λύκειο Βαντή Διαμαντή. Έκανε πάρα πολλές δωρεές σε συλλόγους, σωματεία, σε φανούς. Όταν κάποτε, λόγω μεγάλης αγάπης που με είχε, τον ρώτησα γιατί δίνει τόσα χρήματα, μου απάντησε: « απογόνους δεν έχω, ούτε συγγενείς, οπότε αυτά τα χρήματα ανήκουν στην Κοζάνη». Η ευεργεσία του συνεχίστηκε με τη δωρεά ενός μεγάλου διαμερίσματος που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Δήμο Κοζάνης. Επίσης, ενός διαμερίσματος στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, για τα άπορα παιδιά της Πανδώρας που θέλουν να σπουδάσουν σε σχολές της Θεσσαλονίκης.

Μια μέρα μου τηλεφωνεί από τη Θεσσαλονίκη να του πω πόσα χρήματα έδωσε με τις δωρεές, γιατί του ζητούσε ο λογιστής του να συμπληρώσει τα χαρτιά της Εφορίας. Επειδή γνώριζα πού έχουν δοθεί και το ύψος των χρημάτων, του απάντησα ότι το ποσό υπερβαίνει τα εκατό εκατομμύρια δραχμές! Μου απάντησε ότι το ποσό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο!

Πριν πεθάνει, ζήτησε από τον Δήμαρχο, Πάρη, να ταφεί ο ίδιος και η Ρηγούλα στην Κοζάνη, πράγμα που έγινε. Αυτός, αγαπητοί συμπολίτες, ήταν ο Βαντής Διαμαντής1 και το έργο του για την πόλη που γεννήθηκε.

Τώρα έρχομαι να ρωτήσω , είδε κανείς σας σε κάποια οδό της πόλης μας το όνομά του; Μήπως ήταν λίγες οι δωρεές και έπρεπε να κάνει κι άλλες;

Σε πολλές οδούς οι ταμπέλες είναι σε τόσο κακή κατάσταση, που δε φαίνεται το όνομα των δωρητών. Σε άλλες και σε νέα ταμπέλα είναι γραμμένα ονόματα που δεν έχουν σχέση με την πόλη. Σε μία μάλιστα, κοντά στο Στάδιο,  υπάρχει όνομα- άκουσον, άκουσον- οδός Μινώταυρου! Οι ανιστόρητοι αρμόδιοι δεν γνωρίζουν ότι αυτό το τέρας έφαγε τη μισή νεολαία της αρχαίας Αθήνας και καλά που βρέθηκε ο Θησέας και το σκότωσε2. Αυτά τα ονόματα είναι στην πόλη μας και γελάει ο κόσμος εις βάρος μας, αλλά για τον Διαμαντή δεν βρίσκεται οδός να μπει το όνομά του;

Όταν είχα την τύχη και μεγάλη τιμή να εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος από τους συμπολίτες μου, κατά τη διάρκεια της θητείας μου γνώριζα ότι λειτουργούσε  στο Δήμο ειδικό γραφείο μετονομασίας οδών της πόλης. Ο αρμόδιος υπάλληλος που ήταν γνώστης αξιόλογων ανθρώπων και ευεργετών, έπαιρνε την απόφαση του Συμβουλίου και σε κάποια οδό τοποθετούσε το όνομα του ευεργέτη.

Σήμερα δεν γνωρίζω αν λειτουργεί αυτό το γραφείο. Αν ναι, τον παρακαλώ να φροντίσει να τοποθετήσει και το όνομα του Βαντή Διαμαντή και της Ρηγούλας. Με τον τρόπο αυτό, ίσως παρακινήσει και άλλους συμπολίτες να κάνουν δωρεές για την ποιοτική και πολιτιστική πρόοδο της Κοζάνης.

Τέλος, θα ήμουν ευτυχής αν ο τοπικός τύπος ενημερώνει τους αρμόδιους άρχοντες για τα διάφορα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της πόλης ή και πού μπορούν να εισηγούνται προβλήματά τους. Ένας απ΄ αυτούς είναι και η ταπεινότητά μου και περιμένω να εισακουσθεί το αίτημά μου.

Σημ.1 Ο Διαμαντής Βαντής γεννήθηκε το 1911 στην Κοζάνη και πέθανε το 2002. Η σύζυγός του, Ρηγούλα, γεννήθηκε το 1911 και πέθανε το 2017. Και οι δύο ενταφιάστηκαν στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Κοζάνης. 

Σημ.2 Θα παρακαλούσα τον αρμόδιο υπάλληλο να βγάλει αμέσως αυτό το έκτρωμα, γιατί θα γελάει ο κόσμος.

*Πρώην Αρχιμουσικός της Πανδώρας, πρώην δημοτικός σύμβουλος

Μοιραστείτε την είδηση