Βασιλική Σιαλβέρα: θέλω ενεργούς πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο τους

5 Min Read

Συνέντευξη στον «Χ» της υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου με τον Γιώργο Κασαπίδη

Στην Κοζάνη είναι γνωστή και κερδίζει τους πάντες με το χαμόγελό της. Στο πανελλήνιο έγινε γνωστή από τους μεγάλους αγώνες που έχει δώσει για τους ασθενείς με νωτιαία μυϊκή ατροφία, αλλά και μετά την συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον οποίο ζήτησε να τρέξει τις διαδικασίες του θεσμού του Προσωπικού Βοηθού και τον έπεισε για την αναγκαιότητα θεσμοθέτησης του για τα ΑμεΑ. Πρόκειται για την 43χρονη Βασιλική Σιαλβέρα, η οποία κατεβαίνει για πρώτη φορά σε εκλογές με τον συνδυασμό του Γιώργου Κασαπίδη «Πορεία Δημιουργίας».

Η Βασιλική είναι άτομο με κινητική αναπηρία εκ γενετής και καταλαβαίνει καλά πότε κάποιος την πλησιάζει με πραγματική συμπάθεια και ενδιαφέρον. Όπως λέει η ίδια σε συνέντευξή της στον «Χ», είναι επίμονη και προσηλωμένη στους στόχους που βάζει, μαχητική και δυναμική και κυρίως επικοινωνιακή.

«Είμαι ένα ενεργό άτομο στην κοινωνία και ονειρεύομαι να είναι οι πολίτες ενεργοί και να νοιάζονται για τον τόπο που ζουν. Ομολογώ πως η ενασχόλησή μου με την πολιτική δεν ήταν στα σχέδιά μου, αλλά ο άνθρωπος που με έπεισε να το κάνω ήταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σταμάτης. Είδα σε αυτόν ένα πρόσωπο καθαρό γιατί δεν κρύβω πως πίστευα ότι η πολιτική δεν είναι και ο πιο καθαρός χώρος για να δραστηριοποιείται κάποιος» αναφέρει η Βασιλική, χαμογελώντας με νόημα.

Και σε αυτές αλλά και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, δέχτηκε προτάσεις να κατέβει υποψήφια. Αυτή τη φορά όμως και ειδικά μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, οι προτάσεις έπεσαν… βροχή και όπως η ίδια λέει, χωρίς να μασάει τα λόγια της, αρκετά… άκομψα από ορισμένους. «Υπήρξε άνθρωπος που με προσέγγισε για να κατέβω στον συνδυασμό του και ούτε λίγο ούτε πολύ μου είπε πως ο λόγος που με επιλέγει είναι ότι είμαι ΑμεΑ και έχω ψήφους και πως εφόσον εκλεγώ δεν μπορεί να με βάλει σε θέση ευθύνης. Κι όμως, εν έτη 2023 υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι και πολύ χειρότεροι. Ωστόσο, θεώρησα σωστό και ηθικό να κατέβω υποψήφια με τον Γιώργο Κασαπίδη, πρώτον γιατί τον θεωρώ καθαρό άνθρωπο και δεύτερον γιατί με άκουσε και μεσολάβησε να συναντήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού» εξηγεί η Βασιλική Σιαλβέρα.

Δεν είναι τυχαίο που ήταν η πρώτη υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος που ανακοίνωσε ο Γιώργος Κασαπίδης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η είδηση αυτή έγινε γρήγορα πολύ γνωστή στην περιοχή, μιας και η ίδια είναι πολύ ενεργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα αγαπητή. «Η υποψηφιότητά αυτή είναι μια μένα μια πρόκληση γιατί επιδιώκω να αναδείξω τον ρόλο των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία και την ενεργή συμμετοχή τους στα κοινά, πόσο μάλλον το ρόλο της γυναίκας ΑμεΑ. Στόχος μου να ασχοληθώ με την κοινωνική πολιτική και τις ευάλωτες ομάδες που βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα από τους διοικούντες. Θα ήθελα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να γίνει από τις πιο προσβάσιμες και συμπεριληπτικές περιφέρειες της χώρας, με συμμετοχή ΑμεΑ σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνίας, δυνατότητα αξιοποίησης των ταλέντων αυτών και βέβαια προσπελάσιμη και με υποδομές άρτιες για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Σκεφτείτε την δημιουργία ενός προγράμματος διασυνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις της περιοχής για δυνατότητες εργασίας για τα ΑμεΑ. Δυστυχώς το δικαιωματικό μοντέλο δεν ισχύει σήμερα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει από την βάση της κοινωνίας» υπογραμμίζει η ίδια.

Η Βασιλική Σιαλβέρα έχει καταθέσει τις προτάσεις της στον Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος και τις συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του. Η ίδια, «οργώνει» αυτό το διάστημα όλη την περιοχή της ΠΕ Κοζάνης, με στόχο να κοινωνήσει τις ιδέες και σκέψεις της, έχοντας στο πλευρό της τον δικό της… στήριγμα, τον σύζυγό της Παναγιώτη Γκούτζιο, έναν άνθρωπο ακούραστο και πάντα χαμογελαστό που δεν της χαλάει χατίρι.

«Μακριά από εμένα η μιζέρια. Θέλω χαμόγελα και αισιοδοξία και εφόσον οι πολίτες με βοηθήσουν να έχω μια θέση στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας πιστεύω πως με μεθοδικότητα, συστηματικότητα και όρεξη για δουλειά μπορούν να γίνουν πράγματα. Η φωνή μου θα είναι η φωνή όλων των αναπήρων γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες, τα εμπόδια, τον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις που βιώνουν. Θέλω να συνεισφέρω στα κοινά και στον τόπο μου. Άλλωστε, οι ανθρωποκεντρικές πολιτικές είναι το μοντέλο που μας ταιριάζει και η συμμετοχή των πολιτών θα αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους» καταλήγει η κ. Σιαλβέρα.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση