Βάζει μπροστά η τηλεθέρμανση Κοζάνης

3 Min Read

Από τα ξημερώματα ξεκίνησε η παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Και ο…. Άγιος φοβέρα θέλει λέει ο λαός μας. Στην περίπτωση της Κοζάνης ο «Άγιος» είναι ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, η διοίκηση του οποίου επιδιόρθωσε την διαρροή που υπήρχε στην μονάδα 4 και δήλωσε ετοιμότητα εισόδου στο σύστημα από χθες το μεσημέρι. Η μονάδα από τα μεσάνυχτα ξεκίνησε να λειτουργεί και μέχρι το ξημέρωμα της Τετάρτης αναμενόταν να δώσει τα πρώτα θερμικά μεγαβάτ για να ξεκινήσει η δοκιμαστική περίοδος της φετινής θερμικής περιόδου της Τηλεθέρμανσης.

Να σημειωθεί πως ενώ από την σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΥΑ Κοζάνης προβλέπεται η απρόσκοπτη παροχή θερμικής ενέργειας, τα τελευταία χρόνια αυτό δεν συμβαίνει είτε λόγω βλαβών στις μονάδες είτε για οικονομικούς λόγους αφού λόγω του ότι ο λιγνίτης κοστίζει, η Διοίκηση της ΔΕΗ επιλέγει να μην βάζει σε προτεραιότητα τις λιγνιτικές μονάδες και να αναγκάζεται η ΔΕΥΑΚ να καταναλώνει πετρέλαιο για να καλύψει την ζήτηση.

Η τροφοδοσία του συστήματος τηλεθέρμανσης Κοζάνης με τα πρώτα θερμικά μεγαβάτ από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, σήμαναν την έναρξη λειτουργίας της φετινής θερμικής περιόδου. Προτεραιότητα δίνεται στην προετοιμασία του δικτύου και στην δοκιμαστική του λειτουργία για να επιδιορθωθούν βλάβες και διαρροές εντός της πόλης.

Μέχρι και την Παρασκευή, οι τεχνικοί της Τηλεθέρμανσης θα τσεκάρουν το σύστημα για να δουν που «σκάει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, και μετά τις επιδιορθώσεις θα ξεκινήσει η προθέρμανση του δικτύου.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Σαββατοκύριακου και εφόσον συνεχιστεί η παροχή θερμικής ενέργειας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, τότε από την ερχόμενη εβδομάδα οι καταναλωτές θα νιώθουν τα σώματα των καλοριφέρ να ζεσταίνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» τα θερμικά μεγαβάτ της μονάδας 4 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου αρκούν για τις δοκιμές του συστήματος και λόγω του ότι ο καιρός από την Παρασκευή αναμένεται να βελτιωθεί, το σύστημα θα αντέξει στην ζήτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω θα ισχύσουν εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα βλάβη ή διαρροή στην συγκεκριμένη μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου μιας και η μονάδα 3 του εργοστασίου θα είναι διαθέσιμη μετά τις 15 Νοεμβρίου και η συντήρηση της 5ης Μονάδας θα ολοκληρωθεί από την 1η Νοεμβρίου.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση