Βάζει μπροστά για το νέο ΠΕΠ η Περιφέρεια- Κρίσιμης σημασίας ο ρεαλιστικός σχεδιασμός ενόψει μεταλιγνιτικής

3 Min Read

Σε πορεία προετοιμασίας για το επόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Το θέμα συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο όπου διατυπώθηκαν απο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη οι βασικές αρχές που διέπουν την φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επόμενη περίοδο και στρέφονται στην πράσινη, έξυπνη, ανθρώπινη και καινοτόμα ανάπτυξη.
Πρέπει να τονιστεί ότι το επόμενο επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο, καθώς θα πρέπει να προετοιμάσει μεταξύ άλλων τη Δυτική Μακεδονία για τη μεταλιγνιτική περίοδο.
Επομένως ο προγραμματισμός των δράσεων, η ετοιμότητα των φορέων υλοποίησης έργων, αλλά και η επιλογή των έργων εκείνων που θα χρηματοδοτηθούν είναι κρίσιμης σημασίας για την υποστήριξη της περιοχής στη φάση της μετάβασης.
Η υπάρχουσα εμπειρία είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με τις ορθολογικές στρατηγικές επιλογές μακριά απο μικροπολιτικά συμφέροντα.Όπως ανέφερε ο κ. Κασαπίδης «ακολουθώντας τον προγραμματισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν για την κατάρτιση του τελικού επιχειρησιακού σχεδίου της Περιφέρειας μας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2017 συζητάμε τον στρατηγικό προσανατολισμό, που πρέπει να ακολουθήσουμε για να οδηγηθούμε στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Οι στρατηγικές κατευθύνσεις, που πρέπει να ακολουθήσει η περιφέρεια μας εντάσσονται στο πλαίσιο των κατευθύνσεων, που έχουν δοθεί από την Ε.Ε. και είναι πέντε και αφορούν σε μια ευρώπη περισσότερο «έξυπνη», «πράσινη», «διασυνδεδεμένη», «ανθρώπινη» και με έμφαση στην ανάπτυξη.
Στην περιφέρεια μας όλες αυτές οι κατευθύνσεις, μπορούν να βρουν έκφραση μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο, με διαβούλευση με όλη την κοινωνία ώστε να καταλήξουμε σε επιμέρους πολιτικές και έργα, που θα σχηματίσουν το τελικό επιχειρησιακό σχέδιο».
Ο κ. Κασαπίδης έκανε λόγο για αναπυξιακά συνέδρια που θα γίνουν σε κάθε νομό της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε επίπεδο Δήμων.
Παράλληλα τόνισε πως η διαβούλευση για το επιχειρησιακό σχέδιο, θα πρέπει να «τρέξει» παράλληλα με το ειδικό αναπυξιακό σχέδιο για τη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης αλλά και το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΗ.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης σημείωσε πως χάρη σε παρέμβαση της προηγούμενης περιφερειακής αρχής το νέο πρόγραμμα θα είναι αυξημένο κατά 20% και θα φτάσει από τα 350εκ. ευρώ στα 450εκ. ευρώ.
«Στη νέα προγραμματική περίοδο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, θα πρέπει να μπορέσει να κλείσει όλες τις ανοιχτές πληγές με την προσβασιμότητα, όπου δυστυχώς δεν είναι επιλέξιμες αυτές οι δαπάνες όπως ήταν παλαιότερα και εμείς δεν μπορέσαμε να προχωρήσουμε όλους τους οδικούς άξονες και πολύ περισσότερο να δώσουμε εξωστρέφεια με το σιδηρόδρομο και αναβαθμίζοντας το αεροδρόμιο της Καστοριάς. Η νέα προγραμματική περίοδος θα δώσει έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στοιχεία απαραίτητα για τη μετάβαση, που για μας πρέπει να είναι δίκαιη. Δυστυχώς για την κυβέρνηση πρέπει να γίνει με ένα βίαιο τρόπο και εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση και στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς».

Μοιραστείτε την είδηση