Βελβεντό: Ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπαρασύρει τις εξαγωγές ροδάκινων

2 Min Read

Τα ροδάκινα είναι μία από τις παράπλευρες απώλειες του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η αγορά της συγκεκριμένης χώρας είναι σημαντική για το ελληνικό επιτραπέζιο ροδάκινο, όπου εξάγονται ετησίως 21.000 τόνοι, αν και πέρυσι σημειώθηκε μεγάλη μείωση στους 6.700 τόνους, λόγω της δραματικής πτώσης της ελληνικής παραγωγής, εξαιτίας του παγετού.

Στον Βελβεντό Κοζάνης, ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ, Νίκος Κουτλιάμπας, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ζουν κάτι τέτοιο, το είχαν ζήσει και το 2014, με το εμπάργκο της Ρωσίας στα ευρωπαϊκά προϊόντα. Η Ρωσία ήταν μία τεράστια αγορά που παραδοσιακά απορροφούσε τον μεγαλύτερο όγκο της ελληνικής παραγωγής νωπών προϊόντων, όπως τα φρούτα, η οποία χάθηκε τότε και βρέθηκε διέξοδος στην Ουκρανία. Λόγω όμως του πολέμου, οι καρποί  μη μπορώντας να διοχετευτούν στην Ουκρανία, θα γίνει προσπάθεια να διοχετευτούν σε χώρες, όπου η αγορά είναι κορεσμένη, ενώ ο ανταγωνισμός και οι πιέσεις θα είναι τεράστιες κυρίως από χώρες εκτός Ε.Ε, με άλλες συμφωνίες, όπως είναι για παράδειγμα η Τουρκία που θα αναδειχτεί σε βασικό ανταγωνιστή.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα επικρατεί στις ελληνικές κονσερβοποιίες και κυρίως αυτή των συμπυκνωμένων χυμών ροδάκινου, καθώς η Ρωσία απορροφά το 1/3 των ελληνικών χυμών που εξάγονται, δηλαδή 8-9.000 τόνους επί συνόλου 25.000 τόνων.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές κομπόστας προς την Ουκρανία και τη Ρωσία, αυτές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα: πέρυσι ανήλθαν σε 1.300 τόνους προς την πρώτη και 2.500 τον. προς τη δεύτερη (οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ήταν ιδιαίτερα χαμηλές πέρυσι λόγω της μείωσης παραγωγής).

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι 8-9.000 τόνοι χυμού αντιστοιχούν σε 30-40 χιλ. τόνους συμπύρηνου ροδάκινου, τότε, αναλόγως και των εξελίξεων στην Ουκρανία, ανακύπτει ζήτημα διάθεσης για περισσότερους από 60 χιλιάδες τόνους ροδάκινου, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 6,5-7% της ετήσιας παραγωγής, η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, προσεγγίζει τους 900 χιλιάδες τόνους.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ

Μοιραστείτε την είδηση