Βελβεντό: Προκλήσεις και ενισχύσεις που προβλέπει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

4 Min Read

Μεγάλο το ενδιαφέρον των αγροτών στην εκδήλωση του βουλευτή Γιώργου Αμανατίδη

Για τις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής με τις δυνατότητες επιδότησης των καλλιεργειών και τα συνεταιριστικά σχήματα που προτείνονται, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί το βράδυ της Παρασκευής 17 Φεβρουαρίου, ο αγροτικός κόσμος του Βελβεντού στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμανατίδης. Ο ίδιος, μαζί με συμβούλους αγροτικής πολιτικής, ενημέρωσαν αναλυτικά τους αγρότες και τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών που βρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023 – 2027 σας δίνει τη δυνατότητα να είστε επαγγελματίες αγρότες σε όλα τα επίπεδα. Εσείς εδώ στο Βελβεντό έχετε τις υποδομές και την εμπειρία για να αξιοποιήσετε στο έπακρο αυτά που έρχονται. Ωστόσο είναι απαραίτητη η ύπαρξη γεωργικών συμβούλων για να γίνουν όλα αυτά και εμείς είμαστε εδώ για να σας δώσουμε όλες εκείνες τις χρήσιμες πληροφορίες για να γίνεται ακόμη καλύτεροι. Οι αγρότες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για να μπορούν να είναι βιώσιμοι» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Αμανατίδης.

Την ενημέρωση έκαναν εξειδικευμένοι αγροτικοί σύμβουλοι με εμπειρία στην διαχείριση αυτών των εργαλείων. Οι αγρότες ενημερώθηκαν για τους πυλώνες της νέας ΚΑΠ και για τις διαθέσιμες ενισχύσεις καθώς και συνδυασμούς αυτών. Δόθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα (με εκτάσεις, δραστηριότητες κλπ) προκειμένου να γίνει αντιληπτό στο κοινό για το πως μπορούν να αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες επιδοτήσεις – χρηματοδοτήσεις. Επίσης αναφέρθηκαν τα ποσά που προβλέπονται για τη βασική και αναδιανεμητική ενίσχυση, για τους νέους αγρότες, τις συνδεδεμένες περιοχές κ.α.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κανόνες αιρεσιμότητας, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα για να μπορέσουν οι αγρότες να πάρουν τις ενισχύσεις. Ένας από αυτούς είναι η απαγόρευση καύσης των υπολειμμάτων καλλιεργειών κάτι που σημαίνει πως οποιουδήποτε η ιδιοκτησία καεί τότε χάνει αυτόματα το δικαίωμα των επιδοτήσεων – ενισχύσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νέα ΚΑΠ προβλέπει αρχικά μειωμένες επιδοτήσεις σε σχέση με την προηγούμενη (πχ από 26 ευρώ στα 21,5 ευρώ το στρέμμα). Ωστόσο εφόσον τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις από τους αγρότες και εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις συνδυαστικές δυνατότητες που τους δίδονται, τότε οι αγρότες μπορούν να βγουν ευνοημένοι πολλαπλάσια από τις διαθέσιμες ενισχύσεις. Αξίζει να σημειωθεί, πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην βιολογική γεωργία, η οποία παίρνει και τη μερίδα του λέοντος (55%).

Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης της νέας ΚΑΠ 2023-2027 ακολούθησαν ερωτήσεις από τους αγρότες και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών. Πέραν των ερωτήσεων προς τους γεωργικούς συμβούλους για εξειδικευμένη πληροφόρηση, υπήρξαν ερωτήσεις και προβληματισμοί προς τον βουλευτή Γιώργο Αμανατίδη, για χρόνια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο στην περιοχή του Βελβεντού. Ένα από αυτά ήταν η ασυμβατότητα των συστημάτων δορυφορικών χαρτών που χρησιμοποιεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΟΣΔΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συμφωνία στο είδος των καλλιεργειών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού «ΑΣΕΠΟΠ» Νίκο Κουτλιάμπα, πρόκειται για πρόβλημα που κρατά από το 2008 με τον ίδιο να έχει κάνει πολλά αιτήματα προς επίλυση του όμως 15 χρόνια μετά παραμένει. Ο κ. Αμανατίδης δεσμεύτηκε πως εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί τις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ για να λύσει το θέμα.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση