Βιλβιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

4 Min Read

Μιλώντας σε γονείς
Έντεκα κείμενα της Μαρίας
Μοντεσσόρι
Maria Montessori
επιμέλεια σειράς: Μαρία
Φαφαλιού
Καλειδοσκόπιο, 2019
96 σελ.
«Η Μαρία Μοντεσσόρι, στις έντεκα ομιλίες της που απευθύνονται σε γονείς εξηγεί με απλότητα και σαφήνεια ποιες αρχές συναντάμε σε ένα μοντεσσοριανό νηπιαγωγείο και πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αρχές αυτές στο σπίτι.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, η Μαρία Μοντεσσόρι προκάλεσε αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο με τη νέα προσέγγισή της σε παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά θέματα. Οι ιδέες της, με το πέρασμα χρόνων, συνάντησαν μεγάλη απήχηση, ενώ τα μοντεσσοριανά σχολεία απλώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο παραλληλισμός μεταξύ μοντεσσοριανού νηπιαγωγείου και σπιτιού, μεταξύ δασκάλου και γονέα, θα βοηθήσει πολλούς γονείς να καταλάβουν και να στηρίξουν καλύτερα την ανάπτυξη των παιδιών τους.»

Στην άλλη πλευρά
του ονείρου
Ursula K. le Guin
μετάφραση: Πάνος Τομαράς
Αίολος, 2019
240 σελ.
«O Τζορτζ Ορρ βλέπει όνειρα -όνειρα που αλλάζουν την πραγματικότητα. Όταν ξυπνάει, ο κόσμος έχει προσαρμοστεί σε ό,τι ονειρεύτηκε το προηγούμενο βράδυ.
Προσπαθώντας να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση, προμηθεύεται φάρμακα χωρίς την απαιτούμενη συνταγογράφηση. Η παράνομη, όμως, προμήθεια φαρμάκων έχει ως συνέπεια την υποχρεωτική θεραπεία του με τον δρα Ουίλιαμ Χέιμπερ, ψυχολόγο. Ο Χέιμπερ σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι τα περίεργα όνειρα του Τζορτζ δεν είναι αποκύημα της φαντασίας του και δεν θα διστάσει να εκμεταλλευτεί το «χάρισμα» του θεραπευόμενού του για τους δικούς του προσωπικούς σκοπούς και, εντέλει, για ένα παναθρώπινο καλό. Αλλά η τροπή των γεγονότων δεν είναι η προσδοκώμενη…
Η «Άλλη πλευρά του ονείρου», ένα από τα δημοφιλέστερα έργα της Ούρσουλα Λε Γκεν, εκδόθηκε το 1971 και εκτυλίσσεται τριάντα χρόνια μετά, στο κοντινό 2002. Με έντονη την επίδραση της ταοϊστικής σκέψης, το έργο αυτό στοχάζεται πάνω στην ηθική της επιστήμης, τη φύση της πραγματικότητας και τα όρια της ανθρώπινης επιρροής στον κόσμο.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη το 1980 από τη Δημόσια Τηλεόραση της Νέας Υόρκης υπό την εποπτεία της ίδιας της συγγραφέως.»
Η Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν (1929-2018), υπήρξε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες των αμερικανικών γραμμάτων του 20ου αιώνα. Συγγραφέας πολυδιάστατη, ποιήτρια, δοκιμιογράφος αλλά κυρίως μυθιστοριογράφος, έγινε διάσημη για το έργο της στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας για μεγάλους αλλά και μικρούς αναγνώστες. Η ματιά της ήταν οξύτατα διεισδυτική, προοδευτική και οι αντιλήψεις της ριζοσπαστικές, τοποθετώντας τον προβληματισμό για κρίσιμα ζητήματα (κοινωνικά, περιβαλλοντικά, εθνολογικά, έμφυλα, κ.ά.) στον πυρήνα του έργου της. Τιμήθηκε εν ζωή με όλα σχεδόν τα βραβεία της φανταστικής λογοτεχνίας/επιστημονικής φαντασίας: Πέντε φορές με βραβείο Hugo, 4 φορές με βραβείο Nebula, καθώς και με βραβεία Locus, Newbery, Jupiter, Lewis Carroll, James Tiptree JR, Endeavour, International Fantasy Award, και με βραβείο National Book Award for Young Poeple’s Literature, το 1973 (για το τρίτο μέρος του «Έπους της Γαιοθάλασσας», «Η πιο μακρινή ακτή»). Το 2000 η Library of Congress την ανακήρυξε «Ζωντανό θρύλο» («Living Legend») στην κατηγορία «Συγγραφείς και καλλιτέχνες». Το 2001 έγινε δεκτή στο Science Fiction and Fantasy Hall of Fame. Το 2002 τιμήθηκε με Pen/Malamud Award για τη διαχρονική συμβολή της στο διήγημα. Το 2003 η ένωση συγγραφέων φαντασίας και επιστημονικής φαντασίας, Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), την ανακήρυξε «Grand Master». To 2014 έλαβε τη μεγαλύτερη διάκρισή της, το Μετάλλιο Διακεκριμένης Προσφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα του National Book Foundation για το σύνολο του έργου της. Πέθανε στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, στις 22 Ιανουαρίου 2018, σε ηλικία 88 ετών.

Μοιραστείτε την είδηση