Βιοαπόβλητα: Διάθεση κάδων κομποστοποίησης από το Δήμο Κοζάνης

2 Min Read

Εκατό κάδους κομποστοποίησης θα διαθέσει ο Δήμος Κοζάνης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (Σάββατο 19 έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022).

Ο στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι να βελτιώσει τα συστήματα συλλογής/ διαλογής/ μεταφοράς βιοαποβλήτων, να παρακινήσει τους δημότες του  να συμμετέχουν περαιτέρω στα προγράμματα ΔσΠ, να μειώσει τις ποσότητες συλλογής των σύμμεικτων απορριμμάτων στον  πράσινο κάδο και κατά συνέπεια, να συγκρατήσει ή και να μειώσει το κόστος διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων.

Στον κάδο κομποστοποίησης απορρίπτουμε:

  • Φλούδες από φρούτα και υπολείμματα από λαχανικά
  • Πράσινα και ξερά φύλλα, γκαζόν αγριόχορτα
  • Υπολείμματα από σαλάτες (στραγγίζουμε το λάδι)
  • Υπολείμματα φαγητών από όσπρια, λαχανικά ζυμαρικά (στραγγίζουμε το λάδι)
  • Ξηροί καρποί, τσόφλια από αυγό
  • Ξερό ψωμί, μπισκότα

Με σκοπό τη δημιουργία κομπόστ και τη χρήση αυτού ως εδαφοβελτιωτικό.

Ο κάδος τοποθετείται σε έδαφος με χώμα, κήπους και κτήματα για τη φυσική απορροή και κομποστοποίηση των υλικών.

Επόμενος στόχος του Δήμου Κοζάνης είναι η επέκταση και συλλογή των βιοαποβλήτων στον καφέ κάδο στο σύνολο της πόλης ώστε σε συνεργασία με τους δημότες, να συλλέγονται στον καφέ πλέον κάδο υπολείμματα φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, ζυμαρικών, οσπρίων, ψωμιού, γλυκών, γαλακτοκομικών, αυγών κ.λπ. που θα κατέληγαν μέχρι σήμερα στον πράσινο κάδο των σύμμεικτων οικιακών απορριμμάτων

Αιτήσεις για τη συμμετοχή των δημοτών στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης θα γίνονται την 25 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Παρασκευή στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης  και στα γραφεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης επί της οδού πλ. 28ης Οκτωβρίου 7 μέχρι εξαντλήσεως των κάδων. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2461350443-444.

 

Μοιραστείτε την είδηση