Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

4 Min Read

Εναντίον της δημοκρατίας

 

- Advertisement -

Η πολιτική μακριά από τον παραλογισμό

 

Jason Brennan, Νίκος Ρούσσος

 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2018

416 σελ.

 

«Σε αυτό το οξυδερκές βιβλίο, ο Brennan υποστηρίζει ότι η δημοκρατία θα πρέπει να κρίνεται με βάση τα αποτελέσματά της – και τα αποτελέσματα δεν είναι αρκετά καλά. Όπως οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, έτσι και οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε μια ικανή κυβέρνηση. Η δημοκρατία, όμως, ενισχύει δυστυχώς την κυριαρχία της άγνοιας και του ανορθολογισμού, και βλέπουμε ότι συχνά η ποιότητα διακυβέρνησης που επιφέρει υπολείπεται των προσδοκιών.

Το “Εναντίον της δημοκρατίας” δεν είναι απλώς μια προκλητική κριτική ανάλυση της δημοκρατίας και η πρώτη συγκροτημένη υπεράσπιση της διακυβέρνησης από τους επαΐοντες, αλλά και απαραίτητο ανάγνωσμα για μελετητές και σπουδαστές της πολιτικής από όλα τα επιστημονικά πεδία.»

 

Ο Jason Brennan είναι επίκουρος καθηγητής Στρατηγικής, Οικονομικών, Δεοντολογίας και Δημόσιας Πολιτικής στο Georgetown University. Είναι συγγραφέας των βιβλίων “The Ethics of Voting” (Princeton), “Why Not Capitalism?” και “Libertarianism”. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων “Markets without Limits”, “Compulsory Voting” και “A Brief History of Liberty”. Γράφει τακτικά για το ιστολόγιο Bleeding Heart Libertarians.

 

 

Κρύο χώμα

 

 

Adrian McKinty

μετάφραση: Θάνος Καραγιαννόπουλος

 

Οξύ, 2018

400 σελ.

 

«Μπέλφαστ, Μάιος 1981. Δύο άντρες βρίσκονται νεκροί με μια σφαίρα στο κεφάλι και το δεξί τους χέρι κομμένο. Πριν γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση, μια γυναίκα εντοπίζεται απαγχονισμένη βαθιά μέσα στο δάσος· πρόκειται σίγουρα για αυτοκτονία. Η αστυνομία έχει την προσοχή της στραμμένη στις Ταραχές, που δεν λένε να κοπάσουν, στη συνεχιζόμενη απεργία πείνας των φυλακισμένων μελών του ΙΡΑ και στα σοβαρά επεισόδια που συγκλονίζουν την πόλη καθημερινά. Αλλά ο νεαρός αντισυμβατικός αστυνόμος Σον Ντάφι είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει μέχρι τέλους το αόρατο νήμα που συνδέει τους φόνους μεταξύ τους. Χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Με όχημα τον σκοτεινό λυρισμό του και την ταραχώδη ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Έιντριαν ΜακΚίντι μας εισάγει στο δαιδαλώδες σύμπαν του Σον Ντάφι, ενός αστυνόμου που γνωρίζει καλά πως όσο πιο παράλογη γίνεται η πραγματικότητα τόσο περισσότερες διαστάσεις αποκτά η αλήθεια.»

 

Μια νέα σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων έφεραν στη χώρα μας οι εκδόσεις Οξύ, συστήνοντάς μας έναν συγγραφέα από τη Βόρεια Ιρλανδία, τον Adrian McKinty. Το ιστορικό πλαίσιο κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία. Νεκροί απεργοί πείνας, δρόμοι που φλέγονται από τις καθημερινές συγκρούσεις, παραστρατιωτικές και επαναστατικές οργανώσεις που δρουν σε μια πόλη απειλή για όλους. Με αριστοτεχνικό τρόπο ο συγγραφέας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας πόλης που μοιάζει με πεδίο μάχης και που ακόμα και το να βάλεις το κλειδί στη μίζα του αμαξιού αποτελεί ένα ρίσκο.

 

Ο Έιντριαν ΜακΚίντι γεννήθηκε το 1968 στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πριν μετακομίσει το 1993 στη Νέα Υόρκη. Από το 2008 ζει στη Μελβούρνη της Αυστραλίας με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Το “Κρύο χώμα”, το πρώτο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον αστυνόμο Σον Ντάφι, κέρδισε το 2013 το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Spinetingler για το καλύτερο μυθιστόρημα ανερχόμενου συγγραφέα. Το 2017 ο ΜακΚίντι τιμήθηκε με Βραβείο Edgar για το μυθιστόρημα “Rain Dogs”, το πέμπτο βιβλίο της σειράς.

 

Μοιραστείτε την είδηση