Η ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω
Αλεξάνδρα Κολλάρου
Key Books, 2018
120 σελ.
«Μέχρι πόσων χρόνων μπορείς να θεωρείσαι νέος καλλιτέχνης; Ποια είναι η δουλειά ενός κιουρέιτορ; Τι είναι οι εναλλακτικοί χώροι; Τι ρόλο παίζουν οι συλλέκτες;
Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις στο κωμικό αυτό expose του κόσμου της ελληνικής τέχνης, γραμμένο από έναν άνθρωπο που τον έχει ζήσει από την πρώτη γραμμή.
Τα είκοσι τέσσερα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου φιλοξενούν αντίστοιχα λήμματα και έννοιες που ξεδιπλώνουν το ελληνικό εικαστικό σύστημα και τους μηχανισμούς του. Γραμμένο με χιουμοριστική διάθεση, αλλά και με αγάπη απέναντι στην τέχνη και στους εργάτες της, το βιβλίο σκιαγραφεί τους πρωταγωνιστές και αποκωδικοποιεί τα μυστικά και τις πρακτικές που συνθέτουν το εγχώριο εικαστικό τοπίο.
Περίπλοκες έννοιες αποδομούνται με πολύ απλά λόγια, ώστε ο καθένας να μπορέσει να ρίξει μια ματιά εκ των έσω στον κόσμο της τέχνης. Η συγγραφέας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και εικονογραφεί η ίδια τις έννοιες που παρουσιάζει μέσα από σπαρταριστά, ναΐφ σχέδια. Σατιρικό, ενίοτε δηκτικό, αλλά στη βάση του τρυφερό, “Η ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω” είναι προϊόν είκοσι πέντε χρόνων ενεργούς ενασχόλησης στο χώρο της τέχνης. Όποια κι αν είναι η σχέση σας με την τέχνη, το μόνο σίγουρο είναι ότι το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να γελάσετε.»
Η Αλεξάνδρα Κολλάρου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε τέχνη και ντιζάιν στο Λονδίνο και στη Φλωρεντία και ζει και εργάζεται ανά τον κόσμο. Δραστηριοποιείται στον εικαστικό χώρο με πολλές ιδιότητες, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα δηλώνει λάτρις της τέχνης.
“Η ελληνική τέχνη από το Α έως το Ω” είναι το πρώτο της βιβλίο.
Η κόρη του φεγγαριού
Μυθιστόρημα
Νικόλ – Άννα Μανιάτη
Ψυχογιός, 2019
400 σελ.
«Ένα παράξενο παιχνίδι κληρονομικότητας διαλύει μια οικογένεια, με ολέθριες συνέπειες.
Η Λευκή, το αθώο θύμα των ξεχασμένων στην οικογένεια γονιδίων, ζει μια ζωή χωρίς στοργή και αγάπη από τον πατέρα της, ώσπου ένα απόγευμα άθελά της μαθαίνει μια τρομερή αλήθεια. Συγκλονισμένη από το οικογενειακό μυστικό, το ίδιο βράδυ εγκαταλείπει το μικρό χωριό και την ασφάλεια του σπιτιού της, επιχειρώντας να ξεφύγει από τη μοίρα της.
Το κοριτσάκι, νιώθοντας το ασυνήθιστο κληρονομικό χαρακτηριστικό να τη βαραίνει, επιχειρεί να δώσει τέλος στην ύπαρξή της στα νερά της θάλασσας. Σώζεται από ένα ζευγάρι τουριστών, που την παίρνουν μαζί τους, και η ζωή της πια αλλάζει ολοκληρωτικά. Χρόνια αργότερα, επαγγελματικές υποχρεώσεις τη φέρνουν στην Ελλάδα. Οι αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας ξυπνούν, και η Λευκή αποφασίζει να σηκώσει το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη γέννησή της. Οι αποκαλύψεις σοκάρουν και πονάνε. Υπάρχουν όμως ερωτήματα που ακόμα τη βασανίζουν, και τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνο ο πατέρας της, από τον οποίο το έσκασε στα δώδεκά της. Ο παιδικός φόβος ξαναγυρίζει, αλλά η επιθυμία να μάθει είναι εντονότερη.
Άραγε θα βρει τη δύναμη, έπειτα από τόσα τραγικά γεγονότα που άλλαξαν τρεις ζωές, να τον συγχωρήσει; Ή μήπως η ώρα της συγγνώμης δε θα φτάσει ποτέ;»
Η Νικόλ-Άννα Μανιάτη γεννήθηκε στην Κύπρο όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και είναι κάτοχος Β.Α., P.G.C.E και Μ.Α. Ολοκλήρωσε επίσης σπουδές νοσηλευτικής τριετούς φοίτησης στο King Edward Memorial Hospital. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά εργάστηκε ως καθηγήτρια Αγγλικών, ενώ λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε δικό της Κέντρο Ξένων Γλωσσών, το οποίο διηύθυνε επί 18 χρόνια. Στο διάστημα αυτό εξέδωσε με επιτυχία τέσσερα εκπαιδευτικά βιβλία, τρία από τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Το τέταρτο κυκλοφόρησε από το διεθνή εκδοτικό οίκο “Longman”. Υπήρξε επίσης εισηγήτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων και ενεργό μέλος των εξετάσεων ξενόγλωσσης παιδείας. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται και πολλές δημοσιεύσεις εκπαιδευτικών άρθρων.