Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

5 Min Read

Βικτώρια
Η νεαρή βασίλισσα
Daisy Goodwin
μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά
Εκδόσεις Πατάκη, 2019
518 σελ.

««Δεν μου αρέσει το όνομα Αλεξαντρίνα. Τώρα είμαι βασίλισσα, αποφάσισα να ονομάζομαι με το δεύτερό μου όνομα, Βικτώρια. Αυτό το όνομα είναι το δικό μου».
Τον Ιούνιο του 1837, η δεκαοχτάχρονη Βικτώρια ξυπνά για να μάθει πως είναι βασίλισσα του πιο ισχυρού έθνους στον κόσμο. Θα γίνει όμως βασίλισσα αυτόφωτη ή μαριονέτα στα χέρια της μητέρας της και του καταχθόνιου σερ Τζον Κόνροϋ; Μπορεί αυτό το μικρόσωμο κορίτσι να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε άντρες σαν τον θείο της, τον δούκα του Κάμπερλαντ, ο οποίος πιστεύει ότι οι γυναίκες είναι πολύ υστερικές για να κυβερνούν; Όλοι θέλουν να τη δουν παντρεμένη, η Βικτώρια όμως δεν έχει σκοπό να εμπλακεί σε έναν γάμο από συμφέρον με τον ξάδελφό της Αλβέρτο, έναν ντροπαλό βιβλιοφάγο, που απ’ ό,τι θυμάται δεν ξέρει καν να χορεύει. Προτιμά να κυβερνήσει μόνη, με λίγη βοήθεια από τον πρωθυπουργό της, τον λόρδο Μέλμπουρν. Θα μπορούσε να είναι πατέρας της, είναι ο μοναδικός άντρας που πιστεύει πως θα γίνει σπουδαία βασίλισσα και ξέρει και πώς να την κάνει να γελά. Ένας σύζυγος δεν θα ήταν παρά εμπόδιο…»
Η Daisy Goodwin έχει γράψει δύο μυθιστορήματα, τα «My Last Duchess» και «The Fortune Hunter», το αυτοβιογραφικό «Silver River» κι έχει επιμεληθεί πολλές ποιητικές ανθολογίες, συμπεριλαμβανομένης της εξαιρετικά επιτυχημένης «101 Poems That Could Save Your Life». Αρθρογραφεί συστηματικά ως κριτικός στις εφημερίδες «The Times» και «The Sunday Times». Tο έργο της στην τηλεοπτική παραγωγή και παρουσίαση συμπεριλαμβάνει τις εκπομπές Reader, I Married Him, Bookworm και The Nation’s Favorite Poems. Είναι επίσης δημιουργός της εκπομπής Grand Designs και έγραψε το σενάριο της σειράς του ITV Victoria.

- Advertisement -

Η σοφία του χρήματος
Πασκάλ Μπρυκνέρ
μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Πατάκη, 2019
419 σελ.

««Παρά την περιφρόνησή µου στα πλούτη, αν µπορούσα να αποφασίσω, θα διάλεγα ό,τι καλύτερο µπορούν να µου προσφέρουν».
Σενέκας, Για µια ευτυχισµένη ζωή
Το χρήµα είναι µια υπόσχεση που επιδιώκει τη σοφία. Η έκφραση πρέπει να γίνει κατανοητή µε διπλή έννοια: είναι σοφό να έχουµεχρήµατα, είναι σοφό να αναρωτιόµαστε πάνω σ’ αυτά.
O Πασκάλ Μπρυκνέρ αφηγείται την ιστορία του χρήµατος και του πλούτου, εξετάζει το χρήµα από φιλοσοφική και πολιτική σκοπιά και αναλύει τη στάση µας απέναντί του. Μερικοί από µας είναι φτωχοί, άλλοι είναι νεόπλουτοι, λιγοστοί είναι κληρονόµοι και συνεχιστές µεγάλων περιουσιών. Τι συναισθήµατα προκαλεί το χρήµα; Τι υλικές επιδιώξεις έχουν οι άνθρωποι και ποιες από αυτές οµολογούν; Ζούµε σε κοινωνίες όπου ο φθόνος θεωρείται εύλογος κι όπου επικρατεί ακόµα η χριστιανική ιδέα περί του φτωχού που θα ανταµειφθεί στον άλλο κόσµο. «Η σοφία του χρήµατος» ξεκαθαρίζει τις προκαταλήψεις µας, αποκαλύπτει τις αδυναµίες µας και φωτίζει τις ανθρώπινες φιλοδοξίες που µπορούν να υλοποιηθούν στη σύγχρονη δηµοκρατία. Ο Μπρυκνέρ παραπέµπει στους «Σοφούς» της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης, του Διαφωτισµού, των µεγάλων ιδεολογιών και θρησκειών γράφοντας τη µακρά ιστορία του χρήµατος και µαζί αυτή του ονείρου του ανθρώπου να γίνει πλούσιος.»
Με σπουδές φιλοσοφίας στο ενεργητικό του (έκανε το διδακτορικό του δίπλα στον Ρολάν Μπάρτ) γράφει εναλλάξ κάθε τόσο μυθιστορήματα και δοκίμια, αρθρογραφεί στο «Νουβέλ Ομπσερβατέρ», είναι διδάκτωρ της φιλοσοφίας στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και διδάσκει ως καθηγητής επισκέπτης σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ είναι κοσμοπολίτης φύσει και θέσει. Γεννήθηκε το 1948 στο Παρίσι. Έζησε έξι χρόνια στην Αυστρία, πέρασε μέρος της εφηβείας του στη Λυόν και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκαταστάθηκε μόνιμα στη γαλλική πρωτεύουσα. Συμμετείχε στον αναβρασμό του Μάη του ‘68 διακηρύσσοντας ότι: «Εκείνη την εποχή όλοι είμαστε κομμουνιστές». Έχει δύο παιδιά, ένα γιο και μία κόρη.

Μοιραστείτε την είδηση