Οδός Πρεσπών
Μέρτζος Νικόλαος Ι.
Μίλητος, 2019
135 σελ.
Με τίτλο «Οδός Πρεσπών» οι εκδόσεις «Μίλητος» κυκλοφόρησαν το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Ι. Μέρτζου. Το προλογίζει ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Το βιβλίο εκθέτει τους λόγους και τα μακροπρόθεσμα ελληνικά συμφέροντα που επέβαλαν έναν Έντιμο Συμβιβασμό και παρουσιάζει άγνωστα έως σήμερα γεγονότα.
Από τον συγγραφέα:
«Το σύντομο τούτο πόνημα επιχειρεί να ιχνογραφήσει ορισμένους σταθμούς της μακράς διαδρομής έως τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δείξει τον ορίζοντα που αυτή ανοίγει στο γεωπολιτικό πεδίο της πατρώας βαλκανικής ενδοχώρας μας.
Εξετάζονται τα στρατηγικά συγκριτικά μεγέθη ανάμεσα στην Ελληνική Μακεδονία και στο Κράτος των Σκοπίων, η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια, η επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή, το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας, οι αγωγοί φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη μέσω της Βορείου Ελλάδος, η Θεσσαλονίκη ως πύλη της ευρύτερης περιοχής προς και από τις θερμές θάλασσες και η προφανής ανάγκη να επικρατήσει σταθερότητα, ασφάλεια και πρόοδος σε άμεση επαφή με τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος. Τα σημεία αυτά -και η επιρροή της Ρωσίας- εξηγούν το ενδιαφέρον και το συμφέρον της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αμφίπλευρη επικύρωση της Συμφωνίας η οποία επιτρέπει την άμεση ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τις μακρές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Όλες οι ελληνικές πολιτικές δυνάμεις, πλην του Κ.Κ.Ε., συμφωνούν σταθερά και διαχρονικά ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σε ασύγκριτα υποδεέστερη θέση αν δεν είχε ενταχθεί έγκαιρα σ’ αυτούς τους δύο κραταιούς συνασπισμούς της Δύσης οι οποίοι σήμερα την επαινούν.
Οι εύλογες αντιδράσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων συγκρίνονται με τις αντίστοιχες σφοδρές αντιδράσεις στα Σκόπια για τους ίδιους ακριβώς λόγους αλλά από διαμετρικά αντίθετη οπτική: γλώσσα, εθνική ταυτότητα, Ιστορία, όνομα!…»
Ο Νικόλαος Μέρτζος γεννήθηκε το 1936 στο πατρογονικό του Νυμφαίου σε παλαιά οικογένεια χρυσικών και εμπόρων εγκατεστημένη ήδη στη Θεσσαλονίκη, όπου διήλθε όλη του τη ζωή. Δικηγόρος, δημοσιογράφος και συγγραφέας 15 βιβλίων μέχρι το 2004. Από το 1955 επεδόθη επαγγελματικά στη δημοσιογραφία παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Πρωτοστάτησε στο φοιτητικό κίνημα και στους εθνικούς αγώνες για την Κύπρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αρχισυντάκτης από το 1966 εργάσθηκε σκληρά σε πολλές εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Διακρίθηκε ιδιαίτερα στο χρονογράφημα, στο πολιτικό άρθρα και στην πολιτική ανάλυση σε εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Ειδικός στα βαλκανικά ζητήματα. Ταξίδεψε σε όλον σχεδόν τον κόσμο με επιτυχείς δημοσιογραφικές αποστολές. Εξ απορρήτων στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή και Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Κ. Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα 1990-1993. Διηύθυνε την ιστορική εφημερίδα “Ελληνικός Βορράς”, και το περιοδικό “Μακεδονική Ζωή” καθ’ όλο το τελευταίο τέταρτο του 20ού αιώνα. Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Μακεδονικής Επιτροπής όργωσε την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Βόρειο Αμερική επί 30 χρόνια για τη Μακεδονία. Για την προσφορά του τιμήθηκε με δεκάδες διακρίσεις.
Ασυγχώρητο λάθος
Μυθιστόρημα
Γιόλα Δαμιανού – Παπαδοπούλου
Ψυχογιός, 2019
«Η Μαργαρίτα ήταν μόλις οχτώ χρόνων όταν οι γονείς της την έστειλαν παραδουλεύτρα σ’ ένα αρχοντικό στην πόλη. Στα δεκατρία της, το αφεντικό την εκμεταλλεύτηκε και, αφού της πήρε το παιδί της, την πέταξε στον δρόμο. Τότε, εκείνη τυχαία ανακάλυψε την κλίση της στον χορό και την έκανε επάγγελμα. Έγινε χορεύτρια σε καμπαρέ. Έτσι άρχισε το μοναχικό ταξίδι μιας γυναίκας που η μοίρα τη χτύπησε αλύπητα. Αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έπεφτε και ξανασηκωνόταν με πείσμα, προκειμένου να κερδίσει την υπόληψη μιας άσπλαχνης κοινωνίας που δε συγχωρεί και να βρει το χαμένο παιδί της. Η ζωή της ήταν ένα δάσος από άντρες που την αγάπησαν, τη δίδαξαν, την ξεγέλασαν ή την πρόδωσαν. Στη μέση του δάσους το πιο ψηλό δέντρο την παρακινούσε να μη σταματά την ανοδική πορεία. Έτσι, η Μαργαρίτα κατόρθωσε να αποκτήσει ό,τι επιθυμούσε: δόξα και χρήμα. Μόνο που ξέχασε να επενδύσει στην αγάπη και τη φιλία. Και αυτό η ζωή δεν της το συγχώρησε ποτέ.»
Η Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Έζησε μέρος των παιδικών και εφηβικών της χρόνων στο Κονγκό. Σπούδασε δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με τα περιοδικά “Ο Κόσμος Σήμερα”, “Ενημέρωση”, “Σελίδες”, και τις εφημερίδες “Αγών”, “Ασύρματος”, “Πορεία”, “Φιλελεύθερος”. Συνεργάστηκε επίσης με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Έλαβε μέρος σε ποιητικές εκδόσεις (1968-69) και εξέδωσε το βιβλίο διηγημάτων “Μπατούρε” (1988), το μυθιστόρημα “Ο Ψίθυρος του Δάσους” (1992), βραβείο μυθιστορήματος υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, την “Αφρικάνικη Νύχτα” (1993), επανέκδοση Νέα Σύνορα-Λιβάνη, τα διηγήματα “Αφρικάνικες Στιγμές” (1998), Πανελλήνια βράβευση, “Το πεπρωμένο μιας ζωής” (2003). Έχει γράψει επίσης πολλά βιβλία για παιδιά. Ανάμεσά τους τα: “Μέσα από το φως του φεγγαριού”, “Όλου του κόσμου τα παιδιά” (διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη 2004), για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας το 2005, “Ο γαλάζιος δράκοντας” (μυθιστόρημα, εκδόσεις Εν Τύποις 2006).