Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

5 Min Read

Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα
Νίκος Σαραντάκος
Εκδόσεις Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, 2019
96 σελ.

«Η σειρά απαρτίζεται από χρηστικά και έγκυρα βιβλία με θέματα της εποχής μας, και όχι μόνο. Μια τεκμηριωμένη παρέμβαση σε ζητήματα αιχμής που απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη με αγωνίες και ερωτήματα.
Έχασαν τα ελληνικά για μία ψήφο την ευκαιρία να είναι η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ; Τα κομπιούτερ προγραμματίζονται, με πρωτοβουλία του Μπιλ Γκέιτς, στα αρχαία ελληνικά; Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία έχει άραγε ξεπεραστεί; Πώς βέλαζαν τα αρχαία πρόβατα; Είναι η ελληνική μητέρα όλων των γλωσσών; Διαθέτει πέντε εκατομμύρια λέξεις; Το τελικό ν οξυγονώνει άραγε τον εγκέφαλο; Ο άνθρωπος θρώσκει; Οι κεφτέδες είναι ελληνικοί;
Ο Νίκος Σαραντάκος παρουσιάζει είκοσι πέντε εξαιρετικά διαδεδομένους μύθους και πλάνες για την ελληνική γλώσσα, ανιχνεύει την προέλευση και τους λόγους της διάδοσής τους και τους ανασκευάζει. Όλα αυτά με τον γνώριμο, επιστημονικό αλλά και απολαυστικό τρόπο του, με ύφος παιγνιώδες, σαφές και ενίοτε σαρκαστικό.»
Ο Νίκος Σαραντάκος γεννήθηκε στο Παλαιό Φάληρο το 1959. Σπούδασε χημικός μηχανικός και αγγλική φιλολογία. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων και άλλα βιβλία. Δουλεύει μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Ενδιαφέρεται για τη φρασεολογία, την ετυμολογία και τη λεξικογραφία καθώς και για την ιστορία της ελληνικής λογοτεχνίας. Συνεργάζεται με την εφημερίδα “Αυγή” και με διάφορα περιοδικά. Δημοσιεύει τα κείμενά του, γλωσσικά και άλλα, στο www.sarantakos.com. Σε μια άλλη ενσάρκωση, γράφει στα αγγλικά και στα γαλλικά για το μπριτζ (το παιχνίδι).

- Advertisement -

 

Το συναξάρι μου
Στέλιος Νέστωρ
Εκδόσεις Πατάκη, 2019
523 σελ.

«To βιβλίο αυτό είναι η σύνοψη της πολύχρονης εµπειρίας ενός ανθρώπου που είχε την τύχη να ζήσει µεγάλες στιγµές και κρίσιµες φάσεις της ιστορίας αυτού του τόπου. Γέννηµα θρέµµα της Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Νέστωρ βίωσε τον µεσοπόλεµο και τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεµο, την Κατοχή, την απελευθέρωση και τον Εµφύλιο, τη χωλή µετεµφυλιακή δηµοκρατία, τη δικτατορία των συνταγµαταρχών και όλα όσα ακολούθησαν µετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την περίοδο που εξακολουθούµε να αποκαλούµε “µεταπολίτευση”.
Όµως το “Συναξάρι” δεν είναι ιστορικό βιβλίο, ούτε συστηµατική βιογραφία. Είναι µια καταγραφή διάσπαρτων γεγονότων, που έµειναν χαραγµένα στη µνήµη του γράφοντος και σηµάδεψαν τη ζωή του. Πολλά από αυτά ζωντανεύουν την ατµόσφαιρα άλλων εποχών και δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να αναλογιστεί και να εκτιµήσει, ανατρέχοντας στο παρελθόν, τις µεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν σε αυτό το µακρύ χρονικό διάστηµα. Άλλα πάλι αποτελούν ψηφίδες της µεγάλης Ιστορίας, όταν το έφεραν οι συγκυρίες ο συγγραφέας να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Οι αναφορές στην αντιδικτατορική αντίσταση, στη “Δηµοκρατική Άµυνα” και στη δοκιµασία των χουντικών φυλακών, στην περιπέτεια στο νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ κι αργότερα στο πείραµα επανένωσης της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη και στον “Συνασπισµό της Αριστεράς και της Προόδου” αποτελούν προσωπικές µαρτυρίες, οι οποίες δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να ρίξουν φως σε πολιτικές διαδροµές και νοοτροπίες που τις χαρακτηρίζει η έλλειψη φαντασίας και προοπτικής. Αυτές που κράτησαν την Αριστερά δέσµια παρωχηµένων αντιλήψεων και την εµπόδισαν να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίµα της µεταπολίτευσης.»
Ο Στέλιος Νέστωρ είναι επίτιμος δικηγόρος, τ. βουλευτής και τ. υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1931. Αποφοίτησε από το Πειραμαντικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ. Δικηγόρος Θεσσαλονίκης (1960-1996). Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας είχε συλληφθεί και φυλακιστεί για τη δράση του ως μέλος της “Δημοκρατικής Άμυνας”.
Ιδρυτικός μέλος και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος βουλευτής (1974), διαγραφείς μερικούς μήνες αργότερα. Ιδρυτικό μέλος (1975), αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος (1978) και μέλςο της διεθνούς εκτελεστικής επιτροπής του οργανισμού “Διεθνής Αμνηστία” (1982). Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσ/νίκης (1980). Συνιδρυτής και διευθύνων εταίρος της εταιρείας δικηγόρων “Βουτυράς-Ζάννας και Συνεργάτες”. Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης (1986), δημοτικός σύμβουλος (1986, 1994). Ιδρυτικό μέλος του “Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου”, μέλος της Κεντρικής Επιστροπής, βουλευτής (1989). Γενικός Γραμματέας του ΔΣ στο “Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης” (1995-2013). Συνιδρυτής και διαχειριστής της ΜΚΟ “Ανθρωπιστική Άμυνα” (1999-2003).

Μοιραστείτε την είδηση