Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

5 Min Read

Πύλη εισόδου
Μάρω Δούκα
Εκδόσεις Πατάκη, 2019
333 σελ.

«Μονόλογος παιχνίδι, στασίδι, αποκούµπι µιας γυναίκας στον προθάλαµο του γήρατος.
Ξυπνάει και είναι νέα. Ξυπνάει και είναι γριά.
Ανάλογα µε τη διάθεσή της. Με τον ύπνο που έχει κάνει.
Στην Αθήνα του σήµερα, όπως τη ζει, όπως την έζησε, όσο την έζησε.
Με τα δικά της πρόσωπα. Τη δική της φωνή. Τη δική της ορθοστασία.
Πύλη εισόδου: Στο αχανές του κυβερνοχώρου.
Το πέρασµα από τη µια στην άλλη όψη.
Από το εδώ στο εκεί.
Ανέµελα, αθόρυβα, φασµατικά, εις το διηνεκές.
Αλόγιστα προς τα ρηχά, τα λασπερά, τα άπατα της µέρας που έφυγε.
Από το εδώ στο εκεί.
Συρτά, αµίλητα, προς τη µοναδική βεβαιότητα.»

- Advertisement -

Η Αρχοντούλα Μπακάλογλου, μυθιστορηματική φιγούρα της Μάρως Δούκα, αποτελεί την εμβληματική μικροαστή Ελληνίδα της διπλανής πόρτας. Είναι μια Αθηναία πνιγμένη σε ωκεανούς ψιθύρων, μια «τετράγωνη εμπριμέ» νοικοκυρά, σε όλες τις κομβικές ηλικιακές της στιγμές και μέσα από όλους τους άλλους εαυτούς της, όπως αυτοί κρύβονται στις παιδικές φίλες της, στις κόρες της, στις γειτόνισσές της, και όπως εκδηλώνονται στην καθημερινότητά της και στα μικρά δράματα στα οποία φαντασιώνεται ότι πρωταγωνιστεί.
Η Μάρω Δούκα, από τις σημαντικότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής πεζογραφίας, γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Το 1966 μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έκτοτε ζει. Αποφοίτησε από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1974, με τις νουβέλες “Η πηγάδα”, “Κάτι άνθρωποι”, και μέχρι σήμερα έχει εκδώσει μία ακόμη νουβέλα, δύο συλλογές διηγημάτων, εννέα μυθιστορήματα (πιο πρόσφατο, “Έλα να πούμε ψέματα”, 2014) και δύο συλλογές κειμένων “Ο πεζογράφος και το πιθάρι του” (1992), “Τίποτα δεν χαρίζεται” (2016), ενώ το 2005 εξέδωσε “Τα μαύρα λουστρίνια” στο πλαίσιο της σειράς “Η κουζίνα του συγγραφέα” των εκδόσεων “Πατάκη”. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα “Αρχαία σκουριά” με το Β’ Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα “Πλωτή πόλη” και με το Βραβείο Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα “Αθώοι και φταίχτες”, για το οποίο επίσης τιμήθηκε με το Βραβείο Balkanika και το Βραβείο “Καβάφη”. Για το μυθιστόρημα “Έλα να πούμε ψέματα” έχει τιμηθεί με το βραβείο “Νίκος Θέμελης” του ηλεκτρονικού περιοδικού “Αναγνώστης”. Διηγήματα και μυθιστορήματα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Σήμερα, τα βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις “Πατάκη”.

 

Άδειασε το ποτήρι σου
Yong Kang Chan
μετάφραση: Άγγελος Φιλιππάτος
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2019
144 σελ.

«Εξακολουθείτε να νιώθετε ανάξιοι και ανεπαρκείς παρά τις προσπάθειες που έχετε κάνει για να αλλάξετε;
Κανονικά, θα έπρεπε να είμαστε ευτυχισμένοι. Έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε: μια καλή δουλειά, ένα σταθερό εισόδημα και υπέροχους φίλους. Επίσης, πιστεύουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χαμηλή αυτοεκτίμησή μας.
Παρ’ όλ’ αυτά, βαθιά μέσα μας δεν έχει αλλάξει τίποτα: εξακολουθούμε να νιώθουμε κατώτεροι από τους άλλους.
Για ποιο λόγο; Για ποιο λόγο δεν αγαπάμε τον εαυτό μας;
Η απάντηση είναι ότι προσπαθούμε να λύσουμε το λάθος πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι αν ήμασταν πιο επιτυχημένοι και είχαμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα νιώθαμε καλά με τον εαυτό μας. Ωστόσο, η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι πρόβλημα αντίληψης. Μπορεί να είστε υγιείς, όμορφοι ή να σας συμπαθούν οι άλλοι, αλλά να μη νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
Σκοπός αυτού του βιβλίου, στο οποίο το ποτήρι χρησιμοποιείται σε αναλογία με τον νου, είναι να σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε με τον πνευματικό εαυτό σας.»
Ο Yong Kang Chan, που είναι γνωστός ως Nerdy Creator, είναι blogger, δάσκαλος της ενσυνείδησης και παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα. Καθώς ως παιδί είχε χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχει διαβάσει πολλά βιβλία για την προσωπική βελτίωση, την ψυχολογία και την πνευματικότητα.

Μοιραστείτε την είδηση