Θα γίνει της… Δεής
Ραφαήλ Μωυσής
Καπόν, 2019
144 σελ.
«Γιατί είναι ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα; Πώς έφθασε η πάλαι ποτέ κραταιά ΔΕΗ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η οικονομική ανάπτυξη της μεταπολεμικής Ελλάδας, να βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας;
Στο βιβλίο αυτό, ο Ραφαήλ Μωυσής, που πέρασε όλη του τη σταδιοδρομία σε θέσεις που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με την ενέργεια, περιγράφει τα στάδια αυτής της κατακόρυφης πτώσης της ΔΕΗ και επιχειρεί να προσδιορίσει τους υπεύθυνους, εντός και εκτός Ελλάδας.
Το κείμενο, διανθισμένο με παλιά αλλά πικάντικα περιστατικά που συνέβησαν κατά τις δύο θητείες του συγγραφέα στη διοίκηση της ΔΕΗ, σκιαγραφεί την εικόνα για το πώς οι ελληνικές κυβερνήσεις δημιούργησαν τον θεσμό των ΔΕΚΟ για να λειτουργούν προς όφελος του καταναλωτή, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά τις μετέτρεψαν διαχρονικά σε δικές τους πειθήνιες υπηρεσίες.
Με την ελπίδα ότι ίσως να μην είναι ακόμη πολύ αργά, και με αναφορά σε πρότυπα που περιγράφει στο επίμετρό του ο πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης, το βιβλίο προτείνει, διακριτικά αλλά υπεύθυνα, κάποιες εξόδους από τα αδιέξοδα.
Για όσους τυχόν θελήσουν να ακούσουν.
Η ΔΕΗ, από το ξεκίνημά της αναδείχθηκε σε μια άρτια επιχείρηση που υπήρξε καθοριστικός συντελεστής στο μεταπολεμικό “οικονομικό θαύμα” της Ελλάδας. Πώς όμως αυτή η πρότυπη ΔΕΚΟ αποδιοργανώθηκε, διαμελίστηκε και έφτασε να χαρακτηρίζεται ως “συστημική βόμβα” στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας; Στο βιβλίο αυτό, περιγράφονται τα στάδια αυτής της κατακόρυφης ανόδου αλλά και πτώσης, γίνεται μια προσπάθεια να προσδιοριστούν οι υπαίτιοι εντός και εκτός Ελλάδας και, τέλος, διακριτικά αλλά υπεύθυνα, προτείνονται κάποιες έξοδοι από τα αδιέξοδα.»
Γεννήθηκε το 1933 στη Θεσσαλονίκη και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Whittingehame College, στο Brighton της Αγγλίας. Πτυχιούχος μηχανολόγος μηχανικός με First Class Honours από το Πανεπιστήμιο του Manchester, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο ΜΙΤ, όπου έλαβε τα πτυχία Master of Science και Doctor of Science. Άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως Έκτακτος Καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων του ΜΙΤ και επιστρέφοντας στην Ελλάδα, μοίρασε περίπου εξ ίσου την επαγγελματική του απασχόληση ανάμεσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα της οικονομίας. Κυρίαρχη στον πρώτο ήταν η θέση του ως Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ στον δεύτερο οι θέσεις του ως Υποδιοικητή της ΕΤΒΑ, Διοικητή της ΔΕΗ, Προέδρου, διαδοχικά, της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, της ΔΕΠΑ και του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
FootballTalk: Κουβέντα
με τους σταρ για μπάλα
και… άλλα
Χρήστος
Σωτηρακόπουλος
επιμέλεια: Χρήστος
Σωτηρακόπουλος
Τόπος, 2019
«Βλέποντας ένα αστέρι να πέφτει, κάποτε, τη δεκαετία του ’70, ένα μικρό παιδί έκανε μια ευχή: να συναντήσει μια μέρα τον ποδοσφαιρικό ήρωά του, τον Γιόχαν Κρόιφ. Οι καλές Μοίρες που κρυφάκουγαν, φρόντισαν στις δεκαετίες που ακολούθησαν να του πραγματοποιήσουν όχι μονάχα αυτή την επιθυμία, αλλά πολύ περισσότερες, ώστε μεγαλώνοντας να βλέπει και να μιλάει με όλα τα σπουδαία ονόματα που πέρασαν από το ποδόσφαιρο!
Από τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Ροναλντίνιο έως τον Μέσι, τον Ρονάλντο και τον Φαν Ντάικ, ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος συνάντησε σχεδόν όλους αυτούς που έγραψαν τη σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία. Στις σελίδες του βιβλίου ζωντανεύουν οι συζητήσεις που είχε με τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τον Πεπ, τον Μουρίνιο, τον Κλοπ και τον Λουίς Μενότι, τον Φερνάντο Σάντος, τον Κένι Νταλγκλίς, τον Κέβιν Κίγκαν, τον σερ Στάνλεϊ Μάθιους, τον Πάολο Ρόσι και τον Κρίστο Στόιτσκοφ…
Μίλησε, τρεις φορές μάλιστα, με τον Τζορτζ Μπεστ, του άνοιξε την καρδιά του ο Ρόμπι Ρένζενμπρινκ και του εκμυστηρεύτηκαν ωραίες ιστορίες ο Ρομπέρτο Μπάτζιο και ο Ντένις Λόου… Ο μόνος που του έχει ξεφύγει; O Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ωστόσο δεν λείπει από το βιβλίο, που αποτελεί μια ωδή σε όλους αυτούς που μετέτρεψαν το ποδόσφαιρο στο καλύτερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή μας!»
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γεννήθηκε το 1962 στον Βύρωνα Αττικής και ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 1979 στην εφημερίδα “Απογευματινή”. Αν και την ίδια περίοδο δοκίμασε να σπουδάσει στην Ιταλία, σύντομα προτίμησε να συνεχίσει στα βαθιά, συνεργαζόμενος με την ΕΡΤ. Το 1984 ανέλαβε τη συμπαρουσίαση της “Αθλητικής Κυριακής”. Το 1990 μετακινήθηκε στο MEGA, όπου έμεινε 23 χρόνια, διάστημα στο οποίο η φωνή του συνδέθηκε με τις μεταδόσεις του Champions League, ενώ παράλληλα, από το 2003 μέχρι το 2014, συνεργάστηκε με τη Nova. Από τον Γενάρη του 2015 η τηλεοπτική στέγη του είναι τα κανάλια OTE SPORT ενώ κατά καιρούς αρθρογράφησε σε πολλές εφημερίδες και κείμενα του έχουν δημοσιευτεί σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού (World Soccer, Fourfourtwo, Independent, Telegraph). Το 1994 δημιούργησε το Κέντρο Αθλητικού Ρεπορτάζ, πρώτη εξειδικευμένη σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας και μετά τον Σπορ FM το 1996, του οποίου υπήρξε ο Γενικός Διευθυντής έως το 2014.