Βιβλιοπροτάσεις από τη Στοά του Βιβλίου

5 Min Read

Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών

Γιώργος Δάμτσιος, Μάριος Δημητριάδης

- Advertisement -

Λυκόφως, 2017
308 σελ.

«Πέντε άνθρωποι βασανίζονται κάθε νύχτα για έναν χρόνο από τον ίδιο εφιάλτη.

Ανακαλύπτοντας ότι είναι υπαρκτά τα πρόσωπα που βλέπουν στον ύπνο τους, ως συνεπιβάτες ενός λεωφορείου που ταξιδεύει νύχτα με έναν μυστηριώδη οδηγό στο τιμόνι, συγκλονίζονται και αρχίζουν την προσπάθεια να συνθέσουν το παζλ, για να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από τον κοινό εφιάλτη.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το παράλογο, το αλλόκοτο και το απόκοσμο.»

Ο Γιώργος Δάµτσιος γεννήθηκε 1978 στη Νάουσα και εργάζεται στο Ελληνικό Δηµόσιο από το 2000. Εξακολουθεί να διαµένει στη Νάουσα, µαζί µε τη σύζυγό του Αναστασία και τα δύο παιδιά τους.
Αποτελεί έναν από τους οραµατιστές και µέλος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria.
Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2015 από τις εκδόσεις Momentum και τιτλοφορείται “Μέχρι την τελευταία του ανάσα”. Τον Γενάρη του 2016, συµµετείχε στο συλλογικό έργο “Ψίθυροι µέσα στη νύχτα” (nyctophilia.gr).
Τον Ιούνιο του 2016 κατέλαβε την πρώτη θέση ανάµεσα σε εκατόν τριάντα συµµετέχοντες στον διαγωνισµό των εκδόσεων “Ανάτυπο” µε θέµα “Το Άγνωστο”. Τον Μάρτιο του 2017 συµµετείχε σε τρεις ακόµα συλλογές διηγηµάτων.

Ο Μάριος Δημητριάδης γεννήθηκε στο Χόλιμπουρκ της Γερμανίας και μεγάλωσε στον Ασκό Θεσσαλονικής, όπου και έμεινε μέχρι τα 18 του χρόνια. Σπούδασε στη γεωπονική σχολή του ΑΠΘ., παρακολούθησε μαθήματα ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής, καθώς και μαθήματα φωνητικής. Παίζει και διδάσκει κλασική και ηλεκτρική κιθάρα. Είναι λάτρης της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ζει με τη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη, όπου και εργάζεται.

Οι δύο συγγραφείς θα βρίσκονται στην Κοζάνη για την παρουσίαση του βιβλίου τους «Στη γέφυρα των χαμένων ψυχών» την Κυριακή 18 Μαρτίου στις 19:00 στο café-bar Μπλέ Ελάφι (Π.Μελά 42).

 

Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο

William H. McNeill
μετάφραση: Νίκος Ρούσσος
επιμέλεια σειράς: Κωνσταντίνα Μπότσιου

Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2017
400 σελ.

«Το εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα συγκλονιστικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη.
Παράδοση και εκσυγχρονισµός, εθνικές ιδιαιτερότητες και ξένες επιδράσεις, επαρχιακές δοµές και αστικοποίηση, τοπικές συµπεριφορές και ενιαία εθνικά πρότυπα αναλύονται µε οξυδέρκεια και ακρίβεια που συναρπάζει, όχι µόνο από τη σκοπιά της ενδελεχούς επιστηµονικής µελέτης, αλλά και ως µια µαρτυρία από πρώτο χέρι.

Το βιβλίο του McNeill αποτελεί ένα συναρπαστικό ψυχογράφηµα της χώρας, εξαιρετικά επίκαιρο ειδικά στις µέρες µας, τώρα που ο αναγνώστης αναζητεί στην Ιστορία απαντήσεις για τις αβεβαιότητες της εποχής µας.»

Ο William H. McNeill (1917 – 2016) ήταν Καναδοαμερικανός ιστορικός, συγγραφέας πολλών βιβλίων και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο επί 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου υπηρέτησε στον Αμερικανικό στρατό και επίσης σαν βοηθός Στρατιωτικού Επιτετραμμένου στις εξόριστες κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γιουγκοσλαβίας στο Κάιρο. Θεωρείται ένας απο τους πιο πολυμαθείς ιστορικούς, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την παγκόσμια ματιά πάνω στην Ιστορία: ο ΜακΝήλ πίστευε ότι την ιστορική αλήθεια την προσεγγίζεις όχι απαριθμώντας λεπτομερώς τα γεγονότα, αλλά ότι αντίθετα, “η αλήθεια βρίσκεται στον μύθο, στην γενικευμένη αφήγηση που στρέφει την προσοχή στα κοινά στοιχεία που υπάρχουν μέσα στην πολυσύνθετη πραγματικότητα, αγνοώντας τις ασήμαντες διαφορές στις λεπτομέρειες”. Έχει γράψει περισσότερα από 20 βιβλία και έχει βραβευτεί με το National Book Award των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και με το National Humanities Medal απο τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2010.

Μοιραστείτε την είδηση