Βιβλιοθήκη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πανδημία, του Στέλιου Μήλιου*

2 Min Read

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ σε ένα εμβολιαστικό κέντρο. Είδα ηλικιωμένους να εμβολιάζονται κατά της COVID-19. Στα πρόσωπα τους επικρατούσε ένα είδος αβεβαιότητας και συγχρόνως η αποφασιστικότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που έφταναν  μόνοι τους, χωρίς κάποιον συνοδό. Κάποιοι εξ αυτών δυσκολευόταν να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, όμως η συμβολή των γιατρών ήταν καθοριστική. Αμέσως σκέφτηκα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι να είναι μόνοι τους και τι μέτρα μπορεί να πάρει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Πως θα ήταν άραγε αν υπήρχαν ειδικά (δωρεάν) δρομολόγια αστικών λεωφορείων όπου θα μπορούσαν να μετακινηθούν οι ηλικιωμένοι για να εμβολιαστούν;

Είναι αναγκαίο να εξετάσουμε, τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και τον ρόλο των υπηρεσιών πληροφόρησης κατά την διάρκεια της Πανδημίας .

Μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί με τα κέντρα πληροφόρησης να εφαρμόσουν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής για τους κατοίκους της πόλης μας;

Με απλά λόγια ας σκεφτούμε το εξής:

Πως θα ήταν αν ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, ξεκινούσαν μια εκστρατεία ενημέρωσης για την Πανδημία COVID-19.  Πως θα ήταν, αν η βιβλιοθήκη λειτουργούσε ως κέντρο πληροφόρησης, όπου ο κάθε πολίτης θα μπορούσε να κλίσει μέχρι και ραντεβού για τον εμβολιασμό του.

Ας σκεφτούμε έναν Δήμο όπου θα έπαιρνε πρωτοποριακές αποφάσεις για την ενημέρωση των πολιτών και μια βιβλιοθήκη όπου θα προσαρμοζόταν στις πρωτόγνωρες συνθήκες και θα ήταν δίπλα στους κατοίκους της πόλης.

Οι βιβλιοθήκες στον καιρό της πανδημίας, πρέπει να επιτελέσουν την υποχρέωσή τους και να προάγουν την ενημέρωση, να υποστηρίξουν την έρευνα, και να ανταποκριθούν στις βασικές και εξειδικευμένες πληροφοριακές ανάγκες των χρηστών τους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να εφαρμόσει τολμηρές κοινωνικές πολιτικές με αποτέλεσμα να θωρακίσει την δημόσια υγεία των πολιτών.

Τα πάντα, πρέπει να αρχίζουν από την σωστή ενημέρωση και να καταλήγουν σε τολμηρές αποφάσεις υπέρ των πολιτών.

*Ο Μήλιος Α. Στέλιος είναι Τελειόφοιτος Ιονίου Πανεπιστημίου, τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

Μοιραστείτε την είδηση