Βλάστη: Μια οθόνη θα στηθεί στο βουνό τον Αύγουστο!

4 Min Read

Ο μήνας Αύγουστος είναι ο μήνας που δίνει ζωή στην ιστορική κοινότητα της Βλάστης, το γραφικό ορεινό χωριό του νομού Κοζάνης. Πριν τη μεγάλη γιορτή της Παναγίας με το επιβλητικό έθιμο του «τρανού χορού», η «Ομάδα χωρίς όνομα», για δεύτερη συνεχή χρονιά, θα οργανώσει δύο όμορφες βραδιές κινηματογράφου στο όμορφο χωριό, που σας καλεί σε μια κοντινή εξόρμηση.

Πρόκειται για μια ομάδα φίλων που αγαπούν την Βλάστη, η οποία υπήρξε κατά το παρελθόν ένα από τα σημαντικότερο προπύργια του Ελληνισμού, και πέρυσι το καλοκαίρι αποφάσισαν να προχωρήσουν, σε συνεννόηση με την τοπική κοινότητα, στην χρηματοδότηση και οργάνωση μικρών εκδηλώσεων πολιτισμού στο χωριό. Διοργάνωσαν λοιπόν ένα διήμερο εκδηλώσεων με εξαιρετική επιτυχία.

- Advertisement -

Η ομάδα παρουσίασε την δράση της τον Αύγουστο του 2015, όταν παρουσιάστηκαν τα ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο μανάβης»  και «Η γιαγιά» στο πλαίσιο δύο ημερών δρωμένων, ενώ στην πλατεία του χωριού η λαϊκή ορχήστρα «Η πριγκηπέσσα» ερμήνευσε τραγούδια του Τσιτσάνη.

Φέτος, η ίδια όμάδα ετοιμάζει ξανά δύο βραδιές κινηματογραφικών προβολών βραβευμένων ταινιών, στις 12 και 13 Αυγούστου 2016, πάντα με ελεύθερη είσοδο. Την Παρασκευή 12/8 στις 20.00, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου, θα προβληθεί η ταινία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου «Ο γιός του φύλακα», και το Σάββατο 13/8 την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου «Encardia, η Πέτρα που Χορεύει». Και τις δύο ημέρες μάλιστα, οι συντελεστές των ταινιών θα παρευρίσκονται στο χώρο για να συζητήσουν με τους θεατές.

Ο γιος του φύλακα

Πρόκειται για μια ταινία του  Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, μια πρωτότυπη δραματική κομεντί,  για τις ψευδαισθήσεις, τα μυστικά και τα ψέματα τεσσάρων νέων, μια  συγκινητική ιστορία στο φόντο μιας εγκαταλειμμένης ορεινής περιοχής της Ελλάδας.

Η ταινία έλαβε τα βραβεία: Β’ Κρατικό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 2006, Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη 2006, Βραβείο κοινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής Los Angeles Greek Film Festival.

Encardia, η Πέτρα που Χορεύει

Πρόκειται για μια ταινία του Άγγελου Κοβότσου, που παρακολουθεί το ελληνικό μουσικό συγκρότημα Encardia που εμπνέεται, δημιουργεί και παρουσιάζει μουσικές και τραγούδια μέσα από την πλούσια μουσική παράδοση των Ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας. Από την ίδρυσή του συγκροτήματος, κάποια χρόνια πριν, τα μέλη του ταξιδεύουν συστηματικά στη Νότια Ιταλία, ερευνώντας και αναδεικνύοντας δύο βασικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού που αναπτύχθηκε εκεί: Τα «γκρίκο», ένα αρχαιοελληνικό γλωσσικό ιδίωμα με προσμίξεις ιταλικών λέξεων αλλά και την ταραντέλλα πίτσικα, μια ντόπια παραλλαγή του γνωστού ιταλικού χορού.

Η ταινία έλαβε το Μεγάλο βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2012, καθώς και Bραβείο και τιμητική διάκριση στο Φεστιβάλ Cinema Del Reale, Specchia, Ιταλία 2012.

Και βέβαια, από το διήμερο προβολών δεν θα λείπουν οι παράλληλες εκδηλώσεις, καθώς αναμένουμε δράσεις με τη συμμετοχή των μικρών φίλων του χωριού. Η «Ομάδα χωρίς όνομα» σας περιμένει να περάσετε μια βόλτα από την όμορφη Βλάστη, με την ελπίδα η πειραματική αυτή προσπάθειά της να μεταλλαχτεί σε μελλοντικό θεσμό!

*12-13/8/16, Βλάστη Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση