Βουλευτές ΝΔ Κοζάνης: Σε «ψυχρή εφεδρεία» να μπουν οι λιγνιτικές μονάδες

7 Min Read

Υπέρ της παράτασης λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων λόγω ειδικών συνθηκών, τάχθηκαν οι κυβερνητικοί βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης, σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο των εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Παραδέχτηκαν πως οι ειδικές συνθήκες και η ενεργειακή κρίση που περνά όλη η Ευρώπη και η χώρα μας, «επιβάλλουν» την ενίσχυση της εξορυκτικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας όμως πως θα πρόκειται για «προσωρινή λύση».

 

Παπαδόπουλος: Η ψυχρή εφεδρεία μονάδων είναι η δική μας πρόταση

«Η ασφάλεια της χώρας μας σήμερα και αύριο είναι ο λιγνίτης και μεθαύριο όλα αυτά που δημιουργούνται» είπε ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος υπεραμύνθηκε της απόφασης του Πρωθυπουργού για ταχεία απολιγνιτοποίηση ως πρώτη χώρα στην Ευρώπη. «Η κοινωνία δυσανασχετεί, η κοινωνία πιθανόν να μην πιστεύει πως το πρώτο έργο είναι το μεγάλο φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ και έρχονται κι άλλα τα οποία έχουμε σχεδιάσει και προγραμματίσει και θα φανεί στη πράξη ότι αυτή η αλλαγή είναι προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και προς όφελος της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο παράτασης λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων είπε: «Αυτό είναι μια απόφαση που αν παρθεί συμφωνώ απόλυτα. Αυτό το οποίο καταφέραμε, το οποίο ανέφερε πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, για την ψυχρή εφεδρεία των μονάδων, είναι ότι αυτή ξεκίνησε από προτάσεις δικές μας, τις αγκάλιασε το Υπουργείο Ενέργειας, τις αγκάλιασε ο πρωθυπουργός, στάλθηκε στην Ευρώπη να οριστούν και να ονομαστούν μονάδες σε ψυχρή εφεδρεία, το οποίο σημαίνει ότι όταν χρειάζεται να λειτουργούν για εθνικούς λόγους ούτε θα πληρώνουν πρόστιμα περιβαλλοντολογικά αλλά κυρίως όταν δεν λειτουργούν θα επιδοτούνται από την Ευρώπη και αυτό είναι ένα κάτι το οποίο έχει προχωρήσει, έχει ολοκληρωθεί. Η συνέχιση με μεγαλύτερους ρυθμούς της λιγνιτικής παραγωγής είναι κάτι που μέσα στα πλαίσια αυτών των εκτάκτων αναγκών που ζούμε σήμερα είναι πολύ πιθανόν να προχωρήσει».

 

Αμανατίδης: οδηγός για το μέλλον το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ

«Οδηγό για το μέλλον» χαρακτήρισε το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ ο Βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης. «Άρα έχουμε τον οδηγό και γύρο από αυτό το έργο πρέπει να κινούνται και οι επόμενες ενέργειες. Είναι δεδομένο ότι η χώρα μας χρειάζεται να αναπτύξει το σύστημα των ΑΠΕ προκειμένου να πέσει το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές  για τους οποίους προσπαθούμε και αυτό μπορεί να γίνει με τέτοιας μορφής έργα, φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στους λιγνίτες, δήλωσε πως η παράταση λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων είναι προς την σωστή κατεύθυνση: «Ασφαλώς η παράταση είναι κάτι που το έλεγα και εγώ για την ψυχρή εφεδρεία και τα 550 εκ. που θα πρέπει να πάρει η χώρα μας και η ΔΕΗ για να διατηρήσει σε ψυχρή εφεδρεία τις μονάδες της. Αυτή την στιγμή, παρ’ όλη την τιμή του διοξειδίου του άνθρακα η ενέργεια από λιγνίτη, την περίοδο αυτή είναι πιο φθηνή άρα πρέπει να ενταχθεί στο σύστημα και αυτό γίνεται. Ήδη πριν 10 μέρες ήταν 17% στο μείγμα καυσίμου για την παραγωγή ρεύματος η ενέργεια από λιγνίτη έτσι θα πρέπει να συνεχίσει έως ότου οι συνθήκες των λοιπών καυσίμων, όπως είναι το φυσικό αέριο, να ομαλοποιηθούν και να αντιστραφεί ίσως κάποια στιγμή αυτός ο κύκλος.

 

Κωνσταντινίδης: αμετάκλητη στροφή προς τις ΑΠΕ

Καθαρή ενέργεια που προστατεύει το περιβάλλον και την εθνική οικονομία, χαρακτήρισε το έργο των ΕΛΠΕ ο Βουλευτής Στάθης Κωνσταντινίδης. Ο ίδιος είπε πως ο αρχικός σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης αναμφίβολα λόγω των ειδικών συνθηκών θα ανατραπεί σε κάποιο βαθμό. «Θα έλεγα ότι μπορούμε να πάμε και πρέπει να πάμε σε αυτό που συμφέρει τη χώρα και είναι συμβατό με τις αποφάσεις της ΕΕ. Μπορεί ο καθένας να έχει κάποιες επιθυμίες, σίγουρα η τοπική κοινωνία έχει ενδιαφέρον από την συνέχιση της  λειτουργίας της λιγνιτικής δραστηριότητας στο βαθμό που δεν έχουν ξεκινήσει να φαίνονται τα αποτελέσματα της μετάβασης, αλλά νομίζω έχει ότι γίνει σημαντικό έργο της τεχνοκρατικής και θεσμικής διαδικασίας και βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, όπου θα αρχίσουμε να αντλούμε σημαντικά κεφάλαια στην υπόθεση της μετάβασης, άρα είμαστε έτοιμοι πρέπει οπωσδήποτε όμως να εκτιμηθούν τα δεδομένα τα ενεργειακά ενόψει των κινδύνων που διαμορφώνει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» δήλωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

 

Βρυζίδου: ο λιγνίτης έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

«Ο λιγνίτης έχει το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που είναι γνωστό σε όλους» δήλωσε η Βουλεύτρια Βίκυ Βρυζίδου, τονίζοντας πως οι ΑΠΕ είναι το μέλλον και εντός του Κυβερνητικού σχεδιασμού. «Αυτό επιβεβαιώνει ότι η αγωνία καταρχήν όλων των τοπικών βουλευτών και γενικώς  της αυτοδιοίκησης, αλλά και γενικώς της κυβέρνησης να μπορέσει να αντικαταστήσει, αυτό το αλλάζει με κάτι καινούργιο αλλά και να εξασφαλίσει στην περιοχή ανάπτυξη και πρόοδο προχωρά σε κανονικούς ρυθμούς. Συνεχίζουμε και είμαστε δίπλα σε αυτές τις προσπάθειες γιατί θέλουμε ο τόπος μας να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να είμαστε ασφαλείς» είπε η ίδια.

 

Γιαννάκης: Επιβεβλημένη η παράταση των λιγνιτικών μονάδων

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης,, ανέφερε πως η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων κρίνεται επιβεβλημένη: «Νομίζω ότι στη δύσκολη περίοδο που περνάει η περιοχή μας λόγω της απολιγνιτοποίησης, αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης  που έχει προκύψει το τελευταίο εξάμηνο, θα έλεγα, είναι επιβεβλημένη η παράταση των λιγνιτικών μονάδων, ανεξάρτητα ότι ενισχύουμε και υποστηρίζουμε τις ΑΠΕ. Μέχρι να αναπτυχθούν όλα αυτά και να γίνει το ειδικό χωροταξικό, νομίζω η παράταση πρέπει να γίνει και νομίζω είναι και προς τη θετική κατεύθυνση προς την πλευρά της κυβέρνησης».

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση