Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας διεκδικούν την ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση

2 Min Read

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας κκ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών με θέμα : «Οι επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας διεκδικούν την ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση».

Στην ερώτηση, γίνεται αναφορά στο σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την υλοποίηση του Προγράμματος «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον COVID-19 στη Δυτική Μακεδονία».

- Advertisement -

Αρχικά, περιγράφεται ο σκοπός, η διαδικασία και οι τελικοί δικαιούχοι του Προγράμματος οι οποίοι, εν τέλει, αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πάνω από το 90%, είτε δεν συμμετείχε λόγω των οριζόμενων προϋποθέσεων, είτε αποκλείστηκαν από την χρηματοδότηση.

Στη συνέχεια, καταγράφονται οι πολλαπλές αντιρρήσεις που αρθρώνονται από την τοπική κοινωνία και αφορούν, τόσο ζητήματα διαδικασίας, όσο και ουσίας.

Συγκεκριμένα, εγείρονται ερωτηματικά για το ύψος της χρηματοδότησης, την απουσία τροποποιήσεων ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι δικαιούχοι, τα κριτήρια μοριοδότησης, την έλλειψη πρόνοιας για τη συμπερίληψη της εισοδηματικής απώλειας, ενώ απορίες δημιουργούνται από την δημοσιοποίηση της λίστας των επιτυχόντων και επιλαχόντων, αντίστοιχα.

Επίσης, γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με μια σειρά από ενέργειες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, συνεντεύξεις και συναντήσεις είχαν αναδείξει εγκαίρως το πρόβλημα της ισχνής χρηματοδότησης, καθώς διαφαινόταν από νωρίς η προοπτική αποκλεισμού της μεγάλης πλειοψηφίας των αιτήσεων.

Τέλος, οι Βουλευτές διεκδικούν την αύξηση του ποσού προς το Πρόγραμμα, ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των επιχειρήσεων, παράλληλα, ζητείται η κατάθεση των εγγράφων από το Υπουργείο για την έγκριση των κριτηρίων μοριοδότησης και χρηματοδότησης ενώ, τέλος, ζητούνται εξηγήσεις για την ολιγωρία του Υπουργείου στην κατάθεση εξειδικευμένου προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων στην Δυτική Μακεδονίας που έχουν πληγεί από τα μακροβιότερα περιοριστικά μέτρα.

 

Μοιραστείτε την είδηση