Βρείτε τρόπους να προλάβουμε

3 Min Read

 

Παράλληλες πραγματικότητες και προοπτικές, με απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων:

*** Με ένα και μοναδικό κρούσμα, μετά από έξη μήνες πλήρους ανοσίας, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας έσπευσε αμέσως να επιβάλει τριήμερο πανεθνικό “λοκντάουν”. Το οποίο επεκτείνεται, ιδίως στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, μετά την εμφάνιση άλλων έξη κρουσμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις πολυάνθρωπες μεγαλουπόλεις της Αυστραλίας, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Σίδνεϊ.

*** Εμείς έχουμε χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινώς. Και όχι μόνον κρούσματα. Αλλά και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό νεκρών και διασωληνωμένων. Με τις μονάδες εντατικής θεραπείας να γεμίζουν συνεχώς. Τόσον ώστε σε κάποιες περιοχές, όπως στην Κρήτη, να έχουν φθάσει στα όρια αντοχής του συστήματος περίθαλψης, Και με την διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία” να επισημαίνει ότι από τους διασωληνωμένους, πλην δυο περιπτώσεων, όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Και μάλιστα νεαρότερων ηλικιών από εκείνους που κατέκλυζαν τις ΜΕΘ στο πρώτα κύματα της πανδημίας.

Είναι αλήθεια ότι ούτε η Νέα Ζηλανδία ούτε η Αυστραλία περιμένουν να ζήσουν από τον τουρισμό. Αυτή η ειδική προσμονή είναι “προνόμιο” της δικής μας οικονομικής πραγματικότητας. Και κάποιων άλλων μεσογειακών χωρών. Που, αναγκαστικώς, προχώρησαν σε πολλά ανοίγματα, με μετρά χαλάρωσης, ώστε να εξασφαλίσουν κάποιο εισόδημα για τις τουριστικές περιοχές, αλλά και για την εθνική οικονομία τους γενικώς.

Τώρα όμως είναι ανάγκη να αρχίσουμε να “μαζεύουμε” τις πολλές χαλαρώσεις. Κυρίως όμως να ενταθεί η προσπάθεια για την θωράκιση του συνόλου. Πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί άλλως  πάρα μόνο με τους εμβολιασμούς. Αλλά, για να γίνει αυτό, δεν αρκεί η νέα διαφημιστική εκστρατεία που επιδιώκει να πείσει τους ανεμβολίαστους. Χρειάζεται να ασκηθεί συστηματικότερη πολίτικη κίνητρων και αντικινήτρων. Η οποία μπορεί να μην αποδώσει τίποτε στην περίπτωση των φανατικών “ψεκασμένων”. Αλλά από την μεγάλη μάζα των άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ανεμβολίαστων, οι “ψεκασμένοι” είναι η μειονότητα. Η πλειονότητα συνίσταται κυρίως από φοβισμένους. Και απέναντι σε αυτούς πρέπει να ακολουθηθεί η πολίτικη της εναλλαγής ανάμεσα “στο καμουτσί και στο καρότο”. Δεν βγαίνεις κ. Τσιτσιπά από την χώρα, ούτε γίνεσαι δεκτός να εισέλθεις, αν είσαι έξω, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Άλλως μας περιμένει ζοφερός χειμώνας. Κατά τον οποίο θα μας βγουν όχι μόνο “ξινά”, αλλά και πικρά, τα κέρδη, των τουριστικών επιχειρήσεων, είτε στην Κρήτη, είτε στην υπόλοιπη χώρα.

 

Μοιραστείτε την είδηση