Αγροτεμάχιο στην Κοζάνη αγόρασε η Advent για να προχωρήσει με την επένδυση στο υδρογόνο

5 Min Read

Προχωράει το σχέδιο της τεχνολογίας υδρογόνου για το έργο Green HiPo ανακοίνωσε η εταιρεία Advent, η οποία ενημέρωσε πως απέκτησε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε αγροτεμάχιο στην Κοζάνη. Έτσι γίνεται το πρώτο βήμα μιας πολυαναμενόμενης επένδυσης, η οποία έχει εξαγγελθεί εδώ και καιρό και όλοι περιμένουν να πάρει σάρκα και οστά.

Όπως γνωστοποίησε η διοίκηση της Advent, η εταιρεία απέκτησε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ενός «προνομιακού» αγροτεμαχίου στην Κοζάνη, θέτοντας τα θεμέλια για τις μελλοντικές υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της για το έργο Green HiPo IPCEI. Μάλιστα, η Advent αναμένει να λάβει το τελικό πιστοποιητικό μεταβίβασης ακινήτου από το τοπικό κτηματολογικό γραφείο τις επόμενες ημέρες.

- Advertisement -

Ως γνωστόν, η Advent με έδρα τη Μασαχουσέτη θα κατασκευάσει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στην αυτοκίνηση, στα βαριά οχήματα, στην ναυτιλία και στην ηλεκτροκίνηση. Η εταιρεία αναμένει να δημιουργήσει 650 θέσεις εργασίας.

Η Advent δημιούργησε ένα γραφείο συντονισμού και σχεδιασμού στο κέντρο της Κοζάνης, το οποίο θα χρησιμεύσει ως επιχειρησιακό κέντρο για το έργο Green HiPo IPCEI. Μάλιστα, η εταιρεία αναφέρει ότι έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία εντοπισμού και πρόσληψης βασικών επαγγελματιών – επιστημόνων, μηχανικών και διευθυντικών στελεχών που θα διαδραματίσουν ρόλο στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κοζάνη. Αυτά τα άτομα, σύμφωνα με την εταιρεία, θα καθοδηγήσουν κρίσιμες λειτουργίες, όπως η έρευνα και ανάπτυξη, η πρώτη βιομηχανική ανάπτυξη και η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η τεχνογνωσία τους θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων συστημάτων κυψελών καυσίμου με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων υψηλής θερμοκρασίας και συστημάτων ηλεκτρολύτη. Η προσεκτική διαδικασία επιλογής της Advent διασφαλίζει την πρόσληψη επαγγελματιών υψηλού επιπέδου για την υποστήριξη της επιτυχούς εκτέλεσης του έργου Green HiPo IPCEI, εξασφαλίζοντας έτσι την επιτυχία και την καινοτομία του έργου.

Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, το Ελληνικό Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα καλέσει την Advent, ως μία από τις δύο επιλέξιμες εταιρείες στο πλαίσιο του IPCEI Hy2Tech στην Ελλάδα, να επιβεβαιώσει τα τελικά έγγραφα χρηματοδότησης. Με την υποβολή της αίτησης, η Advent αναμένει να λάβει χρηματοδότηση από το ελληνικό κράτος ύψους έως και 782,1 εκατομμυρίων ευρώ για μια εξαετή περίοδο για το έργο Green HiPo IPCEI.

Η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής ενίσχυσης ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2022 για διάφορα έργα, συμπεριλαμβανομένου του Green HiPo, το οποίο είναι ένα από τα 41 έργα που προετοιμάστηκαν και κοινοποιήθηκαν από κοινού από δεκαπέντε κράτη μέλη υπό την ομπρέλα του IPCEI Hy2Tech. Το έργο θα περιλαμβάνει στενή συνεργασία με περισσότερους από 300 εξωτερικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων, ερευνητικών οργανισμών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, επιτρέποντας την εκτεταμένη συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων.

Σχετικά με την Advent Technologies Holdings, Inc

Η Advent Technologies Holdings, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και συναρμολογεί πλήρη συστήματα κυψελών καυσίμου, καθώς και προμηθεύει πελάτες με κρίσιμα εξαρτήματα για κυψέλες καυσίμου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η Advent έχει την έδρα της στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης, με γραφεία στην Καλιφόρνια, την Ελλάδα, τη Δανία, τη Γερμανία και τις Φιλιππίνες.

Με περισσότερα από 150 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που έχουν εκδοθεί, εκκρεμούν ή/και έχουν παραχωρηθεί για την τεχνολογία κυψελών καυσίμου, η Advent κατέχει την πνευματική ιδιοκτησία για την επόμενη γενιά HT-PEM που επιτρέπει σε διάφορα καύσιμα να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες και υπό ακραίες συνθήκες, κατάλληλα για τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, της αεροπορίας, της άμυνας, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, της ναυτιλίας και της παραγωγής ενέργειας.

Τι είναι το Green HiPo

Το έργο Green HiPo περιλαμβάνει την ανάπτυξη, το σχεδιασμό και την κατασκευή συστημάτων κυψελών καυσίμου HT-PEM και συστημάτων ηλεκτρολύτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου, αντίστοιχα. Το έργο θα γίνει στη Δυτική Μακεδονία και θα βοηθήσει σημαντικά στη μετάβαση της περιοχής από την οικονομία που βασίζεται στον άνθρακα σε ένα οικολογικότερο οικονομικό μοντέλο. Μια νέα υπερσύγχρονη εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία θα φιλοξενήσει την παραγωγή κυψελών καυσίμου και ηλεκτρολυτών και θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση